Hur ser fetaost ut egentligen? Och kanske ännu viktigare, hur smakar den? Testapanelens Mila Dunecka och Jan Danielski ställdes inför en grannlaga uppgift vid testet av fetaost.
Hur ser fetaost ut egentligen? Och kanske ännu viktigare, hur smakar den? Testapanelens Mila Dunecka och Jan Danielski ställdes inför en grannlaga uppgift vid testet av fetaost.

Syrligt och smuligt när GP testade fetaost

ANNONS
|

Fetaost är numera namnskyddad produkt inom EU. Säljs en ost med namnet feta så ska den också uppfylla vissa krav (se faktaruta här intill).

Med tanke på detta borde ju inte skillnaderna mellan olika sorters fetaost vara särskilt stor. Men, vissa sorter fetaost smakar helt annorlunda trots att ingredienserna är desamma.

GP:s testpanel ställdes inför åtta olika sorters fetaost, ja en av ostarna var inte en "riktig" fetaost, utan Arlas Apetina, som är tillverkad av komjölk i Danmark. Men Apetina är mycket vanlig på hyllorna i svenska butiker.

Panelen kunde heller inte urskilja den "falska" fetan från de övriga sorterna.

ANNONS

- Jag trodde faktiskt att det var fler av dem vi testade som var "falska" fetaostar, så det är svårt att känna skillnaden, menade en av testdeltagarna.

För innan det avslöjades att det bara var en ost som seglade under falsk flagg menade de flesta i panelen att "riktig" fetaost var något särskilt och speciellt.

Hur man tycker en fetaost ska vara är naturligtvis en personlig smakfråga. Men lagom smulig med en antydan av krämighet, och en smak som balanserar mellan syrlighet och sälta är enligt panelens medlemmar kännetecknet på en god fetaost.

Två av de testade ostarna klarar uppenbarligen dessa krav och får högsta betyg. Det är testets dyraste ost, en ekftatslagrad feta av märket Delia för drygt 194 kronor kilot, som av panelen utnämndes till den bästa fetaost den någonsin smakat. Den andra är fetaosten av märket Greco. Den är betydligt billigare men fick ändå genomgående toppbetyg av panelen.

Två ostar som däremot inte föll testarna i smaken var Zetas ekologiska feta och Eridanous feta. Eridanous är billigast av de testade ostarna och fick omdömen som att den smakar som gummiband. Zetas ost är näst dyrast i testet, och en av testarna menade att den visserligen har fin färg och smak, men att det är något som fattas.

ANNONS

Testpanelen

Ulf Berg-André, 68

Jörgen Börjesson, 36

Johanna Carlberg, 13

Jan Danielski, 55

Mila Drunecka, 55

Carina Grahn, 49

Madelaine Pettersson-Holsten, 33

Jakob Sörensen, 28

Alexander Wessman, 22

Siv Åhrman,62

FEM FYRAR

Delia Ekfatslagrad feta

Greco feta

FYRA FYRAR

Ica fetaost

TRE FYRAR

Apetina

Fetaost i lös vikt

TVÅ FYRAR

Fontana Feta original

EN FYR

Zeta Ekologisk Feta

Eridanous Feta

LaxfiléFetaost Grädde Salt och peppar

ANNONS