Lena Thorselius är vid nyss fyllda 70 år ordförande i nybildade Mediyoga-förbundet. "Vi lever i en skör tid och behöver ändra sättet vi levt på. Jag kan inte stå på barrikaderna, det är inte jag, men jag kan bidra med något", säger hon.
Lena Thorselius är vid nyss fyllda 70 år ordförande i nybildade Mediyoga-förbundet. "Vi lever i en skör tid och behöver ändra sättet vi levt på. Jag kan inte stå på barrikaderna, det är inte jag, men jag kan bidra med något", säger hon. Bild: Marie Grahn

Lena fortsätter sin mission att hjälpa andra till god hälsa

Att hjälpa andra till god hälsa har varit Lena Thorselius ledstjärna genom hela yrkeslivet. Att hon just fyllt 70 år är inget som förändrar det, tvärtom.

ANNONS

Sedan årsskiftet är hon ordförande i det nybildade nationella Mediyoga-förbundet.

– Jag känner fortfarande att jag har ett uppdrag, både för samhället, klimatet och mig själv.

– Jag har alltid varit övertygad om att det är tron på människans förmåga att ta hand om sin egen hälsa som vi behöver stimulera och hjälpa. De flesta klarar detta själva, men hälso- och sjukvården måste ha resurser för att hjälpa dem som inte har de rätta förutsättningarna, ojämlik ohälsa slår hårt!

Lena Thorselius pratar med inlevelse om hälsofrågor, naturen, klimatet och familjen.

Trivsamt inrett tornrum

Vi sitter i tornrummet i familjens hus i Alingsås. Det ljust inredda rummet doftar av rökelse och andas lugn. Genom de stora, vackra fönstren ser man grannhus, sjö och skog. Ett par yogamattor i ull ligger på golvet och längs ena väggen står en stor gong, ett gammalt instrument med djup klang som används inom viss yoga. Här leder Lena Thorselius, när det inte pågår en pandemi, klasser i bland annat Mediyoga.

ANNONS

Hälsa och rörelse har varit och är den röda tråden i Lena Thorselius liv, ”kroppen har alltid varit min kompis”, som hon uttrycker det.

Hon började som idrottslärare för studenter på nuvarande Fysiken i Göteborg. Det var 70-tal och Lena var nyutbildad gymnastikdirektör från GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan.

– I fem år arbetade jag med studenters hälsa. Det var tiden då många rökte och drack alkohol, så det hade vi många kampanjer om. Men stress fanns inte på kartan då.

Utbildade sig till sjukgymnast

Lena vidareutbildade sig till sjukgymnast. Det var tidigt 80-tal och hon började fundera kring hur sjukgymnastiken kunde bidra till att inte bara rehabilitera utan även förebygga skador och sjukdomar.

– Den tanken fanns inte alls inom vården då. Jag blev alltmer frustrerad. Sedan kom 90-talet och gruppen som led av psykisk ohälsa blev väldigt stor, det var som en samhällssjuka som vi inte hade något botemedel för i början.

Lena beskriver en utveckling där hon mött både intresse och motstånd, ”jag har stått i många stormvindar”. Hon var med och initierade fysisk aktivitet på recept i både Sverige och Västra Götalandsregionen. De sista tio åren innan pensionen skapade hon Hälsoenheten, en enhet i Alingsås som hjälpte vårdcentraler att upptäcka och stötta personer som behövde ändra sina levnadsvanor.

ANNONS

– Det var under denna tid, då vi såg allt fler patienter med stressrelaterade symptom, som jag utbildade mig inom mindfulness och mediyoga. Jag såg resultat direkt och detsamma gjorde patienterna. De sov bättre, kände sig mindre stressade, fick mindre ont – de fick helt enkelt tillgång till sin egen energi.

”Alla delar är med”

Mediyogan är en yogaform som är både fysisk, mental och emotionell och syftar till att stärka det som aktiverar kroppens självläkande förmåga. Detta genom att använda sig av bland annat djupandning, fysiska rörelser anpassade efter individens förmåga, djupavslappning, ljud, mantran och meditation.

– När jag mötte mediyogan insåg jag att alla delar är med: kroppen är med, det djupa andetaget som ger stillhet är med och andligheten, som du gör vad du vill med. Någonstans bidrar allt detta till att du når ett stillhetens rum. Det finns hos varje människa och jag är helt övertygad om att hittar du det kan det bidra till läkning och ge svar på vem du är.

De senaste fem åren har hon utbildat hälso- och sjukvårdspersonal i mediyoga. Förra året bildades det nationella Mediyoga-förbundet som Lena blev ordförande för vid årsskiftet. Förbundet har 2500 utbildade instruktörer på 280 vårdenheter i Sverige och vill med forskning och klinisk utvärdering som grund vara en kvalitetssäkrad yogaform inom svensk hälso- och sjukvård. Visionen är att mediyoga skall bli en självklar del i vård-Sverige och rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

ANNONS

Vill fortsätta att bidra

Så i stället för att ta det lugnt efter pensionen valde Lena att ta på sig ett riksuppdrag. Varför?

– Det är klart att familjen är nummer ett. Och jag njuter verkligen av att vara ledig på dagarna, det gör jag. Men trots att jag fyllt 70 känner jag att jag kan bidra, visheten kommer kanske med åren. Och jag blir väldigt inspirerad, det är så kul att möta alla människor!

Lena Thorselius

Ålder: Nyss fyllda 70 år.

Familj: Man, tre barn, fyra barnbarn.

Bor: I Alingsås.

Yrke: Pensionär sedan fem år, utbildad gymnastikdirektör och fysioterapeut, sedan årsskiftet ordförande i nybildade Mediyoga-förbundet.

Intressen: Allt som rör kroppen! Älskar friluftsliv, är också en kulturmänniska som gillar konst, litteratur, musik, teater. Har ett stort andligt intresse och ett livslångt intresse för klimatfrågor.

Motto: Lev ett andetag i sänder.

ANNONS