Styrelseordföranden Marianne Brismar leder arbetet i familjestiftelsen som nyligen delade ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor till två entreprenörer och två forskare.
Styrelseordföranden Marianne Brismar leder arbetet i familjestiftelsen som nyligen delade ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor till två entreprenörer och två forskare. Bild: Kjell Flodin

Marianne bistår entreprenörer och forskare

Marianne Brismar är styrelseordförande i familjens stiftelse.
– Alla har varit små en gång. Därför är det roligt att kunna bidra med stipendier till kreativa innovatörer och forskare, säger hon.

ANNONS
|

Stiftelsen startades av hela familjen och fick just därför namnet ”Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse”. Stiftelsen annonserar inte utan tidigare stipendiater hjälper till att sprida informationen vidare. Även Chalmers, Handels, Almi, Innovationskontor med flera informerar om stipendiet.

– Jag och mina fyra systrar har förmånen att sedan 2012 kunna dela ut stipendier ur vår stiftelse. Vi gör nytta även om vi inte kan lösa världsgåtorna, konstaterar Marianne.

Åtta miljoner kronor hittills

I familjens stiftelse finns alltså möjligheter för nytänkande forskare inom företagsutveckling och företagare att söka, och kriterierna är tydliga. Hittills har stiftelsen delat ut åtta miljoner kronor och nästa möjlighet att söka stipendium är våren 2019.

ANNONS

Stiftelsens ändamål är att varje eller vartannat år utse en eller flera personer som erhåller ”Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons entreprenörsstipendium för viljan att bryta ny mark”. Stipendier delas således ut till såväl företagare som forskare. I år delades nyligen fyra stipendier på sammanlagt 1,5 miljoner kronor ut till två entreprenörer och två forskare (se faktaruta till höger).

Allt började med att Mariannes pappa Knut skapade den elektriskt drivna trucken ”Atlet” som blev en riktig framgångssaga under 50 år. Med den – och tillsammans med hustrun Ragnvi – byggde han upp ett stort företag som såldes först 2007. Han började med två tomma händer och fick jobba hårt för att en dag nå sitt mål. Hade han inte fått låna pengar av sin hustru hade företaget inte klarat sig de första åren när ingen bank ville låna ut pengar.

– Våra föräldrar ägnade hela sitt liv åt bolaget Atlet, jag och mina fyra systrar har vuxit upp i den andan. För dem betydde bolaget allt och mamma var lika engagerad som pappa och kom med många bra idéer. Det var förresten hon som kom på namnet Atlet. Hon var en stor tillgång som oftast hade en lösning för allt. Och det var hon som skötte allt hemma förutom allt hon gjorde för firman.

ANNONS
Bild: Kjell Flodin

Marianne jobbade tidigt extra på företaget och lärde sig efterhand mer och mer. Efter studentexamen på naturvetenskaplig linje på Schillerska gymnasiet var hon skoltrött, även om året som utbytesstudent i USA hade varit ett lyft. Då passade det bra att jobba på firman innan hon bestämde sig för att utbilda sig till apotekare. Det innebar flytt till Uppsala och det hade hon inget emot. Tvärtom. Det blev en givande och rolig tid med sedvanligt studentliv och engagemang i Studentkåren. De fyra studieåren gick fort. Nästan alltför fort.

– Plötsligt var jag klar och skulle börja jobba. Eftersom forskning inte var min grej låg jag ute på vägarna och sålde läkemedel i ett par år. Jag insåg att jag var bra på att sälja och lärde mig mycket under den tiden. Kunskaper som kom väl till pass när jag i stället började på mina föräldrars firma, säger hon.

Tog över vd-posten som 34-åring

Efter att ha jobbat på Atlet ett par år tyckte Marianne att det kunde vara bra att vidareutbilda sig på Handelshögskolan i Göteborg. Sagt och gjort. Hon både studerade och fortsatte att jobba på Atlet. Samtidigt. Studietiden gick fort och snart var hon färdig civilekonom vilket kändes helt rätt. Nu hade hon en gedigen utbildning och det började bli dags att axla mer ansvar. Precis som pappa Knut hade hoppats och redan 1995 övertog hon posten som vd. Då var Marianne bara 34 år.

ANNONS

– Det var förstås ett tungt ansvar men jag kände mig stärkt av att facket ville ha mig. De kände ju mig ganska bra. Styrelsen däremot var lite mer skeptisk till att börja med, minns hon.

Företaget gick bra och allt rullade på tills konkurrenterna en dag hunnit för långt före. Atlet var för litet för att kunna hävda sig i den internationella konkurrensen och efter många familjeöverläggningar beslöt sig familjen för att sälja bolaget till japanska Nissan.

– Jag hade jobbat oerhört hårt under åren som vd så det var med blandade känslor vi till sist sålde. Det var ju pappas livsverk och det kändes tungt att fatta beslutet att sälja. Men vi tog rätt beslut i rätt tid. I dag har jag många styrelseuppdrag i svenskt näringsliv och trivs jättebra med det. Att sluta jobba finns inte på kartan. Inte än på ett tag i alla fall, säger hon och ler.

Vill ständigt lära sig nytt

Att Marianne är en synnerligen aktiv person som föredrar att hålla i gång visar sig i det mesta hon gör. Hon är vetgirig och vill gärna lära sig nya saker. Eller bara bli bättre på det hon redan kan. När hon inte arbetar, vilket hon gör nästan jämt, gillar hon att ta hand om sin kropp på rätt sätt.

ANNONS

– Numera är jag än mer mån om min hälsa. Man vill ju hålla sig frisk och fräsch så länge man kan. Så i dag spenderar jag mycket tid på golfbanan och det är en sport jag verkligen gillar. Jag började spela golf när vi hade sålt firman men annars är jag faktiskt inte så sportintresserad.

Men tuff är hon. Hon gillar att köra snabbt, både motorcykel och bil, och framför allt älskar hon att flyga. Hon har flygcertifikat och sätter sig mer än gärna vid spakarna i sitt eget flygplan när hon har tid och möjlighet.

Marianne Brismar

Ålder: 57 år.

Bor: Göteborg.

Gör: många befattningar i svenskt näringsliv, företagsrådgivare.

Familj: maken Claes, dottern Elsa och hennes quarterterhäst Texas.

Intressen: golf, flyga, opera och att läsa massor av böcker.

Hemsida: läs mer om stiftelsen på http://www.familjenjacobssonsstiftelse.se (stiftelsen sköts av SEB Institutioner och stiftelser i Göteborg).

Årets stipendiater är från vänster Johan Nilsson, Michael Bengtsson, Ingrid Johansson Mignon och Ulla Hellstrand Tang.
Årets stipendiater är från vänster Johan Nilsson, Michael Bengtsson, Ingrid Johansson Mignon och Ulla Hellstrand Tang.

Två entreprenörer och två forskare inom företagsutveckling får i år dela på prissumman 1 505 000 kronor ur familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse.

Johan Nilsson får 350 000 kronor för att framgångsrikt ha byggt upp Cenito Software AB där innovation och känsla förenas. Stipendiet kommer att användas till kurser inom ledarskap och coachning.

Michael Bengtsson på Mindbender Inc AB i Göteborg, tilldelas 400 000 kronor för att målmedvetet byggt ett företag inom animation. Stipendiet kommer att användas till ledarskapsutvecklingsprogrammet EMBA vid Handelshögskolan i Göteborg.

Dr Ingrid Johansson Mignon, universitetslektor vid Chalmers Tekniska Högskola får 400 000 kronor för forskningsprojektet ”Innovativa affärs- och samarbetsmodeller för en storskalig spridning av solenergiteknik”.

ANNONS

Dr och överortopedingenjör Ulla Hellstrand Tang vid Sahlgrenska Akademien, får 355 000 kronor för forskningsprojektet ”Digital bedömning av fötter vid diabetes med webbprogrammet D-Foot”.

Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse bildades 2012 och har som ändamål att stödja forskning och utbildning inom nyföretagande och företagsutveckling, med särskild inriktning mot företagets tillväxt, logistik, innovation, kvalitet och internationalisering, samt ergonomi och design.

ANNONS