– På min födelsedag hissas alla flaggor. Tack Sverige, ler Mariela Acuña Mora som föddes den 6 juni 1990 i Costa Ricas huvudstad San José. Nio år efter att hon första gången kom till sitt nya hemland disputerar hon nu vid Sahlgrenska akademin.
– På min födelsedag hissas alla flaggor. Tack Sverige, ler Mariela Acuña Mora som föddes den 6 juni 1990 i Costa Ricas huvudstad San José. Nio år efter att hon första gången kom till sitt nya hemland disputerar hon nu vid Sahlgrenska akademin. Bild: Lars Hjertberg

Mariela går i mål med sin hjärtknipande avhandling

När Mariela föddes hemma i Costa Rica ville pappa Gerardo att dottern skulle döpas till Selma efter hans svenska favoritförfattare, men mamma Maritza hade andra planer. Nu bor Mariela Acuña Mora i Gånghester, är gift med Fahad från Pakistan och disputerar vid Sahlgrenska akademin. Den sagan skulle Selma Lagerlöf ha älskat.

ANNONS
|

Om kutymen krävde att en disputationsavhandling skulle försvaras till ett musikaliskt soundtrack vore saken klar. I så fall hade de amerikanska stjärnorna Ariana Grandes och Lady Gagas låtar hörts vida kring Medicinareberget strax efter lunch nu på fredag.

­– Det är dem jag spelat mest på när jag suttit och pluggat, säger Mariela Acuña Mora ganska precis nio år efter att hon första gången anlände till Borås.

– Det var kallt, och det snöade! Jag var glad som ett litet barn, och tyckte att jag fick det perfekta välkomstmottagandet, säger hon och rullar iväg ännu ett av många smittande skratt.

ANNONS
Bild: Lars Hjertberg

Hemma i Costa Ricas huvudstad San José hade Mariela inte haft särskilt många skäl att fundera över det där nordeuropeiska landet – och hur var det nu? Är det dom med chokladen och klockorna, eller…

– Fast Abba kände jag faktiskt till. Och pappa tyckte så mycket om Selma Lagerlöfs böcker att han till och med försökte övertala mamma att jag skulle döpas till Selma.

Men mamma Maritza lät sig inte övertygas. Mariela Acuña Mora skulle det vara. Acuña efter pappa Gerardos släkt, och Mora efter Maritzas rötter.

– Mina föräldrar hade aldrig varit utomlands, men själv blev jag under tonåren allt säkrare på att jag skulle vilja prova på att studera i ett annat land.

Till Sverige för nio år sedan

När det visade sig att Marielas universitet i San José hade ett samarbetsavtal med Högskolan i Borås visste hon att hon gärna ville vara en av de två sjuksköterskestudenter som skulle få chansen att åka till Sverige.

I januari 2012 bar det av. Och när de avtalade sex månaderna var till ända kände Mariela sig inte odelat nöjd med att tvingas vända hem.

– Jag och Fahad från Pakistan träffades i studentkorridoren och blev ganska snart ett par.

Fick stipendium

Den hösten kom Fahad till San José för att hälsa på, och i februari 2013 vände Mariela tillbaka till Borås.

ANNONS

– Då var jag klar med studierna hemma och fick ett stipendium som gjorde det möjligt för mig att plugga vidare mot en svensk masterexamen i folkhälsovetenskap.

Och för att göra en lång saga lite kortare så följdes masterexamen i augusti 2015 upp med en doktorandtjänst på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet.

Bild: Lars Hjertberg

Nu, fredagen den femtonde januari, går Mariela i mål i det fem och ett halvt år långa maratonlopp som kantats av utmärkelser för bästa abstract, bästa presentation och som bästa vetenskapliga granskare. Fast hon medger gärna att det var nervöst första gången hon skulle undervisa på svenska.

– Jag fick nästan lite panik, rädd för att jag inte skulle kunna hitta rätt uttryck. Men det gick ju bra.

Och avhandlingen då? Vad döljer sig bakom titeln: Patient empowerment during the transition to adulthood in young persons with chronic conditions.

– Ett barn som till exempel föds med ett hjärtfel, kommer sannolikt att överföras till vuxensjukvård vid 18 års ålder. Om barnet redan under uppväxten får insikter kring sin sjukdom blir övergången till vuxenlivet bättre. Med ökad kunskap blir man mer aktiv, och vi har också utvecklat ett instrument för att mäta den här ”egna kraften”.

ANNONS

Kulturella skillnader

Nu är det länge sedan det svenska språket begränsade Mariela, men det finns fortfarande kulturella skillnader att förhålla sig till.

– Det kan vara svårt att träffa och lära känna nya människor. Jag saknar den där varma känslan från Costa Rica, som när man går på bussen till exempel: Sitter det en ensam passagerare i en buss hemma i San José är det självklart att jag slår mig ner bredvid och börjar prata. Här är det ju tvärtom – i Sverige sätter man sig absolut inte bredvid!

Den traditionella disputationsfesten får av kända skäl anstå, men kanske blir det ändå en svängom framåt fredagskvällen.

För om Mariela föredrar Ariana Grande och Lady Gaga råder det ingen tvekan om att tvååriga dottern Amira tycker att Believe med Cher är världens bästa låt.

– Hon kan dansa till den hur många gånger som helst, säger Mariela med ett varmt leende som smidigt glider över i ett porlande skratt.

Mariela Acuña Mora

Ålder: 30 år.

Yrke: Forskare och lärare vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet.

Bor: Villa i Gånghester, utanför Borås.

Familj: Gift med Fahad, dottern Amira, 2 år.

Fritidsintressen: Tv-serier. Jag följer alltid flera serier parallellt. Och så blir det mycket pyssel med min dotter.

Favoritmusik: Pop.

Senast lästa bok: ”Godnattsagor för rebelltjejer” av Elena Favilli och Francesca Cavallo.

ANNONS