Att klippa pälsen på en engelsk cocker spaniel är ett drygt arbete som tar minst ett par timmar. Pälsvård är en aspekt som blivande hundägare bör ta ställning till, påpekar Anki Johansson.
Att klippa pälsen på en engelsk cocker spaniel är ett drygt arbete som tar minst ett par timmar. Pälsvård är en aspekt som blivande hundägare bör ta ställning till, påpekar Anki Johansson.

Tänk på pälsen när du köper hund

ANNONS
|

Hundrasens egenskaper ska väga tyngre än till exempel utseende när man köper hund, anser Svenska kennelklubben. Ska du ha hunden som sällskap, delta i lydnadstävlingar eller kanske jaga med den? Svaren måste också vägleda ditt val.

Det inser de flesta köpare i dag, säger Anki Johansson, styrelseledamot i Västra kennelklubben.

Att man dessutom bör se till pälsens längd och struktur är inte lika självklart, konstaterar hon.

–Väldigt många som köper hund förstår inte hur mycket arbete vissa pälsar kräver. Flera populära raser riskerar att bli små pälsmonster om pälsen inte sköts korrekt. Det är ohygieniskt och kan bland annat leda till att hunden får infektioner, eksem eller andra besvärliga hudproblem.

ANNONS

Enligt henne är det inte ovanligt med raser som behöver trimmas och klippas fyra gånger per år och med tanke på att en hund blir mellan tio och fjorton år innebär det både kostnader och mycket eget arbete.

I Göteborg med omnejd står ett flertal hundfrisörer beredda att hjälpa till. GP Konsument ringde runt och undersökte vad pälsvård kostar och frågade samtidigt vad kunderna får betala för att klippa klorna på hunden.

Resultatet av undersökningen visar att priserna varierar. Att trimma en strävhårig tax kan exempelvis kosta mellan 450 och 750 kronor per gång. Många raser behöver, som Anki Johansson påpekar, klippas fyra gånger per år vilket innebär en utgift för ägaren på cirka 3000 kronor. Blir hunden tolv år betyder det en sammanlagd kostnad på cirka 35000 kronor.

Vill du bara klippa klorna på din hund hos de kontaktade hundfrisörerna kostar det mellan 50 och 100 kronor per gång.

–Att trimma eller klippa en hund är ett hantverk som tar minst ett par timmar att utföra. Svenska kennelklubben anser att timpenningen är för låg i dag och arbetar för att den ska höjas. Hundägare bör nog räkna med att det blir dyrare i framtiden att ta hunden till en frisör, påpekar Anki Johansson.

ANNONS

Att pälsen på en pudel kräver mycket arbete förstår de flesta. Att det även gäller de populära raserna dvärgschnauzer, cocker spaniel och bichon havanais, som är enkla, trevliga och följsamma hundar, är inte lika känt, enligt Anki Johansson.

–I dag köper många också blandrashundar, där bichon havanais ingår, men de blivande ägarna inser inte alltid att pälsvården kan bli relativt krävande även på dessa hundar. Och tovorna kommer fort.

Kan man själv sköta pälsen på sin hund?

–Många har nog ambitionen att göra det. Sen upptäcker de hur mycket päls det är frågan om och att resultatet kanske inte blir så bra. Då lämnar de hunden till en frisör och har man gjort det en gång fortsätter man gärna med det.

Vill man som hundägare försöka anser hon att man bör gå en kurs i pälsvård. Hon berättar att vissa rasklubbar arrangerar sådana och att Västra kennelklubben planerar en senare i vår.

I dag kastreras många hundar, framför allt hanarna. Att ingreppet generellt påverkar pälsproduktionen hos långhåriga hundar känner blivande hundägare oftast inte till.

–De får mycket tjocka pälsar efter operationen och det kan ge alla möjliga besvär om pälsen inte sköts korrekt.

ANNONS

–Många hunddagis kräver att hunden är kastrerad, vilket kan vara ytterligare ett skäl att tänka till innan man väljer ras.

Anki Johansson har lång erfarenhet av att trimma hundar och hon berättar att det tidigare var vanligt att hundägare ville ha frisyrer på sina hundar. I dag är ägarna praktiska, tänker mer på hygien och säger ”av med pälsen” när de lämnar in sina hundar hos frisörerna.

Det är en positiv utveckling, anser hon.

–Många har ju golvvärme i dag och det gör att golven blir alldeles för varma för hundar med tjock päls. Då är det bra att klippa av den och ta på ett täcke om det är kallt ute.

Hur ofta behöver man klippa hundens klor?

–Sliter den inte ner sina klor själv så får man ta till klotången cirka en gång per månad eller låta någon annan göra det.

Tandsten då?

–Det beror på ras och storlek. Dvärghundar får lättare tandsten och kräver nog att man går till veterinär från en gång per år till vartannat, var tredje år.

Vad kostar det?

–Cirka 2500 kronor per gång skulle jag tro.

FAKTA: Det här kräver pälsen

Kort- och släthåriga hundar

Lättaste pälsen att sköta. Räcker med ett par bad om året, kanske i samband med att hunden fäller. Pälsen står dock inte emot kyla som andra pälstyper.

ANNONS

Strävhåriga hundar

Kräver mer omvårdnad. Pälsen bör trimmas (plockas) minst ett par gånger om året för att den fukt- och smutsavstötande pälsen ska bevaras. Hunden bör också badas en gång per månad. Raser med underull, exempelvis dvärgschnauzer, bör även skrapas med ett specialverktyg, en underullsskrapa.

Långhåriga hundar

Fäller ganska mycket och behöver borstas och badas ofta. Hundar med medellångt hår bör badas var fjärde vecka. Hundar med långt hår bör kanske bada dubbelt så ofta för att inte pälsen ska tova sig och borstas ofta.

FAKTA: Kostnad första året

Det kan kosta drygt 26000 kronor att köpa och ha en hund det första året och drygt 12000 kronor det andra året. Då ingår bland annat köp, foder, vaccination, försäkring, valpkurs och grundkurs i vardagslydnad.

Kostnader för eventuella besök hos hundfrisör tillkommer.

Källa faktarutor: Svenska kennelklubben

FAKTA: Flest vill ha renrasig

2013 registrerades 50497 nya rashundar i Sverige. Det är en minskning med drygt fem procent jämfört med 2012. Majoriteten av svenskar väljer fortfarande en i Svenska kennelklubben registrerad rashund med dokumenterad bakgrund.

Enligt en undersökning från SCB 2012 finns det omkring 784000 hundar i Sverige. Av dessa uppges mellan 60 och 70 procent vara rashundar.

ANNONS

FAKTA: Jämthund i topp

2013 blev jämthunden för första gången en av de tre populäraste hundraserna i Sverige. Den hamnade på andra plats efter labrador retriever. På tredje plats kom golden retriever. Schäferhunden petades ner till en fjärdeplacering.

Samma år noterades tre nya raser: vall- och herdehundrasen ciobanesc romanesc carpatin, herdehunden kraski ovcar från Karstbergen i Slovenien samt tysk spets/grosspitz.

ANNONS