Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skaffa koll. Inköpspriset för en bil är bara en av flera kostnader. Det är viktigt att också ta reda på vad service, reparationer och försäkringar kostar.

Tänk på detta när du köper bil

Fundera igenom dina behov och kolla upp vad service och försäkring kostar. Det är några av de råd som Mikael Högskoog på Motormännen ger den som ska köpa bil för första gången.

Att köpa bil är ett stort kliv. Du kanske inte ens är intresserad, men måste ha en för jobbets skull. Då kan bilhandlarnas annonser te sig förvirrande, där uppgifter om ABS-bromsar och krockkuddar blandas med USB-uttag och mugghållare.
Vad är egentligen viktigt?
Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännens riksförbund, tycker att man först och främst ska fundera över vilka behov man har med bilen.
– Är ni två personer i stan som bara ska använda bilen sporadiskt behöver ni kanske inte en så stor bil, men om ni är en familj på landsbygden så blir ju storleken viktigare, säger han.

Nästa sak att ta ställning till är vilken komfort och prestanda man vill ha. Ju bekvämare och snabbare man vill ha det, desto dyrare blir bilen.
– Sedan tycker jag att man ska fundera på miljöaspekterna, och det kanske viktigaste av allt: Hur mycket får bilen kosta? säger Mikael Högskoog.
När du har kommit så långt har du troligtvis hittat ett antal bilmodeller som passar dina behov. Då är nästa steg att jämföra vad det kostar med service och reparationer.
– Det går ju att kolla på nätet, eller så ringer man en handlare som säljer det märke man funderar på, säger Mikael Högskoog.
Servicekostnaderna kan skilja mycket mellan olika bilar.
– Ju mer ovanlig bilen är, desto större är risken att det blir dyrt. Om bilen är vanlig finns det alltid fler som tillhandahåller service och reparationer, så priserna hålls nere.

Det kan också vara på sin plats att kolla upp vad det kostar att försäkra bilen.
– Ring runt till de stora försäkringsbolagen och fråga vad det kostar, säger Mikael Högskoog.
Trafikförsäkring måste du ha enligt lag. Den täcker personskador och sakskador som du orsakar med bilen, men inga skador på din egen bil. Utöver det finns halv- och helförsäkring (se faktaruta).
– Jag skulle rekommendera hel- eller halvförsäkring, men man får känna efter själv hur stora risker man vill ta, säger Mikael Högskoog.

Nu har du troligtvis snävat in sökområdet än mer, och kanske även hittat en intressant bil till salu. Är den begagnad tycker Mikael Högskoog att du bör ta reda på hur många ägare bilen haft innan dig. Det gör du genom att knappa in registreringsnumret på Transportstyrelsens hemsida.
– Om bilen haft många ägare på kort tid kan man ju fundera på varför det är så. Har det varit problem med bilen, har den varit krockad?

När det blivit dags att titta på bilen är a och o att provköra den för att känna hur den känns. Gäller det en begagnad bil är det också viktigt att se över vilken kondition den är i, från skicket på lacken till hur det luktar i kupén.
– Är man osäker kan man ju ta med sig någon bilkunnig som man litar på, säger Mikael Högskoog.
För en begagnad bil blir priset normalt något lägre om du köper den privat. Men det finns ändå en poäng med att gå till en handlare.
– Om det är en seriös handlare än bilen antagligen servad och rekondad av dem och du har en viss garanti, säger Mikael Högskoog.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.