Tvåbarnsmamman Marie Skoog känner sig glad över att hon mitt i livet vågade byta bana.
Tvåbarnsmamman Marie Skoog känner sig glad över att hon mitt i livet vågade byta bana. Bild: Anna Edlund

Marie övergav tapeterna och blev trädgårdsarkitekt

Det kändes oövervinnerligt. Men när hon till slut bestämde sig för att inte låta rädslan styra, då föll alla bitar på plats. Marie Skoog var mitt i livet när hon bytte bana från textilingenjör till trädgårdsarkitekt.

ANNONS
|

Det kändes aldrig riktigt rätt. Hon ville göra något annat men hon visste inte vad.

– Jag har alltid känt att jag inte trivts på mina jobb, säger Marie Skoog dröjande. Det var aldrig något problem med människorna, det var arbetsuppgifterna. Jag var mer eller mindre olycklig hela tiden. Jag kände tydligt att ”jag måste jobba med något som jag tycker är roligt personligen”.

Ointresserad av bilar

Marie, som är utbildad textilingenjör, arbetade tio år som uppdragsledare på Volvo och därefter åtta år som bland annat marknadskoordinator på ett företag som tillverkar tapeter.

– Jag var inte intresserad av bilar egentligen, säger hon med ett snett leende. Tapeter däremot var kul men tjänsten blev ändå inte riktigt vad jag hoppades på. Jag saknade hela tiden att få vara kreativ – att få göra något som man kunde se och ta på.

ANNONS

Fick hjälp av coachen

Men att ta steget ut i det okända, att lämna en fast anställning, kändes svårt. Länge funderade Marie på vad hon skulle ta sig till.

– Omskola mig kändes oövervinnerligt, säger hon. Jag gick då till en coach som hjälpte mig bena ut allt. Jag kom ingenstans tyckte jag, med vad jag ville. Men coachen sa vid ett tillfälle ”fast på riktigt så vet du ju”. Då kändes det självklart.

Bild: Anna Edlund

I dag är Marie inne på sitt tredje år som egen företagare på heltid. Valet föll till slut på att gå en utbildning för att bli trädgårdsarkitekt.

– Jag vet egentligen inte var just trädgård kom ifrån, fortsätter Marie. Det bara dök upp. Men både farfar och mamma har haft ett stort trädgårdsintresse och jag är uppvuxen i en trädgård designad av en trädgårdsarkitekt.

Hon konstaterar att den största tröskeln var den ekonomiska biten. Men Marie oroade sig även över vad andra skulle tänka.

– Jag hade ju två små barn. Folk skulle kanske tycka ”vad gör du, äventyrar ekonomin?”. Fast jag kände ”vad ska jag använda mina besparingar till om inte detta?”. Jag hade ju, under en lång tid, inte känt mig lycklig på jobbet.

Bara positiv respons

Marie ler en aning när hon fortsätter:

ANNONS

– Men jag har bara fått positiv respons hela vägen. Det är snarare så att folk blivit imponerade och inspirerade. Vissa lite avundsjuka också – de som velat göra något liknande, men inte vågat. Det krävs mod. Fast jag tror att vi ofta tänker lite för mycket på allt som skulle kunna hända.

Bild: Anna Edlund

Med stöd från sin man – ”ekonomiskt hängde mycket på honom i början” – valde Marie att på distans gå en utbildning till trädgårdsarkitekt. Hon läste under två års tid på halvfart vid Trädgårdsakademin i Ängelholm och startade under studietiden sitt företag Högadals Trädgårdar. Samtidigt arbetade hon kvar på tapetföretaget. När hon väl sa upp sig kändes det grymt bra, som Marie själv uttrycker det. Hon upplevde ett lyckorus.

– Samtidigt var det självklart superläskigt. Fast jag hade egentligen fattat beslutet redan ett halvår innan jag sa upp mig. Jag fick välja – jobba heltid igen eller säga upp mig.

– Först kände jag mig förtvivlad när jag fick det beskedet... ”det kommer aldrig att gå”. Men sedan bestämde jag mig, ”jag gör det här”. Jag jobbade kvar på mitt gamla jobb i sex månader och sparade ihop en startpeng.

Beslutet känns helt rätt

I dag känns beslutet att ha bytt bana från textilingenjör till trädgårdsarkitekt helt rätt.

ANNONS

– Det var en process att komma fram till vad jag skulle göra, vad som var möjligt, konstaterar Marie. Men sedan föll alla bitar på plats. Nu känns det klockrent, det är bara att köra på. Jag känner också att jag har talang för det här, vilket gör det ännu roligare. Det är mittemellan design och teknik. Det känns perfekt. Men det är även utmanande hela tiden. Det roligaste är att ingen trädgård är den andra lik.

Bild: Anna Edlund

Med ett leende förklarar Marie att hon väldigt snabbt fick mycket jobb.

– Det hade jag aldrig kunnat ana. Men det var mycket tack vara den lokala blomsterhandeln som rekommenderade mig.

Hon skrattar lite när hon fortsätter:

– Nackdelen är att jag inte hinner med min egen trädgård. Men det är häftigt att känna att företaget går runt, att det fungerar! Och jag har aldrig fått så mycket positiv feedback någonsin som i det här jobbet. Det känns grymt kul!

Marie Skoog

Ålder: 44 år.

Bor: Mölnlycke.

Familj: Man och två barn.

Gör: Trädgårdsarkitekt. Driver Högadals Trädgårdar.

Intressen: Trädgård, sång och dans.

ANNONS