Till vardags arbetar Linda Åhs som miljö- och hälsoskyddsinspektör. Men en stor del av fritiden ägnar hon åt kampsporten taido där hon nått stora internationella framgångar. Nu närmast väntar International Taido Friendship Game i finska Tammerfors.
Till vardags arbetar Linda Åhs som miljö- och hälsoskyddsinspektör. Men en stor del av fritiden ägnar hon åt kampsporten taido där hon nått stora internationella framgångar. Nu närmast väntar International Taido Friendship Game i finska Tammerfors. Bild: Gustaf Östberg

Linda kickar igång på både kampsport och miljöarbete

I över 30 år har Linda Åhs tränat och tävlat i taido, en kampsport som kan vara både smärtsam och krävande. I dag är hon Sveriges högst graderade kvinna och i jobbet som miljöinspektör har hon ibland nytta av träningens mentala del.

ANNONS
|

En lapp med snirklig skrivstil på högstadiets anslagstavla i Henån 1985 blev vändpunkten för trettonåriga hästtjejen Linda Åhs. Fram till dess hade hon tillbringat eftermiddagarna i stallet, men snart byttes hästar och stall mot slag och bälten. För så länge som Linda kan minnas har hon fascinerats av kampsporter, speciellt de som fokuserar på sparkar och slag.

– Jag vet faktiskt inte var det kommer ifrån. Karate Kid kom ju på film mycket senare. Men när jag såg lappen i skolan ”Nybörjarkurs för tjejer i taido” kände jag att jag måste prova. Jag satt bredvid hela första lektionen för att kolla vad det var för något och blev fast direkt, säger hon.

ANNONS

Akrobatisk kampsport

Snabbt insåg hon att hon hade fallenhet för taido och i Henån fanns en nystartad taidoklubb där hon snart tränade tre-fyra dagar i veckan.

– Taido är en svårt sport, den är bland annat akrobatisk med mycket rörelseförflyttningar. Samtidigt får man direkt feedback, man blir sedd och bekräftad hela tiden av instruktörerna vilket kan vara bra när man är yngre. Det är en individuell sport, som tränar hela kroppen och sinnet, säger hon.

Linda Åhs är Sveriges högst graderade kvinna i kampsporten taido.
Linda Åhs är Sveriges högst graderade kvinna i kampsporten taido. Bild: Gustaf Östberg

I dag, mer än trettio år senare, är Linda Sveriges högst graderade kvinna. Inom taido använder man sig av ett graderingssystem med olika bälten, där svart bälte (Dan) är högst. Svart bälte har dessutom tio egna graderingar och Linda har 5 Dan Renshi.

Internationella framgångar

Hon har även vunnit otaliga pokaler och medaljer, prissamlingen är gigantisk och hon har varit uttagen till många VM- och EM-trupper genom åren. Senast vann hon silver i SM i Strömstad i tävlingsgrenen jissen (fight) där man slåss mot en motståndare och nu i slutet på juli bär det av till Tammerfors i Finland, där International Taido Friendship Game och EM avgörs. Linda ska tävla individuellt i jissen (fight) samt även i grenen hokei, som är ett sorts förutbestämt mönster där både teknik och stil bedöms.

ANNONS

– Jag har varit med i EM många gånger, senast 2015, där jag tog silver, men jag kände nu att det helt enkelt blir för mycket slitage på min kropp. Jag är trots allt ingen ungdom. Träningen inför EM skulle betyda fem-sex timmars träning varje dag. Och det ska vara roligt att tävla tycker jag, så nu valde jag att tävla för mig själv den här gången, säger hon.

Utbildade sig i Umeå

Efter gymnasiet jobbade Linda inom lite olika branscher, men ganska snart kände hon att det var inom miljösektorn hon hörde hemma. När hon sökte till universitetet hamnade hon i Umeå under fyra år och där läste hon till miljö- och hälsoskyddsinspektör. Direkt efter studierna fick hon jobb och flyttade tillbaka Tjörn med sin sambo Anders.

– I Umeå tränade jag Shotokan karate, vilket jag tyckte var väldigt roligt. Karate är en mer direkt kampsport, mer rakt på med slag och sparkar och nu tränar jag Kyokushinkai fullkontaktskarate i Kungälv där det är knockout som gäller, berättar Linda Åhs.

I jobbet som miljö- och hälsoskyddsinspektör ingår bland annat att lokalisera fukt-, mögel- och ventilationsproblem.
I jobbet som miljö- och hälsoskyddsinspektör ingår bland annat att lokalisera fukt-, mögel- och ventilationsproblem. Bild: Gustaf Östberg

I dag innebär hennes arbete inom kommunen att kontrollera miljöer som skolor och badhus och lokalisera fukt-, mögel- och ventilationsproblem. Innan länsstyrelsen tog över djurskyddsinspektionen skötte hon även kommunens djurskyddsarbete. På frågan om hon har hon fått användning av taidon i sitt jobb någon gång, vid något extra besvärligt uppdrag, skrattar Linda och menar att hon aldrig känt sig hotad i arbetet.

ANNONS

– Jag försöker alltid föra en dialog, och lyssna av situationen. Jag behåller lugnet och det kan säkert komma från taidon, att inte brusa upp eller förlora kontrollen. Det tränar vi mycket på. Taido är som en sorts meditation, säger hon.

Inga allvarliga skador

Trots att hon tävlat och tränat i så många år har hon aldrig skadat sig speciellt allvarligt.

– Nej, det värsta har nog varit när jag bröt lillfingret. Jag åkte bara till vårdcentralen för att få det omlagt, men de skickade mig på röntgen och sedan blev det operation. Man bryter också tårna ganska ofta när man fastnar mellan mattorna, men det är ingen fara, det är bara att träna vidare. Under själva fighten känner jag ingen smärta, det kommer efteråt, när man ser blåmärkena, skrattar hon och visar ett två decimeter långt blåmärke på underarmen från senaste tävlingen.

Familj och vänner har aldrig ifrågasatt hennes fritidsintresse och hennes storebror har alltid varit stolt över henne.

– Jag har en enorm tävlingsinstinkt till skillnad från till exempel min storebror. Jag vägrar att vara med i hans lag när vi spelar spel, han bara sitter där tyst medan jag skriker. Det är säkert en sorts prestationsångest, men det har blivit bättre med åren, avslutar hon.

ANNONS

Linda Åhs

Ålder: 47 år.

Familj: Man och son.

Bor: Kållekärr på Tjörn.

Gör: Är Sveriges högst graderade kvinna i taido och arbetar som miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Intressen: Kampsporter, dans, yoga och löpning.

Motto: Det ska vara roligt och utmanande.

Taido

Taido är en ung budokonst, skapad 1965 av Seiken Shukumine. Taidon är en budo där rörligheten betonas. Den här kampsporten har ett speciellt fotarbete (unsoku), som bygger på att man inte rör sig på en linje, utan i stället byter vinkel i förhållande till motståndaren. I taido betonas inte blockeringar så som i karate, utan man strävar efter att undvika motståndarens attack. Det optimala är att man samtidigt utför en motattack.

Källa: Wikipedia

ANNONS