Varannan toarengöring utan effekt visar test

Hälften av toarengöringsmedlen får bottenbetyg eftersom de saknar effekt på smutsen i toastolen. Det visar ett test som Sveriges Konsumenter låtit göra och som publiceras i Råd & Rön.

ANNONS
|

Trots att rengöringsmedlen ser exakt likadana ut i flera länder betyder det inte att innehållet är detsamma. Det framgår av ett EU-projekt där flera städprodukter testas och utvärderas.

Konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter har nu gjort skitjobbet för att du som svensk konsument ska hitta en toarengöring som verkligen funkar.

LÄS MER:Allt du behöver veta inför vårstädningen

LÄS MER:Dags att ge fönstren en rejäl skrapa

Det är först ut av flera test av vardagsprodukter i det EU-gemensamma projektet.

Konsumentorganisationen står bakom det första testet, av toarengöringsmedel, som nu visar att många av dessa medel inte har den verkan på smuts som man kan förvänta sig av dem.

Toarengöringen testades på konstgjord urin

Medlen har testats på kakelplattor med konstgjord urin. De bästa rengöringsmedlen tar bort nästan all urin, medan de sämsta knappt tar bort något alls.

ANNONS

I testet ingick även att se hur bra rengöringen är på avkalkning och dessutom har man testat hur bra medlen rinner. Varför det?

Jo, för att rengöringsmedlet ska få tid att verka ordentligt ska det varken vara för vattnigt eller för trögflytande. Är det för tunt rinner det av för fort och smutsen hinner inte lösa upp sig och är medlet för trögt kommer det kanske inte ner till vattnet.

– Risken finns också att man sprutar på extra mycket när medlet rinner bort för snabbt, säger Ronny Karlsson, den testansvarige i Råd & Rön.

Produkterna som testades i Sverige

Resultatordningen 1-16. Dessa är miljömärkta: nummer 1, 3, 7-11 samt 14-16.

  1. Änglamark, WC-rent
  2. HG, Superkraftfull toarengöring
  3. Coop, WC-Rent citron
  4. Biltema, WC-Rent
  5. Jula, WC Cleaner
  6. Domestos, Ultra White
  7. Duck, Active Gel Marine
  8. Ica Basic, WC-Rent
  9. Såklart, WC-Rent
  10. Ecover, WC-Rengörare
  11. Skona, WC-Rent parfymfri
  12. Klorin, WC Gel Ocean Fresh
  13. W5, Toilet Cleaner Maxx Power
  14. Seventh Generation, Toilet Cleaner, Pine & Sage
  15. Mr Muscle, WC Rent Marine
  16. W5, Toilet Cleaner Lemon

Källa: Råd & Rön

I testet som presenteras i Sveriges Konsumenters tidning Råd & Rön ingår 16 toalettrengöringsmedel. Resultatet visar att hälften av dem inte har någon effekt på smutsen, vilket gör att de får bottenbetyg för rengöring.

Bäst i test blev ett miljömärkt medel. WC-rent från Änglamark får även omdömet ”bra köp” för sin prisvärdhet, med ett literpris på 28 kronor. Drygt fyra gånger så dyrt och på andra plats kom HG Superkraftfull toarengöring för 120 kronor litern.

Vinnaren är såväl miljö- som astma- och allergimärkt, medan tvåan saknar båda märkningarna. Miljömärkning var dock inget konsekvent vinnande koncept.

Sist i test blev miljömärkta W5 Toilet Cleaner Lemon. Även MR Muscle som kom näst sist har miljömärkning liksom trean från slutet.

ANNONS

Toalettrengöring som innehåller aktivt klor

Domestos och Klorin innehåller aktivt klor och har fått avdrag för detta i det samlade betyget.

– Klor är giftigt för miljön. Dessutom kan medel som innehåller klor bilda klorgas tillsammans med sura rengöringsmedel. Det är väldigt giftigt och inget du vill ha i ett trångt toalettutrymme, säger Ronny Karlsson i Råd & Rön.

Testet ingår i ett EU-projekt

Testet av toalettrengöringsmedel ingår i projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies som drivs av Sveriges Konsumenter tillsammans med ytterligare organisationer. Projektet finansieras av Europeiska Unionens Konsumentprogram.

Oftast är toalettrengöringsmedel frätande, med ett väldigt lågt pH på nära 2 eller som i de två klorbaserade medlens fall, med ett väldigt högt pH-värde. Akta dig för att få produkten på huden och förvara produkterna oåtkomliga för barn.

Fyra av dem saknar varningsmärkning, Ica Basic, Såklart, Ecover och Skona, visar testet.

Fem slutsatser i testet

• Flera av de miljömärkta rengöringsmedlen är mindre effektiva än icke miljömärkta. Men det betyder inte att det inte går att göra effektiva rengöringsprodukter som samtidigt klarar miljömärkningarnas krav. Testets vinnare i Sverige, Änglamark WC-rent, visar det. Även tredjeplatsen gick till en miljömärkt produkt.

• Flera rengöringsmedel har så dålig städeffekt att man lika gärna kan nöja sig med toaborsten och skippa rengöringsmedel helt.

• Klor har ingen effekt på kalkavlagringar (även om det kan bleka avlagringarna).

• Parfym och färgmedel har ingen effekt på rengöring, ändå används de ofta.

• En av fem produkter saknar den information om ingredienser som krävs enligt lag (eller så är den inaktuell).

Källa: Sveriges Konsumenter

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS