Virusexplosion på nätet

ANNONS
|

Datasäkerhetsföretaget Symantec konstaterar i sin senaste halvårsrapport att antalet datavirus ökade med 468 procent förra året jämfört med 2006. och företaget pekar på ett antal tydliga trender inom den snabbt växande virusindustrin.

Den första är att virusen i allt större utsträckning sprids via webben, inte som förr genom infekterade e-postbilagor. Och smittkällorna är inte längre obskyra hemsidor med tveksamt utseende och innehåll.

Det har blivit allt vanligare att virusspridarna tar sig in på etablerade hemsidor och där placerar några rader elak programkod som kan länka dig som besökare till en annan sida utan att du märker det eller får dig att direkt ladda ner viruset.

ANNONS

Ute efter dig

Den andra trenden är att virusspridarna i första hand inte längre är ute efter din dator, de är ute efter dig. De vill kartlägga dina köpvanor och allra helst komma över dina inloggningsuppgifter och lösenord.

Den tredje trenden är att virusindustrin har förvandlats till just en industri, helt svart och underjordisk visserligen, men med rationell tillverkning, marknadsföring och försäljning.

- Det finns i princip anställda som på heltid sitter och skriver maskar och trojaner och som undersöker sårbarheten på olika företag. Vanligtvis handlar det om trojaner och när vi tittar på källkoden kan vi se att de har skrivits på förmiddagen och sedan skeppats ut på internet under dagen, säger Per Hellqvist på Symantec.

Tryck mindre på ok

De här nya trenderna påverkar givetvis dig som datoranvändare. Det räcker inte längre att ha koll på e-post med bilagor från en avsändare du inte känner igen. Du måste också vara vaksam när du är inne på välkända hemsidor och tänka efter en extra gång innan du trycker ok på frågan om du vill installera ditt eller datt.

Det gäller inte minst på de stora sociala nätverken som till exempel Facebook eller MySpace där det finns ett stort antal insticksprogram eller applikationer som kan installeras.

ANNONS

Rensa hårddisken

Råden från datasäkerhetsföretagen är som vanligt att ha uppdaterade antivirusprogram och brandväggar, men som utvecklingen ser ut i dag är det inte säkert att det räcker.

När antivirusprogrammen uppdateras för att känna igen ett nytt virus kan det redan finnas på din hårddisk.

- Tidigare har vi sagt att den som blivit infekterad ska köra antivirusprogrammet och ta bort de infekterade filerna. I dag är rekommendationen att formatera om hårddisken och installera om operativsystemet. Hur ofta det bör göras hänger på hur riskbenägen man är, alltså hur ofta du laddar ner konstiga saker från webben, säger Per Hellqvist.

ANNONS