Test: Vilken soja smakar bäst?

ANNONS
|

Soja räknas som världens äldsta smaksättare. Först var kineserna som började använda den i sin matlagning för över två tusen år sedan. Långt senare, under 600-talet, lär den ha dykt upp i de japanska köken.

I dag ger den bruna såsen sedan länge karaktär åt maträtter i många asiatiska länder.

Först på 60-talet spred sig användningen av kinesisk soja till svensk matlagning. Två årtionden senare var det dags för den japanska. Numera finns det soja från flera asiatiska länder på våra butikshyllor, exempelvis Thailand, Korea och Indonesien.

Konsumentredaktionen undersökte utbudet av den japanska varianten och gav Konsumentpanelen i uppdrag att smaktesta åtta av de produkter vi fann på butikshyllorna.

ANNONS

Under introduktionen ställde vi frågan: Hur noga brukar ni välja soja?

Flera förklarade att de försöker ha en kinesisk och en japansk variant hemma i kylskåpet men att de i princip köper första flaska som dyker upp framför dem på butikshyllan.

- Jag tror att svenskarna i allmänhet är ganska dåliga på att utnyttja sojans olika karaktärer. Men i takt med vårt ökade intresse för asiatisk mat bör ju också noggrannheten öka när vi väljer soja, sade Markus Carlsson.

Uppdraget att smaktesta och ge sojasåserna enskilda omdömen var ganska knivig, ansåg panelen. Att ange den bästa och sämsta var dock inget större problem.

Hälften tyckte klart bäst om Mrs Cheng's Japanese soy. En av testets billigaste såser och som dessutom är ganska vanlig på flera livsmedelsbutikers hyllor.

- Den har en god klassisk smak, lagom sälta och är min klara favorit, förklarade Juan Estrada.

Andra påpekade att doften var tilltalande, att sojan hade bra sälta och var en aning ljusare än övriga.

Eller som Robin Granlund uttryckte det:

- Aromatisk och bäst helt enkelt.

Två sojasåser-Blue Dragons Japanese soy sauce och Coops Japansk soya-fick efter en samlad bedömning fyra fyrar.

Två av tre ekologiska såser, Pearl River Bridge och Kung Markatta, godkändes av panelen. Den tredje, Biologische shoyu från De Nieuve Band, underkändes dock av deltagarna.

ANNONS

Japanese soy

(Mrs Cheng's)

Inköpt för: 29,95 kr/500 ml (59,90 kr/l)

Inköpt på: Ica Focus

Plus: Mycket god. Klassisk smak. Mild och lagom salt. Bra färg. Aromatisk.

Minus: -

Kommentar: Oljig.

Japanese soy sauce

(Blue Dragon)

Inköpt för: 29,90 kr/150 ml (199,33)

Inköpt på: Ica Focus

Plus: Fyllig och tydlig smak. Lagom salt. God kryddning. Härlig doft.

Minus: Lite sur eftersmak.

Kommentar: Ljusbrun.

Japansk soya

(Coop)

Inköpt för: 44,95 kr/400 ml (112,38 kr/l)

Inköpt på: Coop Konsum

Plus: Smakfull och klassisk. God kryddig smak. Angenäm. Fräsch doft.

Minus: Tunn konsistens.

Kommentar: Doft av saffran.

Soy sauce

(Kikkoman)

Inköpt för: 48 kr/591 ml (81,22 kr/l)

Inköpt på: Gain Trading Asien livs AB

Plus: Rundare än andra i smaken. Intensiv. Luktar gott.

Minus: Väldigt salt. Konstig eftersmak.

Kommentar: Djup färg.

Soy sauce

(Yamasa)

Inköpt för: 29,90 kr/500 ml (59,80 kr/l)

Inköpt på: Gain Trading Asien livs AB

Plus: Behaglig fyllig smak. Bra färg.

Minus: Något för salt. Lite besk. Luktar lite medicin.

Kommentar: Mildare än övriga.

Ekologisk soy sauce

(Pearl River Bridge)

Inköpt för: 35,95 kr/300 ml (119,83 kr/l)

Inköpt på: Ica Focus

Plus: Kryddig. Bra, djup färg.

Minus: Salt, besk och skarp smak. För syrlig. Frän doft.

Kommentar: Svart.

Äkta japansk soja

(Kung Markatta)

Inköpt för: 33,95 kr/150 ml (226,33 kr/l)

Inköpt på: Ica Focus

Plus: Lång eftersmak. Kraftig färg.

Minus: Alldeles för salt. Smakar hostmedicin. Unken, lite syrlig doft.

Kommentar: Bubblor på ytan.

Biologische shoyu

(De Nieuwe Band)

Inköpt för: 59 kr/500 ml (118 kr/l)

Inköpt på: Kooperativ handel Fram Haga

Plus: Fyllig eftersmak.

Minus: Lite syrlig, unken smak. Inte mycket sälta. Luktar mer fisk än soja.

Kommentar: Ganska mörk.

Soja tillverkas av sojabönor, vete, salt och vatten. Man tillsätter även en svamp för att ingredienserna ska jäsa. Jäsningen avbryts genom att sojan upphettas till 80 grader.

Det är umami, den femte grundsmaken vid sidan av sött, salt, surt och beskt, som ger sojan dess särpräglade karaktär.

Japansk soja är oftast ljus med kraftig smak, kinesisk brukar oftast vara mörk och salt. Indonesisk soja är trögflytande och har en mer markerad sötma.

När man äter sushi ska riset inte doppas i sojan, enligt japansk tradition. Japanerna doppar endast exempelvis räkan och lägger sedan tillbaka biten med torra sidan mot riset. De blandar heller inte ner wasabin i sojan som många svenskar gör.

Källa: NE, Allt om mat

Så gjordes testet

Åtta sojasåser, varav tre ekologiska, serverades i små plastburkar numrerade från ett till åtta. Hälften av panelen började med såserna ett till fyra och andra halvan med fem till åtta. Deltagarna serverades kokt sushiris till.

Priserna är från veckorna 33 och 35. Produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.

ANNONS