Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mitt i yrkeslivet sadlade Malin Fasth om, lämnade jobbet som grafisk designer och utbildade sig till trädgårdsmästare. I dag är hon glad att hon vågade ta steget.

Malin blomstrar efter yrkesbytet

Efter flera års utbildning inom den grafiska branschen kände Malin Fasth att hon ville något helt annat. I dag arbetar hon som trädgårdsmästare och har äntligen hittat hem.

Att ta beslut om en ny riktning i livet kan vara avgörande, men samtidigt lite skrämmande. 
Du tvekade aldrig när du väl bestämt dig för att sadla om? 
– Inte ett dugg. Det är verkligen fantastiskt när jag tänker på hur lätt och rätt det kändes när jag väl tagit steget. Hade jag inte gjort det då, så hade jag suttit framför datorn fortfarande, berättar Malin.

Men yrkeskarriären började som sagt med grundutbildning i grafisk design, som hon gjorde på folkhögskolan i Tidaholm. Ett tag senare gick flytten till Göteborg där Malin fick praktik på en reklambyrå. Under tiden sökte hon en designutbildning i London och kom in där.
– Det var en stor och väldigt prestigefull skola. Men efter två år kände jag att jag bara ville åka hem. Jag trivdes inte med miljön som var ganska kaxig och tuff, dessutom saknade jag närheten till naturen som finns i Sverige.

I stället sökte hon till HDK där hon kom in på en fristående kurs. År 2000 hade hon tagit sin master i Grafisk Design. Att hon överhuvudtaget hamnade i den grafiska branschen berodde kanske mer på tillfälligheter och att hon som liten tyckte om att teckna, måla och fotografera.
– Jag slank nog in i yrket utan att egentligen ha en riktig bild av vad det innebar. Man märker att man har lite talang för någonting och så hittar man en utbildning och tänker att – jaha, men då kan jag jobba med det här i alla fall. 

Efter utbildningen började hon frilansa. Hon sökte uppdrag där hon kunde jobba med böcker och annat med mer konstnärlig inriktning. Men en känsla av att vara på fel plats i livet hade börjat växa i henne.
– Jag kände mig ensam i frilansandet och aldrig riktigt hemma i den miljön. Det var som att jag inte passade in. Samtidigt är det så mycket prestige i den grafiska branschen vilket gjorde att jag aldrig kände mig riktigt avslappnad. 

Malin menar att det var flera saker som spelade in att hon mådde dåligt. Dels pressen att få in pengar och sen närmade hon sig en slags 40-årskris där många andra saker spelade in.
– Dessutom fanns tanken att jag utbildat mig så länge till ett jobb som ansågs spännande och kreativt. Skulle jag då sluta med det och börja något annat?
Under en lång period jobbade hon mycket med sig själv. Det var också under den tiden som det här med trädgården väcktes till liv.
– Det tar tid att komma fram till saker ibland. Jag kom på att jag alltid saknat att vara ute, kanske för att jag är uppvuxen på landet. Jag ville ju egentligen inget annat än att jobba med trädgård. Livet förändras och man förändras själv under tiden. När jag kom fram till detta då bara bestämde jag mig för att börja undersöka vad det fanns för utbildningar.

Bild: Jan Larsson
Bild: Jan Larsson


Efter en tids praktikarbete inom trädgård, kom hon in på trädgårdsutbildningen i Gunnebo. Malin gick där i drygt ett år och blev sedan trädgårdsmästare. 
Allt kändes rätt från början.
– Jag kände mig hemma i gruppen direkt och vågade ta plats. Det där är så intressant kan jag tycka. Att det kan märkas så direkt och att man känner så tydligt när man är hemma i en miljö.

Trädgårdsintresset har funnits där länge, menar hon, utan att hon har tänkt på det.
– Det har nog varit ganska självklart, fast jag inte har förstått det själv. Nu efteråt inser jag att mina föräldrar har odlat massor i trädgården under min uppväxt och att det har funnits med mig hela tiden.
Efter utbildningen arbetade hon bland annat på Botaniska och när säsongen var slut där fick hon tips om Lisebergs trädgårdsavdelning. Idag är nöjesparkens trädgårdar en arbetsplats där hon trivs väldigt bra. 
Vad är det du uppskattar mest med trädgårdsarbetet?
– Det är många saker, känslan att få jobba med levande växtmaterial, möjligheten att vara utomhus och röra på sig, att leva med årstiderna och åstadkomma något ihop med andra. 

Att byta arbete och yrkeskarriär är ett stort beslut, menar Malin. Ännu svårare om man är anställd. Trots det menar hon att man måste tänka efter om man inte trivs med sitt jobb och kanske överväga tanken att byta. 
– Jag själv hade inte blivit lyckligare om jag bara hade fortsatt med mitt liv och aldrig vågat prova på det som egentligen var mitt drömyrke. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.