Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Test: Vilken soja smakar bäst?

Sushi utan soja är som kärlek utan kyssar. Den japanska rättens salta sällskap har testats av Konsumentpanelen som ansåg att en klassiker smakade allra bäst.

Soja räknas som världens äldsta smaksättare. Först var kineserna som började använda den i sin matlagning för över två tusen år sedan. Långt senare, under 600-talet, lär den ha dykt upp i de japanska köken.

I dag ger den bruna såsen sedan länge karaktär åt maträtter i många asiatiska länder.

Först på 60-talet spred sig användningen av kinesisk soja till svensk matlagning. Två årtionden senare var det dags för den japanska. Numera finns det soja från flera asiatiska länder på våra butikshyllor, exempelvis Thailand, Korea och Indonesien.

Konsumentredaktionen undersökte utbudet av den japanska varianten och gav Konsumentpanelen i uppdrag att smaktesta åtta av de produkter vi fann på butikshyllorna.

Under introduktionen ställde vi frågan: Hur noga brukar ni välja soja?

Flera förklarade att de försöker ha en kinesisk och en japansk variant hemma i kylskåpet men att de i princip köper första flaska som dyker upp framför dem på butikshyllan.

- Jag tror att svenskarna i allmänhet är ganska dåliga på att utnyttja sojans olika karaktärer. Men i takt med vårt ökade intresse för asiatisk mat bör ju också noggrannheten öka när vi väljer soja, sade Markus Carlsson.

Uppdraget att smaktesta och ge sojasåserna enskilda omdömen var ganska knivig, ansåg panelen. Att ange den bästa och sämsta var dock inget större problem.

Hälften tyckte klart bäst om Mrs Cheng's Japanese soy. En av testets billigaste såser och som dessutom är ganska vanlig på flera livsmedelsbutikers hyllor.

- Den har en god klassisk smak, lagom sälta och är min klara favorit, förklarade Juan Estrada.

Andra påpekade att doften var tilltalande, att sojan hade bra sälta och var en aning ljusare än övriga.

Eller som Robin Granlund uttryckte det:

- Aromatisk och bäst helt enkelt.

Två sojasåser - Blue Dragons Japanese soy sauce och Coops Japansk soya - fick efter en samlad bedömning fyra fyrar.

Två av tre ekologiska såser, Pearl River Bridge och Kung Markatta, godkändes av panelen. Den tredje, Biologische shoyu från De Nieuve Band, underkändes dock av deltagarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.