Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan tre år tillbaka driver Lori Boggan Om Baby & Wellness, en engelskspråkig verksamhet för blivande och nyblivna mammor och deras bebisar. Men liksom många andra har gjort under pågående pandemi har hon tillfälligt flyttat sin verksamhet till internet. Grupperna för föräldrastöd och amningshjälp samlas nu i videomöten. Bild: Maja Kristin Nylander
Sedan tre år tillbaka driver Lori Boggan Om Baby & Wellness, en engelskspråkig verksamhet för blivande och nyblivna mammor och deras bebisar. Men liksom många andra har gjort under pågående pandemi har hon tillfälligt flyttat sin verksamhet till internet. Grupperna för föräldrastöd och amningshjälp samlas nu i videomöten. Bild: Maja Kristin Nylander

Mammorna finner en trygg fristad hemma hos Lori

I en ljus etagelägenhet i Sannegårdshamnen ringer det på dörren. Det är kvinnor från hela världen som kommer på besök tillsammans med sina bebisar. Hemma hos sjuksköterskan Lori Boggan finner de en fristad. I Göteborg har Lori hittat sitt andra hem och ett kall.

Hon föddes i New York, växte upp i Florida, och återvände sedan till New York för att utbilda sig. Nu har Lori Boggan varit sjuksköterska i nästan 20 år, framför allt inom neonatalvård och förlossningseftervård.

Det var när hon arbetade som bemanningssjuksköterska, och flyttade runt mellan olika sjukhus i USA, som hon 2007 träffade svenska Fredrik via en dejtingsajt. Han jobbade på ett nystartat it-företag i Silicon Valley, söder om San Francisco.

– Vi var oskiljaktiga redan från början. Men ett år efter att vi hade träffats sa han att han skulle flytta tillbaka till Sverige. Han hade fått ett jobberbjudande på Chalmers, säger Lori.

Kom hit för tio år sedan

Hon bestämde sig för att följa med. 2010 gick flytten till Göteborg, där hon fick ta sin examen på nytt för att sedan börja jobba på neonatalen på Östra sjukhuset. För tre år sedan startade hon Om Baby & Wellness, en engelskspråkig verksamhet med ett brett utbud av grupper för blivande och nyblivna mammor, deras partners och deras bebisar.

– Min första vecka i Sverige lärde jag känna en kvinna från Tyskland, som blev en nära vän. Jag stöttade henne i samband med att hon fick barn, och det var då hon sa till mig att det finns behov av stöd till mammor på engelska. Det fanns en stor lucka att fylla. Hon fick mig att starta Om Baby & Wellness. Och ju längre jag har hållit på, desto tydligare har det blivit att denna typ av grupper har saknats även för svenskar, säger Lori.

Runt hennes köksbord finns plats för alla känslor och funderingar kring att bli förälder. I soffan kan de ammande sitta bekvämt. På övervåningen finns ett stort rum som används som yogasal, för förlossningsförberedande kurser och för sångstunder.

– Jag vill att mammorna ska känna sig som hemma. De tycker att det är väldigt annorlunda från andra mammagrupper.

Mammorna med bebisarna bredvid Lori är Natalia Petro med Mateo (till vänster) och Kat Duckworth med Noah. Bild: Maja Kristin Nylander
Mammorna med bebisarna bredvid Lori är Natalia Petro med Mateo (till vänster) och Kat Duckworth med Noah. Bild: Maja Kristin Nylander

Hos Om Baby & Wellness finns nu en stor del av världen representerad. Här möts kvinnor från bland annat Venezuela, Kroatien, Indonesien, Kina och Mexiko. De flesta har kommit till Göteborg för att jobba i högkvalificerade yrken.

– Jag brukar skoja om att det är så många Chalmers-bebisar och Volvo-bebisar här.

Lori utbildar också föräldrar i hjärt- och lungräddning för barn. Hon ger stöd till nyblivna föräldrar i deras hem och är utbildad amningskonsulent.

Första tisdagen i varje månad

Den första tisdagen varje månad är det dags för gruppen kallad Birth stories. Lunch dukas upp i köket och varje deltagare säger några ord om hur hon mår, vilket öppnar upp för samtal.

– Det är för mammor som har haft någon typ av traumatisk erfarenhet vid förlossningen. Det är inte alltid de inser att de har varit med om trauman, men här finns en plats för dem att sätta ord på sina upplevelser när de är redo. En del vill bara lyssna. Jag betonar alltid att de inte behöver dela med sig alls, om det inte känns rätt.

Hon menar att kvinnornas historier belyser problemen i förlossningsvården, liknande problem som hon mötte i USA. I Sveriges fall finns det inte tillräckligt med barnmorskor eftersom man inte lyckas behålla dem. De bränns ut och väljer andra arbetsplatser.

– De har för många patienter och saknar möjligheter att ge den vård som de vill ge. Det leder till skador, till trauma och ibland till dödsfall, säger Lori.

Hjälper med översättningar

En av sakerna som hon hjälper mammorna med är att rapportera de saker som har gått fel i vården till Patientnämnden.

– Många av dem kan bara lite svenska, så jag översätter. Jag är inte emot sjukhusen – jag är sjuksköterska – men systemet behöver förändras.

Om hon ville skulle hon kunna låta Om Baby & Wellness växa ännu mer, men hon trivs bäst i det lilla och intima sammanhanget.

– Jag är blyg, vilket får en del att ifrågasätta om jag verkligen är amerikan. Jag vill inte ha stora grupper, jag vill att det ska vara personligt. Det är också det som uppskattas av dem som kommer hit.

Verksamhet via nätet

Några veckor efter att vi har träffats i Loris lägenhet har världen blivit en annan. Hon befinner sig nu i Florida för att isolera sig ihop med sin familj och ta hand om sin pappa, som nyligen fick en stroke.

– En del av mig vill åka till New York för att hjälpa mina sjuksköterskekollegor som kämpar på sjukhusen. Men min pappa behöver mig, skriver Lori.

Hon vet inte när hon kan återvända till Sverige. Men liksom många andra har gjort under pågående pandemi har hon flyttat sin verksamhet till internet. Grupperna för föräldrastöd och amningshjälp samlas nu i videomöten. På Facebook leder hon yogaklasser för både mammor och gravida, med fokus på att minska stressnivåerna.

– Det är mitt sätt att erbjuda lite normalitet i allt det ovissa. Så länge som jag kan hjälpa människor så kommer jag att fortsätta.

Lori Boggan

Ålder: 44 år.

Familj: Make i Göteborg. Föräldrar och tre syskon med familjer i USA.

Bor: Sannegårdshamnen.

Gör: Driver Om Baby & Wellness, som erbjuder bland annat yoga, samtalsgrupper och kurser för blivande och nyblivna föräldrar i Göteborg.

Hobbies: På fritiden dansar hon balett och flamenco. Reser gärna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.