Maria Söderberg hade en omväxlande yrkesbakgrund bakom sig när hon beslöt sig för att starta sitt företag. Nu syr hon kreationer av allehanda slag. Det primära för henne är att kläderna ska vara bekväma och hållbara för miljön.
Maria Söderberg hade en omväxlande yrkesbakgrund bakom sig när hon beslöt sig för att starta sitt företag. Nu syr hon kreationer av allehanda slag. Det primära för henne är att kläderna ska vara bekväma och hållbara för miljön. Bild: Jessika Devert

Maria har alltid miljön i fokus i sin syateljé

En trappa upp på Nolbygård utanför Alingsås huserar Maria Söderberg och hennes kreationer. Redan utanför själva ateljén trängs klänningar och ponchos med handledsvärmare och kappor. Det viktigaste för Maria är att alla kläder hon syr är bekväma och hållbara för miljön.

ANNONS

För sju år sedan hamnade Maria på Nolbygård. Jo, hon hamnade här. Hela tanken med Ullabutta som företag har varit en organisk process som vuxit ur hennes egen kreativitet och människor som stöttat henne på vägen.

– När jag var tolv år lärde jag mig mönsterkonstruktion på min mosters köksgolv, genom att ta ett befintligt plagg, lägga det på ett tyg och klippa och där lärde jag mig också att sy, säger Maria.

Brokig yrkesbakgrund

Men resan till det kreativa yrket var lång. Via jobb i fotobutik, som butikschef på Dressmann och till slut sömmerska på fabrik. Och när hon satt där vid symaskinen och sydde likadana sömmar om och om igen så vaknade skaparlusten i henne.

ANNONS

– Jag fick ett felstickat tyg, som jag tyckte var det finaste av alla tyger på hela fabriken, och så åkte jag hem och sydde en kappa av det. En dag när jag gick hemifrån med kappan på, fick min granne syn på mig och ville genast ha en och sedan rullade det på, skrattar Maria.

Ska vara bekvämt och skönt

Den första beställningen på en kappa ledde till flera och Maria började ha hempartyn där hon sålde sina alster. Kappan Alva var först, men sedan sydde hon klänningar, handledsvärmare och leggings. Maria nosade reda på ekologiska ullmaterial, elastiska tyger och viscoser gjorda av trä.

– Jag vill att det jag gör ska vara bekvämt och kännas skönt att bära. Att det är hållbart för både tillverkare och miljö är självklart för mig. Bland annat köper jag in stuvbitar från de stora modehusen som Gucci, Prada och Versace. Jag bryr mig egentligen inte om märket men då vet jag att det är bra kvalité, säger hon.

Inne i ateljén hänger prover på tyger och Marias aktuella projekt. Efter att hon i flera år sytt klänningar, kappor och leggings har hon nu utökat sortimentet och gett sig på bröllopsklänningar.

– Precis som med allt annat i Ullabuttas regi så har det växt fram. Någon frågade mig om jag kunde sy en brudklänning och så gjorde jag det och då fick jag fler förfrågningar. Kunden får vara med och designa sin klänning och får den uppsydd efter sina mått. Det är ju ändå en av de viktigaste dagarna i ens liv, då ska man absolut känna sig bekväm.

ANNONS

Dags att starta företag

När förfrågningarna började bli många insåg Maria att hon inte längre kunde sitta hemma och sy, som hon gjort ditintills. Det var dags att starta företag och skaffa lokal. Hon gick till Arbetsförmedlingen och bad om hjälp och de tipsade om Nolbygård där det fanns rum att hyra. Det passade perfekt för Marias önskemål.

Här kan kunden köpa färdiga plagg som Maria sytt upp och också beställa efter egna önskemål.

– Jag har jobbat i butik i många år och alltid gillat att sälja. Men egentligen är det inte säljandet i sig jag gillar, utan att träffa människor och få ta reda på vad de vill ha och hur jag kan hjälpa dem att känna sig fina. För alla duger som de är och ska ha det som är bäst för dem.

Och Ullabutta? Var kommer det namnet ifrån?

– När jag var liten hade jag två låtsaskompisar, Ullabutta och Blomstakoj. I dag kan man säga att de är mina två sidor. Ullabutta är den extroverta, drivande och Blomstakoj den kreativa och lugna. Jag behöver båda för att vara i balans.

Maria Söderberg

Ålder: 49 år.

Bor: Alingsås.

Familj: Sonen Eddie, 19, och pojkvännen Lars och hans två döttrar.

Gör: Driver Ullabutta sömnad & design på Nolbygård utanför Alingsås.

ANNONS