Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vid sidan av sitt ordinarie jobb är Leonard Jegerås i färd med att starta företaget Västbitar. Tanken är att sälja lego, främst begagnat och äldre modeller. ”Jag vill ge andra möjlighet att känna nostalgikänslan. Det blir mycket jobb, men jag vill ge den glädjen till folk – chansen att köpa det lego de hade som barn”, säger han. Bild: Anna Edlund
Vid sidan av sitt ordinarie jobb är Leonard Jegerås i färd med att starta företaget Västbitar. Tanken är att sälja lego, främst begagnat och äldre modeller. ”Jag vill ge andra möjlighet att känna nostalgikänslan. Det blir mycket jobb, men jag vill ge den glädjen till folk – chansen att köpa det lego de hade som barn”, säger han. Bild: Anna Edlund

Lego-Leonard bygger varje dag – nu ska han bli tv-kändis

Minst ett par timmar om dagen ägnar han åt lego. När Leonard Jegerås blev pappa återfann han sitt stora intresse för klossar, byggsatser och framför allt Star Wars-lego. I höst utmanar han både sig själv och motståndarna i tv-programmet Lego Masters Sverige.

Legoversionen av Star Wars-rymdskeppet Millenium Falcon består av över 7000 legobitar och är en av de stora favoriterna på legohyllan.

– Det är den största byggsatsen Lego släppt i antal bitar, säger Leonard entusiastiskt.

Han öppnar luckan på farkostens ovansida.

– De sitter och spelar schack där nere, fortsätter han och pekar. Denna var väldigt rolig att bygga, just för att den är så detaljerad.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Källaren i villan i Tostared är fylld av lego, från golv till tak. När 32-årige Leonard, som i höst medverkar i den svenska versionen av tv-programmet Lego Masters, fick sitt första barn 2013 återfann han under pappaledigheten tjusningen med att bygga lego.

– Jag hade min ”dark age” några år då jag precis flyttat hemifrån, säger Leonard.

Välkänt begrepp

”Dark age” är ett välkänt begrepp i legokretsar och syftar på en period i livet då man tappat intresset för klossar och byggsatser.

– När jag först började bygga lego igen byggde jag mest tekniklego. Det gjorde jag inte så mycket som barn.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Numera bygger Leonard allt möjligt. På hyllorna trängs hus, rymdskepp, bilar och andra modeller. Legogubbar har han i mängder.

– Känslan när man öppnar en ny legobyggsats och när man efter att ha kämpat i flera timmar får se hur den ser ut färdig – det är det bästa som finns!

Kan inte spara allt

Med ett snett leende lägger Leonard till:

– Då vill man inte ta isär den igen. Men jag kan inte spara allt även om jag skulle vilja. Jag sparar till viss del. Den här kommer aldrig försvinna.

Han lyfter ner en stridsrobot, även den känd från Star Wars, från en av hyllorna. AT-AT. Den köpte Leonard för 16 år sedan.

– Jag har en del barndomslego som ligger utspritt här, konstaterar han.

Som en samlarserie

Inte heller modellen Old Fishing Store, ett detaljrikt turkost legohus, kommer att tas isär. Fiskebutiken ingår i kollektionen Lego Ideas. Konceptet går ut på att legobyggare skickar in förslag på legomodeller – och efter omröstning väljs ett antal ut för produktion.

– Det är lite som en samlarserie, säger Leonard. Jag har tänkt att jag själv ska skicka in en idé, jag måste bara komma på vad. Det vore häftigt att ha sitt namn på en byggsats som vem som helst i hela världen kan köpa!

I nästa stund berättar han att det är hustrun Frida som byggt ihop fiskebutiken.

– Hon tycker också att det är kul med lego och det är roligt när hon är med och bygger, men hon gör det inte så ofta. Barnen går och plockar vad de vill ha i lådorna. Ibland hittar man något nybyggt. Jag har sagt att de har full tillgång om de städar undan. De har även sitt eget lego.

Förening för vuxna legoentusiaster

Leonard, som är med i Swebrick – en förening för vuxna legoentusiaster, konstaterar att han nog bygger lego minst två timmar om dagen.

– Det vet nog egentligen min fru bäst, lägger han till med ett skratt. Men det blir rätt mycket. På helgerna lite mer. Jag och en kompis håller just nu på att bygga en scen ur den femte Star Wars-filmen. Vi skulle ha ställt ut på mässan Comic Con, men det blev inställt på grund av corona.

Leonard tävlar ihop med Sarah Beyer när Lego Masters har premiär i TV4 på söndag. Bild: Jakob Dahlstrom
Leonard tävlar ihop med Sarah Beyer när Lego Masters har premiär i TV4 på söndag. Bild: Jakob Dahlstrom

I Lego Masters Sverige tävlar deltagarna i lag. Leonard kände inte sin medtävlande – Sarah Beyer från Skåne – sedan tidigare men han säger att det var en rolig upplevelse att tävla tillsammans med någon annan.

– Det var en liten utmaning att komma överens – på tid. Men man fick mycket tips och idéer.

Astrid Lindgren-miljöer

I ett av tävlingsmomenten får deltagarna i uppgift att i detalj återskapa kända Astrid Lindgren-miljöer, i ett annat ska de bygga stora mekaniska minigolfhinder.

– Det lät som spännande uppgifter. Det roligaste med Lego Masters annars var att lära känna motståndarna och att få möjligheten att låta fantasin flöda – det fanns oändligt med legobitar!

På bordet mitt i rummet häller Leonard ut en påse legodelar som kan användas som kvistar och löv samtidigt som han fortsätter:

– Jag är jätteglad över att jag anmälde mig och kom med i programmet. Jag tänkte faktiskt först ”jag kanske inte har det som krävs, men chansar jag inte så kommer jag att ångra mig”.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Även en påse mindre legobitar i färgen olivgrönt töms ut på bordet.

– Det är svårt att säga vad som definierar en bra legobyggare, säger Leonard dröjande. Har man bara vilja och fantasi så finns det inte några gränser.

Han sorterar de nyinköpta legodelarna på bordet. Vad som ska byggas har han inte riktigt bestämt.

– Men det kommer till mig när jag väl sitter och håller i bitarna. Jag gillar färgen på de olivgröna. Det kanske blir ett grönt hus. Eller något futuristiskt...

Leonard Jegerås

Ålder: 32 år.

Bor: Tostared.

Familj: Fru och två barn.

Gör: Montör på Saab Surveilience och är med i hemvärnet, skärgårdsbataljonen.

Intressen: Lego.

Aktuell: En av deltagarna i Lego Masters Sverige som har premiär den 25 oktober på TV4.

Instagram: le.jeger

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.