Tips och råd om hantverkare

ANNONS
|

Tomas Borgenstrand är jurist på Konsument Göteborg.

Carl: Hej! I vår ska jag anlita hantverkare för att bygga ett altanräcke. Jag har aldrig anlitat hantverkare förut - vad ska jag tänka på innan jag bestämmer mig för någon viss person eller firma?

Tomas Borgenstrand: Ta in offerter från flera firmor. Kontrollera att dom har f-skattsedel och gör en koll mot Kronofogden. Be om referenser och kolla med dessa. Sedan är enligt min mening ett skrivet detaljerat avtal av yttersta vikt.

ANNONS

Elmer: Varför tror hantverkare att de kan behandla folk hur de vill?

Tomas Borgenstrand: Det finns många seriösa hantverkare som gör ett utmärkt jobb. Det svåra kan vara att hitta dom.

Petra: Min hantverkare påstod sig ha våtrumsbehörighet inför renoveringen och kunde visa ett diplom från en kurs. Förvisso verkar arbetet ha gjorts enligt alla regler men nu visar det sig att ett diplom inte räcker utan han måste vara certifierad av BKR. Vad kan jag göra? Mitt försäkringsbolag påstår att jag kan bli utan ersättning om något inträffar och hantverkaren inte varit behörig från BKR. Jag har inte betalt ännu.

Tomas Borgenstrand: Hej Petra! Det kan bli svårt att kontrollera detta, eftersom du kan bli tvungen att riva ut allting. Dock är det så att du har en 10-årig reklamationsrätt om det visar sig att han inte gjort arbetet fackmässigt.

ANNONS

Eugene: Vad är normal timpeng för en snickare?

Tomas Borgenstrand: Hej, fri prissättning råder, men jag skulle säga minst runt 350-400 kr för ett vitt jobb.

Anna: Vågar man anlita hantverkare från tex. Polen? Och vad skall man i så fall tänka på?

Tomas Borgenstrand: Hej Anna, Så länge du kontrollerar det du kan kontrollera, F-skattesedel, kronofogden, tar referenser samt får till ett detaljerat skrivet avtal, borde du kunna göra det.

Johan: Hej! Får hantverkare ta ut kostnad för "servicebil"? Och i så fall med hur mycket?

Tomas Borgenstrand: Det beror på vad ni avtalat om. Om ni avtalat om ett fast pris så ingår denna kostnad i avtalet. Om ni har ett avtal på löpande räkning kan han ta upp en kostnad för det.

ANNONS

K.L.: Vad är det värsta du har sett i hantverksbranschen?

Tomas Borgenstrand: Totalrenovering av en villa med en budget på 800 000 kr med en muntlig överenskommelse. Det var inte mycket som man var överens om efter att halva huset var klart.

Mia: Hej! När vi anlitade hantverkare för anläggande av grund till vårt nya hus, insisterade han på löpande räkning. Men han tyckte vår kalkyl verkade rimlig och lovade att ha tät kontakt med oss och meddela om det dök upp några överraskningar. När arbetet var klart fakturerade han 150 000 kr mer än vad vi kalkylerat med. Han hade inte förvarnat oss om detta, men hänvisade då vi frågade till att det varit mycket sten i marken och att arbetet därför blivit mer omfattande. Så kan det säkert vara, men vi tycker ändå att han borde ha informerat oss under arbetets gång såsom sagts. Vi var i en stressig situation då detta hände (för drygt två år sedan) och betalade ändå fakturan. Hur borde vi ha agerat?

ANNONS

Tomas Borgenstrand: Hej, först och främst så hade jag begärt en specificerad räkning för att kunna jämföra med det ursprungliga avtalet. Om man sedan tycker att det är fel så skall man bestrida fakturan. Om man inte lyckas nå en överenskommelse så får man ta en stämning i tingsrätten för att reda ut det.

Rune: Jag hade hantverkare hemma, ibland både elektriker och plåtslagare och snickare samma dag. Alla tog betalt några hundra för att de körde sin egen bil hem till huset. All glömde saker eller behövde åka bort en stund under dagen för att hämta mer material. Så blev det några hundra till. Har de rätt att ta betalt för sådant?

Tomas Borgenstrand: Hej, det beror på. Om det är något som dom borde haft med sig. Tex. något som finns med i avtalet så tycker jag att dom inte kan ta betalt. Om det däremot är något som oväntat tar slut och dom måste ordna det, så borde dom få ta betalt för det.

ANNONS

NN: Om man kommer överens om ett fast pris, hur mycket (och när) ska man betala när arbetet är påbörjat och hur mycket kan man hålla in med tills jobbet är klart och man är nöjd? Finns det regler för hur mycket hantverkaren kan "dra över" pga. oförutsedda saker och saker som är otydligt specade?

Tomas Borgenstrand: Hej, om det är ett fast pris så det det som gäller. Skulle det dock tillstöta några tilläggsarbeten så har han rätt till ersättning för det. Om man inte avtalat om betalningstillfälle så skall man betala på anmodan sedan arbetet är slutfört. Skulle det sedan uppstå ett fel i tjänsten så kan man hålla inne lika mycket som det kostar att åtgärda felet.

PA: Hur länge efter ett utfört jobb kan en hantverkare begära att få betalt? Finns det någon legal tidsgräns?

Tomas Borgenstrand: Enligt preskriptionslagen så är det tre år på konsumentskulder.

ANNONS

Patrick: Hej! Vi har haft problem med flera snickare som inte kommer när de har lovat, inte går att nå och som lovar saker de inte håller. Till slut hittade vi en seriös snickare. Finns det någon branschförening eller liknande bland hantverkare som ställer krav på sina medlemmar hur de ska uppföra sig gentemot kunder, och som man som kund kan fråga efter om de är med - tex. motsvarande vad Kontrollerad Bilverkstad är i bilbranschen?

Tomas Borgenstrand: Hej, det finns många branschorganisationer. Klicka på denna länk så hittar du de flesta. http://www.omboende.se/sv/Bygga1/Renovera-/Anlita-hantverkare-/Branschorganisationer/

Valter: Vad gör man om målaren lovat komma med offert vid viss tid och han inte dyker upp. Går ej heller att nå på telefoner.

Tomas Borgenstrand: Hej, Ge honom en tilläggstid på ca 14 dagar. Därefter kan du häva avtalet och anlita en annan hantverkare. Om du inte når honom per telefon pröva att skicka ett brev till honom.

ANNONS

Fru: När jag skulle betala räkningen från hantverkaren i går, så hade han inte dragit av ROT-bidraget. Han sa att jag ska göra det själv. Går det?

Tomas Borgenstrand: Hej, betala in det du skall till honom. Dvs fakturerat pris minus rotavdraget. Alternativt betala in allt och lämna in en jämkning till skatteverket.

Krille: Om det tog 40 min från att hantverkaren kom till oss att han gick från oss efter att han bytt WC, varför tog han då betalt för 1 ½ timme + framkörningsavgift på 300 kr.

Tomas Borgenstrand: Hej, om han bara var där i 40 minuter så skulle jag betala in för 40 minuter och framkörning. Att ta betalt för 1.5 timmar och framkörning är fel tycker jag.

ANNONS

Marco: Är lite nyfiken på hur det är att anlita hantverkare via byggvaruhus, tex. Bauhaus. Är det ett enklare alternativ om man vill renovera ett badrum, och hur står de sig prismässigt mot mindre firmor?

Tomas Borgenstrand: Hej, jag skulle vilja säga att du bör göra samma koll av dessa firmor som mot vilken annan firma som helst. Var dom står i pris är svårt att säga, men att dom generellt sett skall vara billigare tycker jag inte man kan säga.

Johan: Hej! Vad bör man tänka på när man anlitar en firma för att dränera huset?

Tomas Borgenstrand: Hej, först och främst att dom har F-skattsedel och att dom inte har några skulder hos Kronofogden. Påstår dom att dom har någon certifiering så skall du kolla upp detta. Begär referenser och kontrollera dessa. Se sedan till att få till stånd ett skrivet avtal som har med allt ni avtalat om.

ANNONS

Tommy: Hej, Jag lämnade in min bil på service och dom gav mig ett pris på 4 496:- men när jag hämtade bilen så var notan på 5 369:-. Det var diverse vätskor och en damask som dom hade bytt, är detta ok?

Tomas Borgenstrand: Hej, dom har en skyldig informera dig om det tillstöter några extrakostnader. Skulle dom ändå göra extraarbete utan att informera dig och det visar sig att du inte haft någon nytta av det utförda arbetet kan du slippa betala delar av det. Hur mycket kan jag dock inte säga på rak arm.

Arne: När en hantverkare lämnar en muntlig offert, är priset med eller utan moms?

Tomas Borgenstrand: Enligt prisinformationslagen skall det alltid inkludera moms och andra skatter och avgifter.

ANNONS

Patrick: Hej! Krävs det speciell behörighet för att få sätta in eller modifiera en rökkanal (tex. skorsten) bortsett från att sotaren givetvis ska göra en brandskyddskontroll innan den tas i bruk?

Tomas Borgenstrand: Hej, vet inte helt säkert, men om den godkänns vid en brandskyddskontroll så borde det vara ok. Men du bör för säkerhets skull kontrollera upp detta med tex. Brandskyddsföreningen.

Bagsnatcher: Om man har en offert på arbete där hantverkaren lovat att det skall kosta x kronor. Hur mycket dyrare kan det bli innan man stämmer dom? Det är dom som räknat på det och inte jag så dom borde ju rimligtvis kunna detta bättre. Som referens så har jag hantverkare som skall bygga till på sommarhuset. Deras offert säger 289 000 kronor inkl. material och arbete. Det är cirka 10 kvadratmeter i köket som skall byggas till.

Tomas Borgenstrand: Hej, det beror på vilken typ av pris ni avtalat om. Om det är ett fast pris får han endast avvika från priset om han kan styrka tilläggsarbeten. om det är ett ungefärligt pris så kan han avvika 15 % uppåt, samt tilläggsarbeten. Är det löpande räkning så kan man avvika ganska mycket uppåt. Men som du ställer frågan så verkar det vara så att ni har ett fast pris, men utan att ha sett avtalet kan jag inte uttala mig säkrare.

ANNONS

Koma: Hur kommer det sig att man endast får göra avdrag för hantverkare och inte konsult, tex. arkitekt, konstruktör etc?

Tomas Borgenstrand: Enligt lagreglerna om rotavdrag är dessa tjänster inte godkända.

Arne: Jag skall dra om all kabel i huset, kan jag själv dra kabeln men låta en elektriker göra inkopplingarna?

Tomas Borgenstrand: Beror på hur duktig du är. Men så länge det godkänns av en elektriker borde det gå. Du riskerar dock att du vid en skada inte får ok av försäkringsbolaget och då är det med största säkerhet en dyr erfarenhet.

Linda: Hantverkare verkar vara väldigt ovilliga att skriva kontrakt skriftligt. Jag har försökt få till skriftliga kontrakt och de säger att det är onödigt, jobbigt osv, Jag har alltid letat tills jag hittat en hantverkare som är villig att skriva ett, oftast utformat av mig själv. Vad är det man bör tänka på att ha med i kontraktet? Måste det vara formulerat på ett speciellt sätt för att gälla vid eventuell tvist?

ANNONS

Tomas Borgenstrand: Om du använder dig av hantverkarformulär 09 så får du med det mesta. Du hittar det här. http://www.omboende.se/sv/Sok/?q=hantverkarformul%c3%a4ret&resid=658970876&ss=t&uaid=ADC53646A7E380681C73CBAE4DB4C524:36322E38382E3132382E3231:5245687104214468675

ANNONS