Lili-Ann ser gapskrattet som rena friskvården

ANNONS
|

Det finns forskning som antyder att det är lika hälsosamt att skratta som att motionera. Blodtrycket sjunker, sömnen blir bättre och genom endorfinerna som utsöndras vid ett gott skratt bli man piggare och får mer energi. Listan över skrattets hälsosamma effekter kan göras mycket längre. Detta vill Lili-Ann förmedla i rollen som skrattinspiratör och hälsopedagog.

– Det är inte bara roligt att skratta det är rena friskvården. Att skratta är motsatsen till stress. Skrattet är en naturlig ventil mot spänningar och när man skrattar släpper oro och man blir mer sig själv.

Nyss har hon dykt upp i närheten av bostaden i Lunden i jeans, en knallorange blus och ett leende i mungipan. Ute öser regnet ner.

ANNONS

– Många brukar säga att åh, jag blir så glad när det är fint väder, och då säger jag att du kan ju prova ta in solen inom dig även en regnig dag, börjar hon och fortsätter.

– Visst tycker vi alla det är lättare vara glad en solig dag, men utmaningen ligger i att se det stora i det lilla. Kanske börja skriva en positiv dagbok, fokusera på vad som var bra med dagen. Vad fick mig att le idag? Jag försöker arbeta utifrån att man kan finna glädjen oavsett väder eller situation.

Och allt börjar med ett leende, något som kan tyckas anspråkslöst men som är nog så betydelsefullt.

– Le är första delen av Leva, brukar jag säga. När du ler så händer det saker. Hjärnan vet ju inte om du är glad eller inte men när du ler så tror hjärnan att du är på gott humör. Se glad ut så blir du glad.

När Lili-Ann inleder en skrattsejour har hon en del hjälpmedel till hands. Skratteraljer, som till exempel roliga masker som deltagarna provar och visar för varandra.

– Man behöver värma upp lite. Vi brukar börja med att röra lite på oss, få igång cirkulationen och prova lite uppvärmningsskratt, lite som att skratta åt ingenting. Man får vara en skrattletare. När man börjar skratta är det snart igång, säger hon och gestaltar med ett kluckande förställt skratt hur de trevande försöken kan låta.

ANNONS

– Efter ett tag kommer det naturligt. Sedan går man runt och minglar och skrattar. Vi lockar fram skratt med hjälp av olika rörelser och övningar till skrattet blir på riktigt.

Lili-Ann driver sitt eget företag och har arbetat i 28 år i hälsobranschen.

– Från början ville jag bli maskör men jag blev massör istället. Jag tålde inte kemikalierna. Jag reste runt i världen och lärde mig mycket. Första kontakten med yoga var redan på 70-talet. Innan jag hittade rätt jobbade jag inom många olika områden och servicearbeten.

Det ena gav det andra. I samband med massörutbildningen 1988 läste hon om alternativa behandlingsmetoder och om anatomi.

– Jag lärde mig också att göra egna krämer. Genom olika utbildningar kom jag i kontakt med Shiatsu som är som ett slags japansk akupressur. Då visste ingen vad man talade om. Är det ett nytt tärningsspel?


    Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Så började hon arbeta med mental träning, andningsteknik och kom så småningom i kontakt med skrattyoga.

– Jag har lätt för att skratta och jobbade med yoga så skrattyoga passade mig bra.

ANNONS

Det i sin tur gjorde henne intresserad av andra saker.

– Jag tycker det är oerhört spännande med helhetstänkande och vad som händer i både kropp och knopp vid till exempel djupandning och skratt. Jag började intressera mig för vad som händer i hjärnan när man skrattar. Hela hjärnan är involverad i skrattet. Du får en riktig energikick, blir mer kreativ och jobbar bättre, till exempel.

Lili-Ann växte upp utanför Stockholm, i Gladö Kvarn närmare bestämt och passande i sammanhanget. Familjen levde nära naturen och hemma på gården fanns många djur. Pappan var konditor/bagare och när Lili-Ann var liten drev föräldrarna lanthandel av det gamla slaget

– Mamma stod bakom disken och högg fläskkotletter. Vi vägde upp potatis, sålde fotogen och malde kaffebönor. Jag tjuvade smågodis när ingen såg. Det var idylliskt kan man säga.

Föräldrarna var lite äventyrligt lagda och när Lili-Ann var i tonåren bestämde de sig för att bryta upp och flytta till Västkusten.

– De hade ett förflutet där. När mamma var ung så cyklade hon från Värmland till Smögen där hon hade fått jobb som servitris. Det var så hon träffade pappa som kom från Göteborg. Ganska romantiskt, eller hur?

ANNONS

Att komma som tonåring till en ny liten ort och ny skola har danat henne.

– Jag var "dömd" som stockholmare. Det var vad jag fick höra. Men att flytta dit gjorde mig lite kaxigare, mer skinn på näsan, Jag hade nog inte varit den jag är idag om vi inte hade flyttat. Mina föräldrar var entreprenörer. De drev konditori och servering. De vågade mycket och det har påverkat mig och min syster. När mina föräldrar på ålderns höst flyttade till Spanien och kom hem igen när de var i 80-årsåldern och pappa körde bil genom Europa, kändes det så stort. De hade verkligen levt, njutit och rest. Det är så som jag har lärt mig att leva, att våga och inte vara så rädd.

Just nu söker hon en liten bostad på landet. Sedan vill hon bo i Indien eller Sri Lanka under vintermånaderna. Tills vidare jobbar hon vidare med sitt hälsoföretag. Vi återkommer till skrattets goda effekter.

– Att skratta är stärkande från topp till tå. Det vässar sinnena och du blir mer närvarande. Du blir lite barnslig och plocka fram sorglösheten. Det ökar serotoninhalten vilket ger en känsla av lycka.

Hur kommer du fira skrattdagen?

ANNONS

– Jag börjar med rejäla skrattövningar. Kanske har jag en skrattworkshop. Ingen borde ta sig själv på så stort allvar att man inte kan skratta åt sig själv. Le mot dem du möter idag. Ni kommer båda att må bättre.

Fakta: Lili-Ann Kleén

Ålder: 63 år.

Bor: Lunden i Göteborg.

Familj: Singel.

Gör: Driver HälsoHörnan Hela Dej.

Aktuell: Med Internationella skrattdagen (Världsskrattdagen), som infaller första söndagen i maj varje år.

Skrattar åt: Min galna katt.

Motto: Lyfter man blicken finns inga gränser.

ANNONS