Är trendiga Garden glory bra?
Är trendiga Garden glory bra?

Test: Bästa trädgårdsslangen utsedd

Skiljer det något mellan en trädgårdsslang för 99 kronor och en för drygt tusen? Vi har jämfört hanterbarhet och kvalitet på sju olika slangar.

ANNONS
|

En slang som trasslar och viker sig är kanske det mest irriterande i trädgården, näst efter mördarsniglar och myror.

För att möta detta har de största tillverkarna tagit fram slangar som sägs vara extra flexibla med namn som Ultraflex, Superflex eller High Flex. Så frågan är om det är värt de extra pengarna.

Nej, visar ett test som Testfakta (se tabell)gjort på uppdrag av oss.

När SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut undersöker flexibiliteten och hur lätt slangarna veckar sig är det bara den riktigt billiga slangen från Rusta som sticker ut som klart sämre. Gardena Classic klarar sig däremot lika bra som Gardenas premiumslang Superflex.

ANNONS

- Rusta-slangen har lätt att vecka sig vilket stoppar upp vattenflödet. Även Biltemas slang har något sämre flexibilitet. Övriga slangar i testet veckar sig däremot inte och går att böja ordentligt utan bestående deformationer, säger testledare Marcus Granlund på SP.

Flexibilteten testades både före och efter UV-exponering motsvarande ett år i södra Sverige. Och solen hade förvånansvärt lite påverkan på slangarna.

- De blev lite blekta, men det blev ingen sprickbildning och flexibiliten försämrades inte. Hur det ser ut efter några år vet vi så klart inte, säger Marcus Granlund.

Men det är inte bara flexibiliteten som har betydelse för hur skön och lätt en slang är att använda. Laboratoriet mätte även hur tunga slangarna är samt kraften som krävs för att rulla ut dem. Och här skiljer det lite mer. Den lyxiga designslangen Garden Glory väger i och för sig mest, men kräver bara hälften så mycket kraft att dra ut som Black & Decker när de ligger ihoprullade på marken.

- Att vissa slangar är svårare att rulla ut beror på att de trasslar och fastnar mer än andra, säger Marcus Granlund.

Laboratoriet undersökte även hållbarheten på slangarnas munstycken samt hur kopplingarna håller tätt vid högre vattentryck. Bara en av slangarna, Garden Glory, börjar läcka under testet.

ANNONS

- Det var stoppventilen som började droppa. Det är inte så mycket men ändå en skillnad mot de andra testade slangarna, säger Marcus Granlund.

Testet visar också att kopplingen till munstycket på Black & Deckers slang sitter dåligt. Den släppte både när slangen tappades från 1,5 meter i ett betonggolv och när den utsattes för högt vattentryck, men här höll stoppventilen tätt.

Fakta: Om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har för Testfaktas räkning testat sju trädgårdsslangar.

Viktest med tryckprov

  1. Slangen kopplades till en kran och slangrullen placerades på golvet. Slangen drogs ut och laboratoriet noterade hur den betedde sig och om den veckade sig. Därefter sattes vattnet på till halva sprängtrycket för att undersöka eventuellt läckage vid munstycket. …

Flexibilitetstest före och efter… UV-exponering

  1. Slangarna utsattes för UV-exponering (1000 timmar) motsvarande ett år i södra Sverige och laboratoriet undersökte påverkan på slangarna. Ett flexibilitetstest utfördes både före och efter UV-exponering – slangen vreds om och laboratoriet noterade om det blev någon bestående deformation. …

Vikt per meter

  1. Laboratoriet mätte slangarnas vikt per meter. …

Fallprov munstycke

  1. Munstycket monterades på slangen och vattnet sattes på. Därefter släpptes munstycket från 1,5 meter mot betonggolv och laboratoriet noterade om det blev några skador eller om munstycket släppte från slangen. …

Läckagetest koppling mot vägg

  1. Slangen kopplades till en kran med leverantörens egen koppling med stoppventil. Vattnet sattes på och trycket ökades till halva sprängtrycket. Laboratoriet noterade om kopplingen läckte och vid vilket tryck. …
ANNONS