'Jag har lärt mig otroligt mycket som programledare genom producentrollen', säger Pernilla Colt Månsson som är producent till både 'Antikrundan' och 'Trädgårdstider'.
"Jag har lärt mig otroligt mycket som programledare genom producentrollen", säger Pernilla Colt Månsson som är producent till både "Antikrundan" och "Trädgårdstider". Bild: Duygu Getiren/TT

Man måste vara sig själv

Hon är en veteran i tv-rutan och ringer du så spelar hon i radio också. Pernilla Månsson-Colt leder några av SVT:s populäraste livsstilsprogram. Hemmafixandet har hon även anammat privat.

ANNONS
|

Hon är ett av SVT:s mest välbekanta ansikten utåt, men jobbar också bakom tv-kameran. Pernilla Månsson Colt har på senare år arbetat med program som ”Antikrundan” och ”Trädgårdstider”, och hörs varannan lördag säga ”tjabba” till lyssnarna i radioprogrammet ”Ring så spelar vi”. De är riktiga långkörare alla tre (”Ring så spelar vi" som sänts sedan 1968 spelar i en egen liga).

–  Jag trodde ju aldrig att jag skulle vara leda trädgårdsprogram i tolv år, eller att jag skulle vara producent för "Antikrundan" lika länge. Det är faktiskt helt osannolikt, men det har väl blivit så för att jag trivs och är intresserad av sådana saker.

ANNONS

Programledare i Mello 1995

Mediebranschen har varit hennes arbetsfält sedan hon gick ut humanistlinjen på Risbergska gymnasiet i Örebro. Hon började sända lokalradio och fortsatte med det vid sidan av universitetsstudierna. Under 1990-talets tv-boom kom hon till SVT som frilansande programledare. Det blev ett händelserikt decennium som fick skjuts av programledarskapet för Melodifestivalen 1995. Evenemanget var inte den cirkus det är i dag, men stort nog för en som var ung och grön.

–  Att det var någon som trodde att jag skulle klara av det! Det var nog där det riktigt började ta fart.

På 90-talet träffade hon också sin man Stellan och fick sitt första barn. Livet de har skapat åt sig i ett parhus i Klagshamn har med åren kommit att gå hand i hand med Pernillas roll som ett omtyckt ansikte utåt för livsstils-tv. För den som tycker sig se i rutan att Pernilla på riktigt gillar hem och trädgård har inte fel. Att hon producerar "Antikrundan" är inte heller långsökt.

–  Jag tycker att det är jätteroligt att köpa grejer på auktion och att leta efter saker på nätet. Jag älskar att göra fynd och sälja saker till någon annan. Att sälja ett par gamla sängbord och köpa ett par nya sängbord – det behöver inte ens vara så stor skillnad på dem, jag tycker det är kul.

ANNONS

Jag läste i Expressen att du har målat om hemma 20 gånger. Det kan väl inte stämma?

–  Jo, fast det räcker nog inte med 20 gånger. Nu har jag köpt ny kalkfärg som står i källaren, och i går började jag dra i en tapet. Efter fem minuter hade jag rivit ner hela tapeten i rummet vi skulle måla om efter jul. Nu måste jag göra klart det där i helgen, för det ser förjävligt ut.

Får energi av inredningsprojekt

Hon får energi av att dra igång olika inredningsprojekt, säger hon. Det är sannolikt ett arv efter mamma Anita.

–  Hon möblerade om hemma. När man kom hem på fredagen, då stod soffan på en ny plats i vardagsrummet. Små grejer som gjorde att det kändes lite piggt igen.

Det är en hobby Pernilla har tagit över. På jobbet ledde hon i många år tv-programmet ”Husdrömmar”, men privat håller hemmafixarprojekten alla fantasier om nya hem stången.

–  Det är därför vi kan bo kvar år efter år. För vi har bott i alla rum, haft alla färger på väggarna, alla sorters möbler – det är egentligen ingenting kvar av det hem vi flyttade in i.

Det är inte bara huset hon har förblivit trogen. Även SVT håller hon ihop med, sedan många år fast anställd och sedan ett femtontal år även utbildad producent. Ett smart drag, menar hon, eftersom man aldrig kan veta hur länge folk vill se en i rutan.

ANNONS

TT: Blir man en bättre programledare genom att även vara producent?

–  Hörrudu, nu sticker jag ut hakan men det tycker jag faktiskt att man blir. Jag har lärt mig otroligt mycket som programledare genom producentrollen. Jag vet vilken min roll och vad mitt ansvar är, men jag vet också när jag inte ska lägga mig i. Producenten måste få bära ansvaret för ett övergripande ”tänk”.

Som producent har hon fått bättre förståelse

Som producent har hon fått bättre förståelse för svårigheterna med programledarrollen. De kan variera över tid, men den erfarna räven Pernilla Månsson Colt menar att den stora utmaningen just nu handlar om autenticitet.

–  Att man inte försöker låta duktigare, kunnigare eller coolare än vad man är. Man måste vara äkta. Är man inte det så märks det så väl. Man måste vara personlig och... vara sig själv.

'Jag har lärt mig otroligt mycket som programledare genom producentrollen', säger Pernilla Colt Månsson som är producent till både 'Antikrundan' och 'Trädgårdstider'.
"Jag har lärt mig otroligt mycket som programledare genom producentrollen", säger Pernilla Colt Månsson som är producent till både "Antikrundan" och "Trädgårdstider". Bild: Duygu Getiren/TT
Pernilla Månsson Colt är intresserad av inredning och gör gärna om hemma. 'Nu har jag köpt ny kalkfärg som står i källaren, och i går började jag dra i en tapet', säger hon.
Pernilla Månsson Colt är intresserad av inredning och gör gärna om hemma. "Nu har jag köpt ny kalkfärg som står i källaren, och i går började jag dra i en tapet", säger hon. Bild: Duygu Getiren/TT

"Jag vet vilken min roll och vad mitt ansvar är, men jag vet också när jag inte ska lägga mig i."

Fakta

Ålder: Fyller 55 år den 23 december.

Gör: Programledare och producent på Sveriges Television och Sveriges Radio.

Bor: Klagshamn utanför Malmö.

Familj: Maken Stellan, barnen Gabriel, 24, och Noel, 14, samt bonusbarnen Leopold, 32, och Linnea, 30.

Om att fylla 55: ”Det är stora siffror, och jag förstår inte att det är jag. Jag skulle gärna pausa tiden i typ tio år, så att jag hinner ikapp mig själv. Jag är för ung för att vara 55.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag ska vara klar för avgång på morgonen, sedan blir det överraskningsresa….”

Läser: Lyssnar mycket på ljudböcker. Just nu på Niklas Natt & Dags mordhistorier på gammalsvenska.

Senaste kulturupplevelse: Senaste Bondfilmen, och pjäsen ”Ortrud Mann” på Malmö Stadsteater.

Stör mig på: ”Trångsynta människor och folk som utövar sitt tyckarveto på nätet.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS