Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I landet är snittet för att ut och campa i sommar 7 procent. I Göteborg och flera andra städer i norra Götaland är siffran så hög som 13 procent, högst i landet. Bild: Linnéa Cart-Lamy
I landet är snittet för att ut och campa i sommar 7 procent. I Göteborg och flera andra städer i norra Götaland är siffran så hög som 13 procent, högst i landet. Bild: Linnéa Cart-Lamy

Svenskarna laddar för en semester hemmavid

Camping är populärt ett semesteralternativ i år bland dem som inte håller sig i hemmet eller stugan. Extra förtjusta är göteborgarna. 13 procent av dem ska ut med husvagn eller husbil jämfört med drygt 7 procent i snitt på andra håll i landet.

Hemelektronikföretaget Netonnet har med hjälp av marknadsundersökningsföretaget Yougov frågat 1 011 svenskar vad de ska göra i sommar. Trots att det redan innan fanns siffror som tydde på att det hos de allra flesta svenskar inte fanns några planer på utlandssemester förvånade resultatet.

– Nästan 62 procent säger att de främst ska vara hemma, i sina egna hem, under årets semester. Det betyder att stora delar av Sverige förbereder sig för en verklig staycation, säger Teddy Thor, affärschef för Netonnet.

LÄS MER: Så här hanterar campingarna coronapandemin i sommar

I Skåne, Halland och Blekinge är siffran ännu högre. Där förbereder sig 69 procent inför att hålla sig hemma på semestern, enligt undersökningen.

”Hemma” kan ju också innebära att vara i sin stuga inom landets gränser. Var femte person eller 19,2 procent har svarat det. Men alla planerar inte för en hemester. Bland alla svenskar har ändå 8,2 procent semesterplaner utomlands, ungefär lika många som ska bo på hotell inom landet. Och därefter hamnar husbils- och husvagnssemester på listan.

Här lockar campingsemester flest

Campingalternativet verkar att locka allra mest i de nordliga delarna av Götaland, mycket mer än i resten av landet. Härifrån ska 13 procent bege sig till campingplatser med husvagn eller husbil. Bland annat gäller detta då göteborgarna, tillsammans med semestrande campare från Jönköping, Växjö och Linköping. Snittet i landet ligger på betydligt blygsammare på 7,4 procent.

Ungefär var tjugonde person ska inte alls ha sommarsemester i år.

Dessutom ska i snitt 3,7 procent av svenskarna ha tältsemester, vilket är fler än som ska på båtsemester.

">
Semesterplaner under coronapandemin inbegriper camping och att uppgradera hemmet.
Teddy Thor, affärschef för Netonnet. Bild: Pressbild

Varför har Netonnet gjort en undersökning om våra semesterplaner?

– Det är ju minst sagt märkliga tider och vi har aldrig varit med om en sommar som denna som kommer nu, och vi ville få en insikt i hur svenskar tänker och planerar sin sommar, säger Teddy Thor.

Det undersökningen också visat och som passar elektronikföretaget är att när man stannar hemma en sommar kan det vara läge att göra inköp för utemiljön. 43 procent av svenskarna har sagt att de nyligen har uppgraderat, eller att de planerar att uppgradera, med nya produkter i sommar för att laga mat eller sköta om sin trädgård, terrass eller balkong. Bland annat är pizzaugnar populära.

Är det bara på grund av coronaviruset eller finns det någon trend som spelar in?

– Laga mat utomhus är en trend som vi sett en tid, både i hemmet och i sommarstugan. När många nu har arbetat hemifrån, eller är permitterade, ska man också hantera att vara mer hemma, när man inte kan gå på krogen på samma sätt som tidigare, säger Teddy Thor.

Så ska svenskarna semestra

Man kan ha angett fler än ett svarsalternativ.

  1. I hemstaden, 61,6%
  2. I en stuga i Sverige, 19,2%
  3. Vet inte, 9,1%
  4. Utomlands, 8,2%
  5. På hotell i Sverige, 8,0%
  6. Husvagns- eller husbilssemester i Sverige, 7,4%
  7. Ska inte ha semester, 5,2%
  8. Tältsemester i Sverige, 3,7%
  9. Båtsemester i Sverige, 3,2%

Källa: Yougov 2020

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.