I samtal med pappa Lasse Berghagen har Malin fått veta detaljer kring sin mammas graviditet som hon känner förklarar mycket av det som hände sedan. Nu fyller Malin Berghagen 55 år.
I samtal med pappa Lasse Berghagen har Malin fått veta detaljer kring sin mammas graviditet som hon känner förklarar mycket av det som hände sedan. Nu fyller Malin Berghagen 55 år. Bild: Eero Hannukainen

Malin hittade orsaken till sin oro

I hela sitt liv har Malin Berghagen levt med en ständig oro. Med åren har hon hittat verktygen för att hålla de begränsande tankarna borta, bland annat med hjälp av yoga. Men det är först nyligen som hon har förstått varifrån den där rädslan kom.

ANNONS
|

Malin Berghagen har alltid älskat att resa och känner sig lätt hemma på nya platser. Kanske beror det på att hon tidigt fick hänga med på turnéer med mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson och pappa Lasse Berghagen.

– Jag var ett par månader gammal när jag följde med ut första gången. Förlossningen sattes igång för att mamma och pappa skulle på turné, jag höll inte tidsplanen. Så mina somrar tillbringade jag mycket i turnébussar och jag sover fortfarande bäst med ljud omkring mig, säger Malin Berghagen.

Handlar om klimatet

Nu längtar hon ändå efter en fastare geografisk punkt i livet. Exakt var den punkten finns vet hon inte, det får tiden utvisa. Kanske beror det på åldern, funderar hon. Men det handlar också om klimatet.

ANNONS

– Jag har alltid varit miljömedveten och coronan har lärt mig att vår planet mår mycket bättre om vi tar det lite lugnare. Det är så tydligt att det är vi som ställer till det. Det har fått mig att känna att jag vill tagga ned lite och inte resa runt så himla mycket.

För tre år sedan flyttade hon tillbaka till Sverige från Mallorca där hon har bott i sex år. Bakom beslutet låg känslan att hon ville finnas nära sina föräldrar som började bli gamla. En kort tid senare dog mamma Barbro.

– Det var så oväntat. Vi kände alltid att hon skulle bli äldst, hon var så driven. Men man ska inte ta något för givet. Vi skjuter gärna döden framför oss, men den går hela tiden bredvid.

En orolig själ

Den insikten kan förstås leda till oro men också till inställningen att man måste ta vara på livet och uppfylla sina drömmar. För Malin Berghagen har det handlat om båda.

Hon har alltid varit en orolig själ men aldrig riktigt förstått varför. Inte förrän förra året när hon i samtal med sin pappa fick höra om dramatiken när hon låg i sin mammas mage.

– Pappa skriver sin biografi nu och vi pratade om den. Då nämnde han en sak som han trodde att mamma hade berättat. Men det hade hon inte.

ANNONS

Efter fem månaders graviditet fick Barbro blödningar och Malin var på väg ut. Läkarens råd var att göra abort men Barbro vägrade, utan att veta om barnet var friskt eller inte.

– Nu har jag en annan förståelse för varför mamma alltid bekymrat sig extra mycket för just mig av oss tre systrar. Hon måste ju ha gått fyra månader med mig i magen och varit jätteorolig hela tiden. Och den oron fördes på något sätt över till mig.

Yogan har blivit viktig

När Malin Berghagens förlag ville att hon skulle skriva en bok om frihet – eftersom hon verkade så orädd och fri och tar för sig av livet – då kände hon att det inte stämde. ”Mitt behov av frihet ligger inte i att jag är orädd utan att jag inte vill att min rädsla ska begränsa mig”, säger hon i boken, som trots allt blev skriven och heter ”Frihet – att leva sin längtan” (2020).

Den handlar om hur hon har försökt befria sig från oro och invanda mönster, om hennes tankar om livet, om relationer och inte minst om hur viktig yogan har blivit i hennes liv.

Det var en helgkurs på 1990-talet som väckte yogaintresset.

– Yoga och meditation gör att sinnet och tankarna stillas och du lyssnar mer på ditt hjärta. Dina sanna känslor kommer fram. För mig var det som att hitta ett andligt rum, jag kom in i mitt eget tempel.

ANNONS

Pandemin stoppar kurserna

Efter hand tog yogan allt mer plats på bekostnad av skådespelandet som varit hennes huvudsyssla. Men Malin Berghagen tycker inte att de två står så långt ifrån varandra. En skådespelare försöker hitta den fiktiva personens själ, en yogainstruktör hjälper människor att göra det i verkliga livet.

Malin har hållit yogakurser både i Sverige och på andra håll i världen, men just nu sätter pandemin stopp. För närvarande består vardagen av bloggande för tidningen Må bra, skrivande på en än så länge hemlig bok, planering av sommarens yogaklasser i Järvsö med mera.

– Jag har aldrig haft ett vanligt nio till fem-jobb. Jo, när jag var 19 och arbetade i min morbrors videobutik. Annars har jag levt som frilans och det trivs jag jättebra med. Men det kräver att man kan skapa sin egen struktur. Om jag somnar på kvällen kan jag vakna till och inse att: "oj, jag måste ju blogga!"

Malin Berghagen

Ålder: Fyller 55 år den 11 maj.

Gör: Yogainstruktör, bloggare, författare, skådespelare.

Bor: Stockholm och Järvsö.

Familj: Fästmannen Martin och barnen Christoffer, 33, Love, 31, Linn, 26 och Isak, 18.

Om att fylla 55: ”Underbart, tryggt och nyfiket.”

Så firar hon födelsedagen: ”Med en mindre tillställning här hemma. Skulle också vilja pilgrimsvandra eller båtluffa.”

Om tio år: ”Då har jag skrivit en roman som har filmats av Lasse Hallström. En släktkrönika. Jag har släktforskat och hittat spännande saker som mord och kärleksdraman.”

Det vill hon inte leva utan: Olivolja, vitlök, kryddor och citron.

Det vill hon helst leva utan: Tomheten efter sin mamma.

ANNONS