Jonas Eek, präst och krönikör.
Jonas Eek, präst och krönikör. Bild: Jonas Lindstedt

Jag glöder för vaccin och vårtermin

Prästen Jonas Eek fick häromdagen frågan vad han brinner för. ”Det blev alldeles blankt när jag skulle svara. Vad brinner jag för mitt under pandemin och mitt i vintern? Efter en stunds funderande hittade jag två saker som åtminstone glöder lite grann: vaccin och vårtermin”, skriver han i sin krönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

För fyra år sedan – i januari 2017 – fick en gymägare i Kungsbacka världens överraskning. Plötsligt stövlade hans store idol Arnold Schwarzenegger in på gymmet och önskade att få träna. Tänk att den gamle guvernören och forne Mister Universum skulle hamna på en träningsanläggning i Kungsbacka. Vem hade kunnat tro det?

Apropå tro fick jag häromdagen frågan om vad jag brinner för. Det blev alldeles blankt när jag skulle svara. Vad brinner jag för mitt under pandemin och mitt i vintern? Efter en stunds funderande hittade jag två saker som åtminstone glöder lite grann: vaccin och vårtermin.

Vaccineringen verkar visserligen dra ut på tiden. Människor i riskgrupp i min närhet har ännu inte hört ett ljud om planerna framåt. Det känns lite skakigt. Och även vårterminen är osäker och trög i starten. Högstadie- och gymnasieskolor är stängda, vilket innebär att mitt eget hemmakontor har blivit överbefolkat av ungdomar och till mina ordinarie arbetsuppgifter har tillkommit en rad nya: studiehandledare, rastvakt, it-support och bambapappa.

ANNONS

”Du får skicka en faktura till Göteborgs stad för ditt extraarbete”, föreslog en av barnens lärare när jag gnydde. Men där går gränsen för min tro – det känns otroligt att en sådan förfrågan skulle hörsammas. I stället tror jag på vaccin och vårtermin. De två glöder i askan som löften framåt. Nu mer än någonsin. Så här nära har vi ju aldrig varit.

Tro hör samman med framtiden. En tilltro till morgondagen. Att tro är att se och hoppas på det som ännu inte är. Lite som vaccin och vårtermin. Vi vet att de är på gång även om det ännu kan kännas lite darrigt.

Men en tro som stavas tilltro kommer sällan av sig själv. Den behöver övas upp. Nästan som ett andligt gym. Och faktiskt kan självaste Arnold Schwarzenegger komma travandes in också i en sådan träningssituation. Med anledning av stormningen av Kapitolium i Washington fördömde häromdagen Schwarzenegger de lögner som lett fram till våldsamheterna: ”Jag växte upp som katolik [och] lärde mig Bibeln och kyrkans undervisning. Och från den tiden minns jag ett begrepp som är relevant i dag: ett tjänande hjärta. Det betyder att tjäna något som är större än dig själv.”

Med sitt uttalande ställer sig Schwarzenegger i en tradition som går långt tillbaka, åtminstone tretusen år. Då var Salomo kung i Israel. Han var son till David och känd för sin vishet. Bakgrunden till Salomos visdom var en lyhördhet och känslighet för det som var större än han själv – Gud. Salomo sökte och fick ett lyhört sinne och ett tjänande hjärta.

ANNONS

Den här helgen stannar kyrkan upp inför Salomos tro och visdom. Då kan man öva sig i att försöka bli lyhörd som han. Och vi gör det mitt i vår längtan efter vaccin och vårtermin. Någon i Kungsbacka kanske dessutom väntar på Arnolds återkomst. För när Schwarzenegger hade tränat klart på gymmet den där dagen häromåret, lär han ha vänt sig till gymägaren och på sitt karaktäristiska vis låtit meddela: ”I’ll be back”.

ANNONS