Det är mycket som måste klaffa bakom kulisserna när Jonas Gardell har Göteborgs-premiär för sin kritikerrosade föreställning. Lotta Hammarstrand är inne i de sista förberedelserna för att det ska bli en perfekt ljussättning.
Det är mycket som måste klaffa bakom kulisserna när Jonas Gardell har Göteborgs-premiär för sin kritikerrosade föreställning. Lotta Hammarstrand är inne i de sista förberedelserna för att det ska bli en perfekt ljussättning. Bild: Stina Stjernkvist

Lotta ansvarar för att allt ljus hamnar på Gardell

Torsdag 26 september slår Lorensbergsteatern upp portarna till Jonas Gardells bejublade föreställning "Queen of f*cking everything" – ljussatt av göteborgaren Lotta Hammarstrand.

ANNONS
|

Scenen på Lorensbergsteatern säger inte välkommen, inte riktigt ännu, det jobbas på högvarv med iordningställandet inför premiären. Det är mycket som ska göras innan den spektakulära föreställningen kan dra igång.

Jobbat med Gardell förut

Vi hittar Lotta Hammarstrand mittemellan den enorma, handmålade scendekoren som konstnären Martin Jacobson har skapat och några stora strålkastare, det är hon som har fått äran att ljussätta showen. Och det är inte första gången ljusdesignern anlitas av Gardell.

– Det fanns ett tv-program på SVT som hette "En helkväll", olika artister fick vara programledare för varsitt avsnitt, det var första gången Jonas och jag jobbade ihop och vi klickade direkt. Sedan var jag med när han satte upp "Mitt enda liv" på Maxim och "Livet är en schlager" på Cirkus i Stockholm och nu hörde han av sig igen och sa att jag bara måste vara med på "Queen of f*ucking everything", berättar Lotta.

ANNONS
Bild: Tommy Holl

Hon menar att det är en viktig föreställning, ett hoppingivande och äkta hantverk.

– Jonas har verkligen lagt ner hela sin själ i den, det är generöst, påkostat och han har verkligen mycket viktigt att säga. Ensemblen är helt underbar och det är väldigt roligt att alla kommer hit till Göteborg nu. Jag längtar efter premiären och att få träffa dem igen.

Ville bli journalist

Att Lotta skulle utbilda sig till ljusdesigner var ingen självklarhet, när hon växte upp var hon politiskt intresserad och drömde om att bli journalist. Men via några vänner fick hon ett extraknäck på Lisebergsteatern under gymnasieåren och en ny, spännande värld öppnade sig.

– Det var speciellt, mycket humor genomsyrade atmosfären på Lisebergsteatern då. Jag jobbade bland annat med Hagge Geigert, Laila Westersund, Ulf Dohlsten och Puck Ahlsell.

– Det fanns en värme som fångade mig.

Bild: Tommy Holl

Efter en tid tid fick hon jobbet som ljustekniker, sedan började hon jobba med Teater Bastard, Teater Kompaniet, hon fick erfarenheten som krävdes, sökte till Dramatiska Institutet, som var den enda utbildningen i Sverige då.

– De tog bara in fyra nya elever per år. Jag kom in andra gången jag sökte och blev helt galet glad. Det var en sjukt rolig utbildning, Ingmar Bergman var föreläsare, Margaretha Krook jobbade som skådespelare i våra elevprojekt. Kjell Grede, Lennart Hjulström och Agneta Pleijer jobbade på skolan. Mycket kunnigt folk, jag lärde mig hur mycket som helst under de åren.

ANNONS

Från Stockholm till Jonsered

Hon flyttade hem från Stockholm efter den tvååriga utbildningen och började jobba på MTV:s studios i Jonsered.

– Vi lekte tv, alla var unga och ganska nya i branschen, vi testade oss fram och hade hur kul som helst.

Bild: Tommy Holl

Det var produktioner till TV3 och TV4, som "Sikta mot Stjärnorna", "Låt kameran gå", "Älskade Lotten" och "Vita Lögner".

I dag skulle Lotta Hammarstrand säga nej till det mesta om det krockade med "På spåret".

– Det är verkligen det roligaste jag har gjort, jag älskar det. Artisterna, programledarna Fredrik Lindström och Kristian Luuk, det är sann glädje från morgon till kväll. Vi startar inspelningarna om några veckor och jag ser verkligen fram emot det.

Bild: Tommy Holl

Lotta Hammarstrand drömde stort när hon var yngre, som exempelvis att få ljussätta en U2-turné. I dag uppskattar hon snarare det lilla formatet.

– Kronérs sommargäster är ett bra exempel, den spelades in på Knarrholmen och visades nyligen i SVT. Det var en liten, familjär och fin produktion. Det jag älskar med mitt jobb är det kreativa uttrycket med tekniska lösningar och att ljus är så otroligt viktigt för de visuella resultaten i en show eller tv-produktion.

Älskar fjäll, hav och skog

Lotta tillbringar mycket tid i mörka lokaler och längtar alltid efter ljuset och naturen. Tid tillsammans med familjen, att åka skidor, fjäll, hav och skog.

ANNONS

– Naturupplevelser ger hela själen någon slags härlig frid. Det är så härligt att vara ute och nära naturen.

Lotta Hammarstrand

Ålder: 48 år.

Familj: Man och tre barn, 24, 16 och 15 år.

Bor: Hagen i Göteborg.

Yrke: Ljusdesigner på Primetec.

Gillar: Vardagen med familjen.

Lyssnar på: Flera av P1:s program.

Aktuell: Ansvarar för ljussättningen till Jonas Gardells föreställning Queen of f*cking everything som har premiär på Lorensbergsteatern den 26 september.

ANNONS