Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av Göteborgs mest kända röster. Det är nämligen Martin Krantz som meddelar "nästa Brunnsparken" under spårvagnsfärden. Han tycker att det var extra speciellt att spela in hållplatserna Nolereds skola och Torslanda torg där han var mycket som barn.

Martin är rösten på spårvagnen

De allra flesta Göteborgare har hört hans röst, men få vet hur han ser ut. Om de inte varit på en av hans stand up-shower eller fått hjälp med att aktivera kroppen. Martin Krantz erbjuder både underhållning och undersökning.

– Det är ingen som vet att det är jag! säger Martin Krantz där han står mitt bland alla pendlare på Korsvägen.
Så fort de kliver på bussen eller spårvagnen kommer resenärerna att höra hans stämma ljuda från högtalaren. Att vara spårvagnsrösten är ett tacksamt ämne att skämta om, tycker Martin.
Genom en bekant som jobbade på Västtrafik fick han reda på att de letade efter en ny spårvagnsröst. Detta var 2009 då Martin precis flyttat till Stockholm för att söka lyckan som komiker i huvudstaden och komma närmare sin frus familj.

Lagom tyken röst

En kväll satt han hemma och läste in alla treans spårvagnshållplatser och skickade in ljudfilen till Västtrafik.
– De tyckte att det lät "lagom tyket" och jag fick jobbet! säger Martin och ler brett.

Solen är på väg ner och vi förflyttar oss mot Götaplatsen, in till värmen på Stadsbiblioteket. Hit brukade Martin ofta gå innan han flyttade och är förvånad över förändringen, hur mycket folk som rör sig i byggnaden trots att det är sent. I somras flyttade han visserligen tillbaka till Göteborg, men har ännu inte hunnit installera sig ordentligt.
– Fast jag har vant mig vid att höra min röst varje dag! säger han. När jag bodde i Stockholm och var här på besök kunde jag rycka till när min röst kom ut ur högtalaren på spårvagnen.
Hans dotter Saga brukar säga "där är pappa" när de åker buss tillsammans. Folk brukar inte förstå eftersom han sitter bredvid henne och hon pekar åt ett annat håll. Lillebror är ännu för liten för att ta in att det är pappa som säger "nästa Brunnsparken". Martin hoppas att hans röst får vara kvar i några år till så att Tristan också börjar uppskatta farsans bidrag till kollektivtrafiken.

Bild: Louise Halvardsson
Bild: Louise Halvardsson

Fast det är inte alla som håller med om att Martin har bidragit med något bra. Strax efter att den nya rösten installerades bildades två Facebook-grupper. Den ena med namnet "Vi som hatar den nya spårvagnsrösten" och den andra gick ut på att ta reda på ifall rösten var en man eller kvinna.
– Det var mamma som visade mig den gruppen, säger Martin. Hon trodde att jag skulle bryta ihop, men jag bara skrattade!

Västsveriges roligaste man

Som Västsveriges roligaste man har han varit med om en hel del. Titeln fick han 2004 då han var aktiv på Göteborgs stand up-scen och vann en tävling som GT arrangerade. Några hektiska år följde då han drev komikerklubben Trampolin som bland annat huserade på Harrys vid Järntorget.
– Jag hade aldrig trott att en sökning på internet skulle ta mig så långt, säger han och ser ut över ljusspelet på Avenyn.
Han berättar att han en dag, i början av 2000-talet, satt hemma och var uttråkad och för skojs skull skrev in "suck.se" i datorns sökmotor. Han hamnade på en stand up-klubbs hemsida och tänkte det provar jag.
– Vilken tur att jag inte skrev ".com", då hade jag nog aldrig blivit komiker! säger han på fullt allvar.

Under en längre period levde han enbart på att skriva och framföra skämt, men när han skulle bli förälder för första gången tog livet en ny riktning. Det var dags att komplettera komikerjobbet med något annat som kunde ge en stabilare inkomst. Han fick för sig att börja studera till sjukgymnast.
– Det kändes mer verkligt, säger han. Jag tänkte att man gör en större insats för andra människor.
Han beskriver komikerjobbet som vardagens efterrätt, där publiken får en paus från sina rutiner. Jobbet som sjukgymnast är mer som knäckebröd: patienterna får fibrerna som behövs varje dag.

Arbetar som sjukgymnast

Fast han anser också att samhällsklimatet har förändrats på senare år. Han tycker att folk har blivit elakare mot varandra och speciellt mot främmande människor.
– Komiker har en viktig funktion, säger han. De kan förlöjliga situationer och lyfta upp saker i ljuset.
Han är inte heller rädd för att skoja till det på jobbet som sjukgymnast. Just nu arbetar han med rehabilitering inom primärvården i Borås och lär patienter att ta hand om sina krämpor.
– Ofta har du bara 15-20 sekunder på dig att bygga upp ett första intryck, säger han. Och det gäller båda mina jobb. Skratt är det mest effektiva sättet att få någon att trivas i ditt sällskap.

Innan han lämnar biblioteket tar han en runda bland hyllorna. Han känner sig hemma bland all kunskap och gillar lukten av böcker. Inklämd bland romanerna står hans humorbok Om Marthin Luther varit svensk, som kom ut på hans 30-årsdag – för att förebygga en eventuell kris. Hans nästa projekt är att ge ut en fantasyroman på engelska.
Och då och då får han åka upp till inspelningsstudion i Gävle för att läsa in några av Göteborgs hållplatser på nytt.
– Det händer att folk klagar på fel uttal eller betoning, säger Martin och får kvällens sista skratt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.