Vedklyv 06

ANNONS
|

Kraften är viktig, det vet alla som någon gång huggit ved. Därför är det allt fler som köper elektriska vedklyvar för att slippa hugga själva.

Men den kraft som tillverkarna utlovar uppfylls inte alltid. När testföretaget testfakta.se på GP:s uppdrag lät undersöka sex elektriska vedklyvar var det bara två som nådde upp i den tryckkraft som de lovat.

Störst avvikelser hade vedklyvarna från Biltema och Bauhaus. De lovade 7,0 respektive 4,0 tons tryckkraft, men levererade endast 4,9 och 2,6.

- Med det resultatet var Bauhaus den klart svagaste av de testade, säger Bengt-Göran Pripp, provtekniker på SMP, Svenska Maskinprovning som utfört testet.

ANNONS

Dubbelt så stark som Bauhaus var testvinnaren från Clas Ohlson. Den klarade drygt fem ton.

- Vi testade på furu som är lätthugget. Alm och andra lövträd är betydligt mer kompakta och svårkluvna. De svagaste i testet klarar lätthuggen ved, men inte mer. Men kolvstången på flera av dem med högre kapacitet såg lite tunn ut. Den böjde sig när vi klöv alm, säger Bengt-Göran Pripp.

En anledning till att köpa en elklyvare för ett par tusenlappar är att det ska gå fort. Och det gör det, även om skillnaderna är stora. Två maskiner klarade att klyva 400 vedträn på en timme, medan den från Biltema fick nöja sig med drygt 250.

Kraften och snabbheten gör självklart att vedklyvarna inte är helt ofarliga. På tre av de testade klyvarna - Bauhaus, Jula och HDF - finns det risk för att bli träffad av snärtande ved.

- Inte i ansiktet, men väl på händerna, säger Bengt-Göran Pripp, som menar att det finns tre viktiga saker att tänka på när man ska använda en vedklyv.

* Ha alltid skyddsglasögon.

* Använd skyddshandskar.

* Undvik kortärmad tröja.

- Sedan ska klyven stå stabilt också. Antingen på ett stativ som man köper till eller så tillverkar man ett eget bord. Har man inte det så får man nästan stå på knäna och det kan vara knöligt.

ANNONS

Ett säkerhetsproblem på längre sikt är en avskavd kabel. Två vedklyvar - Clas Ohlson och Rusta - hade ingen krok för att hänga upp kabeln på. Risken finns att kabeln hamnar under stålbenen och på sikt skavs av.

Ska man provklyva innan man köper?

- Ja, prova med svår ved innan du väljer vilken du ska köpa. Den som inte klarar svår ved tycker jag inte är så intressant, säger Bengt-Göran Pripp.

Elektriska vedklyvar har blivit vanligare ju högre oljepriset blivit. I dag huggs det ungefär sju miljoner kubikmeter ved om året. Totalt svarar veden för drygt 8 TWh (terawattimmar) energi om året, att jämföras med de 9 som Barsebäcks kärnkraftverk producerade om året innan det stängdes. Totalt förbrukas det närmare 700 TWh energi i Sverige.

Så gjordes testet:

ANNONS