Margot Milani Björck delar sin tid mellan Rom, London och Fiskebäckskil. Var hon är befinner sig kan hon fortsätta sina studier vid Göteborgs universitet, hon har snart avverkat en magisterexamen i Antikens kultur och samhällsliv.
Margot Milani Björck delar sin tid mellan Rom, London och Fiskebäckskil. Var hon är befinner sig kan hon fortsätta sina studier vid Göteborgs universitet, hon har snart avverkat en magisterexamen i Antikens kultur och samhällsliv.

Margot studerar på distans från hemmet

Att plugga på distans kan vara en lösning när man bor långt från ett universitet. Margot Milani Björck har snart klarat av en hel magisterexamen hemifrån.

ANNONS
|

De flesta svenska universitet har ett stort utbud av distanskurser. Föreläsningar hålls på Youtube, studenter möts på chattforum och opponering kan göras via Skype.

Detta innebär att det är helt möjligt att sitta i Haparanda eller i Rom och läsa en kurs vid till exempel Göteborgs universitet. Det var just flexibiliteten som lockade Margot Milani Björck, som efter flera år i arbetslivet har börjat ett nytt studentäventyr.

Margot har ett mycket rörligt liv, hon delar sin tid mellan familjen i Rom, jobbet i London och sommarhuset i Fiskebäckskil. Var hon är befinner sig kan hon fortsätta sina studier, hon har snart avverkat en magisterexamen i Antikens kultur och samhällsliv.

ANNONS

– Det bästa med distansstudier i Sverige är att de är gratis och eftersom de är på universitet har man garanterat en bra nivå på undervisningen.

Det Margot tycker kan vara lite svårt är att ha självdisciplin och studera regelbundet, hon försöker sätta upp ett schema så att hon inte har kvar allt till sista veckan innan tentamen.

– Ibland kan man även känna sig lite ensam för man har inte den sociala kontakten som man får på ett universitet men eftersom vi chattar med varandra känns det ändå som om man är i en klass även om mina kursare sitter i Berlin, Oslo eller på olika platser i Sverige.

Margot är född och uppväxt i Mölndal, efter gymnasiet och en civilingenjörsexamen på Handelshögskolan i Göteborg fick hon sitt första jobb på en resebyrå i Stockholm.

Hon gjorde en raketkarriär inom resebranschen men när hon hade ett toppchefsjobb i London, just fått sitt första barn och väntade sin andra dotter, gjorde hon en helvändning i livet. Hon sa upp sig, startade en konsultfirma och flyttade med familjen till Rom. Det var just då, när Margot var småbarnsförälder och egen företagare som hon blev sugen på att studera igen.

ANNONS

– Eftersom jag kom från Göteborgs universitet kollade jag vad de hade att erbjuda. Listan på distanskurser var som ett stort smörgåsbord, där jag kunde välja bland en massa godbitar, säger hon med ett stort leende och hennes ögon riktigt gnistrar av nyfikenhet.

Margot har alltid tyckt om att lära sig nya saker och hennes törst av kunskap har inte avtagit med åren.

– Jag har ofta haft bra och inspirerande lärare som har väckt min nyfikenhet och gett mig smak att lära mig mer. När jag var liten var jag intresserad av det mesta och kunde inte bestämma mig för vad jag ville bli, det var allt från ambassadör och arkitekt till flygvärdinna och operasångerska.

Eftersom hon bodde mitt i Rom bland antika byggnader och ruiner väcktes hennes nyfikenhet för de gamla grekerna och romarnas liv. Margot gjorde slag i saken och skrev in sig på sin allra första distanskurs.

Den här gången skulle hon inte gå på föreläsningar i hörsalar eller tentera i skrivsalar. I stället skulle hon sitta hemma vid datorn och följa lärarnas föreläsningar på nätet, skriva hemtentor och göra inlägg i gruppdiskussioner på universitetets lärplattform.

– Det låter kanske komplicerat men det är enkelt, när man väl är antagen till en kurs har respektive universitet en lärplattform på internet, där man loggar in för att bland annat få information om kurser, diskussionsgrupper, tentamina. Det är bra förklarat och hjälpfunktioner finns, om man får problem.

ANNONS

Margot kallar sig själv gärna för den eviga studenten, sedan 2011 har hon studerat 45 högskolepoäng per år och hoppas kunna fortsätta många år framöver, drömmen är att göra en doktorsavhandling.

– För mig är en dag jag lärt mig något inte en förlorad dag, det är en bra dag.

– Jag har nog fått nyfikenheten och glädjen att lära mig från min familj, min pappa sa alltid att kunskap är lätt att bära, säger hon och kikar än en gång på listan över kurser hon funderar på inför höstterminen.

Margot Björk

Ålder: 44

Bor: Rom, London och Fiskebäckskil

Yrke: Konsult inom resebranschen och tolk

Familj:Maken Simone, döttrarna Valentina och Beatrice

Fritidsintressen:Musik och segling

Det viktigaste i livet:Att få vara frisk och att vara omgiven av personer man älskar.

För mer info om distansstudier: antagning.se

ANNONS