Tatueraren Maja-Lisa Bekken trivs som allra bäst hemma i sin studio i Majorna. Hit kommer folk från när och fjärran för att få sina favoritmotiv. "Att låta konstverken få ta plats på människors kroppar är en dröm", säger Maja-Lisa.
Tatueraren Maja-Lisa Bekken trivs som allra bäst hemma i sin studio i Majorna. Hit kommer folk från när och fjärran för att få sina favoritmotiv. "Att låta konstverken få ta plats på människors kroppar är en dröm", säger Maja-Lisa. Bild: Lisa Thanner

Maja-Lisa tatuerar folk som vill visa sin personlighet

De kommer från Majorna, men även från Stockholm och London. Och Kanada! Sedan ett år tatuerar Maja-Lisa Bekken människor som vill uttrycka sin personlighet med hennes karaktäristiska motiv.

ANNONS

I Maja-Lisas Majorna-studio finns mycket att titta på. Finurliga teckningar, urklipp, bonader, skulpturer och så förstås hennes Pax-pärmar. I dem ryms motiven, alla med hennes alldeles eget signum, det svarta bläcket och de lite kluriga linjerna. Motiven som är märkta med ett hjärta är paxade. Det vill säga: de gör hon aldrig igen. Så varje tatuering hos henne är unik. Kanske är det därför hon är så omåttligt efterfrågad? Förutom att hon är skicklig på det hon gör förstås, och väldigt omsorgsfull och noggrann. Lugnet själv också.

Vad krävs det för andra egenskaper för att vara en bra tatuerare?

ANNONS

– Jag är en bra tatuerare för att jag gör min grej av hantverket som tatuering är. Jag är även strukturerad och disciplinerad och försöker tillgodose mina kunders önskningar utan att göra avkall på mitt konstnärskap.

Flera månaders väntetid

När Maja-Lisa släpper sina tider på sin viktigaste kanal, Instagram, en gång i halvåret, så försvinner de på två dagar. 150 tillfällen. 150 människor som under våren ska bära resultatet av hennes kreativa ådra på sin hud.

Vissa får vänta i tre månader.

– Men det är bara bra, då vet både jag och kunden att beslutet är väl överlagt.

Bild: Lisa Thanner

Genomsnittskunden är en 35-årig småbarnsmamma som gör sin första tatuering. Ofta kommer den att sitta på en arm, eller kanske ett lår.

– De säger att de haft en längtan efter en tatuering ett tag. Men inte vetat av vem och vilket motiv. Men när de hittat till mig så vet de vad de vill ha. Mina motiv, ofta hämtade från naturen, verkar passa många.

Stolt och tacksam

Hon säger att hon är lika delar stolt och tacksam. Tacksam för att kunderna strömmar till, stolt över att de i hela sitt liv vill bära hennes konst på sin hud.

– Att låta konstverken få ta plats på människors kroppar är en dröm. Målningarna kommer alltid att få vara kvar. Det är en fantastisk känsla för mig, säger hon.

ANNONS

Hennes studio heter Maja-Lisas Bläck. Och det är lätt att förstå varför när man ser hennes tatueringar. Alltid i svart, alltid i linjer. Ofta motiv från naturen, gärna händer, gärna blommor.

– En hand som håller en tulpan, det är mitt favoritmotiv, säger hon.

Den svarta pennan och blocket har en självklar plats i hennes liv. Tatueringarna som tar form vilar på många års utbildning inom både konst och mode, bland annat en kandidat på HDK, vid Göteborgs universitet.

Kreativa släktingar

Det kreativa finns i familjen. En farmor som målade, en mormor som sydde. Faster är bildvävare, ett syskon är bildlärare och ett annat jobbar med tv.

– Min pappa, som själv målat akvarell, har stöttat mig massor. Och jag har tatuerat min äldsta syster, det var speciellt.

Maja-Lisa minns första gången hon höll i nålen. En kompis till henne som själv tatuerade hade uppmanat henne att försöka och upplät sig sitt eget lår för ändamålet.

– Det kändes så klart stort, och lite darrigt. Men han trodde på mig och det var viktigt.

Hon kände omgående att detta ville hon göra. På riktigt. Med sin gedigna konstnärliga bakgrund, och erfarenhet av att jobba i många olika material, kände hon sig snabbt trygg.

ANNONS

– Där är lite som att jobba i trikå, huden är ju elastisk den med.

Viktigt med kommunikation

Kommunikationen med kunden är grundläggande för att hen ska känna sig lugn med valet av motiv och valet av henne som tatuerare.

– Besöket hos mig är superviktigt, jag vill att det ska vara en helhetsupplevelse som inte stannar när kunden går ut genom dörren.

Hon är medlem i Sveriges registrerade tatuerare, som är en branschorganisation med syftet att ”arbeta för branschens bästa såväl som för kundernas trygghet”.

– Det är en säkerhet för både mig och kunden. Man kan gå hygienkurser i deras regi och hänga med i bestämmelserna som ändras ibland.

Varför tatuerar sig ”alla” i dag?

– Det är en form av utsmyckning som börjat bli mer accepterad i samhället och därför vågar fler tatuera sig. Jag tror även att många har ett behov av att uttrycka sig själva och tatuering är ett bra medium för detta. Du kan med motiven påminna dig själv varje dag om vem du är och vad som är viktigt för just dig. Jag pratade med en kund om varför hon tatuerade sig, och då sa hon att hon gör det för att hon vill ta över sin egen kropp och för att älska den ännu mer.

ANNONS

Maja-Lisa Bekken

Ålder: 29 år.

Familj: Partner, pappa, fyra syskon plus deras familjer.

Intressen: Odla i trädgården, gå på loppis för att titta på roliga/konstiga ting, dricka kaffe med vänner.

Inspiration: Jag älskade Roald Dahls böcker när jag var liten, men det som gjorde böckerna ännu bättre för mig var Quentin Blakes illustrationer till böckerna. Hans illustrationer inspirerade mig till att börja rita.

Hemsida: www.majalisabekken.com

ANNONS