Det hände några saker samtidigt som ledde in champagneexperten Richard Juhlin på den alkoholfria banan.
Det hände några saker samtidigt som ledde in champagneexperten Richard Juhlin på den alkoholfria banan.

Så fastnade champagneexperten i alkoholfritt

Champagneexperten Richard Juhlin var inget fan av alkoholfria viner. Men några samverkande faktorer gjorde att han slog till. Sedan var det bara att sätta sig vid köksbordet och blanda rätt.

ANNONS
|

Det har aldrig varit aktuellt för Richard Juhlin att sätta sitt namn på en champagne, eftersom det skulle skada hans trovärdighet som oberoende expert på drycken. Förut heller inte att göra ett alkoholfritt mousserande vin, men av en helt annan anledning.

– Jag trodde inte på att det skulle kunna gå att göra något drickbart, förklarar han.

Men så kom boomen med den alkoholfria ölen.

Och slutligen en perfekt tajmning: hans fru var gravid, en kompis blev nykter alkoholist och kände sig utanför gemenskapen samt ett besök i Singapore där han blev varse hur dåligt kineser tål alkohol,

Därför var han redo när erbjudandet kom från Moa Gürbüzer, som hade ambitionen att göra alkoholfritt till standardalternativ. Richard Juhlin, Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine, blev 2016 bäst i vårt paneltest med högsta betyg av tio alkoholfria bubbel.

ANNONS

Viktigt med dubbelnolla

Flaskan innehåller 0,0 procent alkohol. Det var viktigt för honom att hålla dubbelnollan, med tanke på vännen. Och han hade några villkor till:

– Bara om produkten blev tillräckligt bra, enbart franska druvor och det skulle bli ett mousserande vin som var så champagneliknande som möjligt.

För övrigt är det olagligt att göra alkoholfri champagne, än så länge.

– Jag hade ingen aning om hur det skulle bli, men resultatet blev mycket bättre än jag vågat tro.

Han valde inte de bästa proverna som skickades, utan bara de som han trodde skulle kunna fungera utan alkohol. Han fick hundratals att välja bland för att göra sin blandning.

– Det vanligaste tänket annars när man gör alkoholfritt är att välja druvor som är packade med aromer, medan jag satsade på fräschör, hög syra och renhet. Det vill säga avsaknad av ofina undertoner, där själva aromspektrat är snyggt utan att vara starkt, förklarar Richard Juhlin.

Bubblor tillsätts efteråt

Sedan var det vara att vänta på hur det skulle bli efter avalkoholiseringen, som består av nedkylning och upphettning, försiktigt i olika steg, för att bevara mesta möjliga av den naturliga aromen. Och sedan att bubblor tillsatts. Det är dessa faktorer som gör att det inte riktigt går att förutspå exakt hur smaken blir. En andra jäsning hade visserligen gett bubblor, men då hade man också fått en liten alkoholhalt på köpet.

ANNONS

Hans Blanc de Blancs har en kvarts sötma i Systembolagets kategorisering men räknas som torr. Inget socker har tillsatts. Det är bara restsocker från jäsningen.

Om han är nöjd med hur den blev så är han ännu mer stolt med resultatet av det mousserande rosévinet.

– Jag jobbade mer med smådetaljerna, svårare med tanke på att den dessutom ska få ett aptitligt utseende med rätt rosa ton. Bara genom att dra upp en procent mer pinot noir så blev den för röd och tappade sin blommighet. Men resultatet blev mer lik roséchampagne, konstaterar Richard Juhlin.

LÄS MER:Här är nyårets bästa alkoholfria bubbel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS