Luttras gånggrifter äldre än pyramiderna

Anki Rundquist kallas emellanåt för Luttra-Anki. Det är inte så konstigt för hon har bott i Luttra kyrkby i nästan hela sitt liv. Som guide utgår hon från Falbygdens lite dolda historia.

ANNONS
|

När Anki Rundquist växte upp var gånggriften i Luttra den självklara platsen för skördefikat.

– Pappa brukade gärdet runt gånggriften, förklarar hon.

I dag är Anki fascinerad av megalitgravarna på ett annat sätt, det historiska perspektivet svindlar.

– De är äldre än Egyptens pyramider. Det är så otroligt häftigt, utbrister hon och påminner om att två tredjedelar, omkring 270 av alla Sveriges gånggrifter, finns i Falköpings kommun.

Just gånggriften i Luttra är välbevarad och beräknas vara anlagd omkring 3 300 före Kristus.

Grävde ut gravarna och hittade pilar

En av gravarna i Luttra grävdes ut under senare hälften av 1800-talet. Det påträffades ben efter omkring hundra personer och mängder av artefakter, exempelvis pilspetsar av flinta.

ANNONS

– På den tiden begravdes människor sittande. I graven fanns egentligen bara plats för 25 personer men där fanns rester efter 100, säger Anki och förklarar att det innebär att graven troligtvis använts i flera generationer.

För Anki gånggriften är en självklar del av livet. Hon bor tvärs över vägen, i Luttra kyrkby strax söder om Falköping.

19 år gammal flyttade hon och kärleken Urban in i den lilla faluröda stugan där Ankis farmor tidigare bott. Föräldrahemmet ligger ett stenkast bort och strax intill tronar sig Luttra medeltidskyrka från en höjd.

– Jag har bott här i hela mitt liv, bortsett från sex månader som jag bodde inne i Falköping.

Pilgrimsvägar

Luttra kyrka är omkring tusen år, den uppfördes någon gång på 1100-talet.

Anki redogör för traktens historia, om pilgrimerna som passerade på väg till Nidarosdomen i Norge och om danskarnas härjningar i bygden.

– 1566 brändes kyrkan av danskarna.

Stenbyggnaden stod pall och vid laga skiftet splittrades inte kyrkbyn, vilket varit fallet på de flesta platser. Än i dag är kyrkan i Luttra omgiven av gårdar och hus i byformation.

Anki tillbringar en del tid i kyrkan, de senaste åren har hon tjänstgjort som kyrkvärd.

– Pappa var kyrkvärd här i 30 år. När han avgick, pågick jag.

ANNONS

Historien har alltid varit en del av vardagen för Anki. I dag är den mer än så, den är hennes levebröd.

Att bli egenföretagare fanns inte med bland de ursprungliga yrkesplanerna. Anki är utbildad fritidspedagog och arbetade under 23 år på ett av fritidshemmen i Falköpings kommun.

Bytte jobb och började guida

Men jobbet slet. Till slut sade kroppen ifrån och Anki hade drabbats av utmattningssyndrom. Efter några år som receptionist återvände hon till skolans värld. Strax kom symtomen tillbaka.

Det stod klart att arbetet som fritidspedagog inte längre var ett alternativ. Anki lämnade skolans värld för gott, utan att veta hur hon skulle försörja sig i framtiden.

En dag guidade hon Niclas Fällström, landsbygdsutvecklare i Falköpings kommun, i Luttra kyrka.

Han konstaterade krasst att på västgötska berätta om bygden, människorna och ödena genom århundradena, det borde hon göra mer och för fler.

En tanke på ett guideföretag började gro. Efter att ha läst på, intervjuat allt från arkeologer till bygdekännare startade hon i våras guideföretaget Falbygdsturism som tar avstamp i den skaraborgska myllan.

Nu sprider hon kunskap om historien, geologin, naturen, sägnerna och fynd som Ållebergskragen och guldsmycket från Ålleberg som nu finns i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm.

Lätt att bli hemmablind

– Det är lätt att bli hemmablind, att inte se allt det som finns i vår vardag, säger hon och går in och hämtar en yxformad sten.

ANNONS

– Ta den här yxan, till exempel. Den hittade pappa på en av åkrarna här. Han tog in den eftersom den var fin. När en arkeolog senare fick syn på den visade det sig att den är 6 000 år gammal. Så länge har alltså marken här brukats.

Sällskapen som vill bli guidade är många. Ena dagen står en guidad vandring på programmet, nästa en bussresa.

Som nystartad företagare har Anki fått sätta sig in i mycket nytt, allt från momsredovisning till marknadsföring. Erfarenheterna från åren som fritidspedagog är ständigt närvarande. Hon vet hur hon ska fånga människors intresse, är van att fatta snabba beslut, planera och improvisera på en och samma gång.

Samtidigt handlar det om att ransonera med krafterna, att våga säga nej när det snurrar för fort. Anki har också lärt sig vikten av återhämtning.

– Vi har en husvagn på en av campingarna på Hökensås. Dit åker vi någon gång i veckan och där bara är jag .

Efter utmattningen har meditation blivit en naturlig del av livet.

– Det har hjälpt mig mycket.

Ann-Christine, Anki, Rundquist

Ålder: 54 år

Bor: I Luttra utanför Falköping

Familj: Maken Urban, barnen Sanna (25 år), William (22 år) och Jennie (19 år).

Arbete: Driver det egna företaget Falbygdsturism.

Intressen: Att baka, promenera och pyssla i hemmet.

ANNONS