November är däckbytartider. Från och med 1 december ska vinterdäcken vara på om det råder vinterväglag.
– Det är nu de flesta ringer och vill byta sina däck, säger John Flomark på Partille bilservice.
Det är inte alla kunder som har med sig vinterdäcken i bagaget, och släpar med sig sommardäcken hem efter bytet. För den som vill slippa har verkstaden även ett däckhotell med plats för ett hundratal hjuluppsättningar.
– Intresset ökar hela tiden. Folk har dåligt med plats hemma, och framför allt äldre tycker att det är tungt att lasta däcken in och ut ur bilen, säger John Flomark.
Klicka på tabellen för att se den i större format.
Verkstaden startade sitt däckhotell för ungefär fem år sedan, och lagret blev snabbt fullt. Något år senare utökades antalet platser med hjälp av containrar.
– Efterfrågan finns, så det kan hända att vi utökar ytterligare, säger John Flomark.
GP:s jämförelse (se tabell) av 15 verkstäder och däckhotell runt om i Göteborg visar att priserna för hjulbyte och förvaring skiljer stort. Partille bilservice är billigast med 600 kronor per säsong – ett skifte och förvaring fram till nästa skifte – medan Euromaster i Gullbergsvass är dyrast med 1000 kronor per säsong.
Hos de allra flesta ingår hjultvätt i priset, medan Partille bilservice inte erbjuder den tjänsten då företaget saknar hjultvättmaskin.
– Jag brukar säga till kunderna att de kan passa på att tvätta bilen innan däckbytet om de vill ha hjulen tvättade. De flesta biltvättar har ju hjultvätt i programmet, säger John Flomark.
Många däckfirmor marknadsför sig genom att trycka på vikten av just hjultvätt. Skräp och kemikalier på insidan av fälgen riskerar att ställa till med skada om det inte tvättas bort, sägs det.
Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen, ställer sig tveksam till det.
– Det finns inga tekniska fördelar med att fälgarna är rena, men det klart att man kan passa på att tvätta där man inte kommer åt i vanliga fall när hjulen ändå är demonterade, säger Carl-Erik Stjernvall.
Han säger att däck ska förvaras mörkt och svalt, och att den som funderar på däckhotell bör tänka på det. 16 grader är den optimala temperaturen.
– Alla däckhotell tillgodoser inte det, utan använder containrar som blir väldigt varma på sommaren. Det kan innebära att däcken åldras i förtid, säger Carl-Erik Stjernvall.
John Flomark på Partille bilservice instämmer.
– Men med bra ventilation funderar även containrar som ett bra alternativ, säger han.
Hur varmt blir det i dina containrar på sommaren?
– Jag tror att det är ungefär 25 grader, säger John Flomark.
Fakta: Detta gäller för vinterdäck
- Från 1 december till 31 mars ska ditt fordon ha vinterdäck om det är vinterväglag. Det gäller även utlandsregistrerade fordon.
- Med vinterväglag avses att det finns is, snö, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag där du befinner dig.
- Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria, men ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta med M och S ("mud" och "snow").
- Märkningen kan se olika ut på olika däck: M+S, M.S, M-S, M&S, Mud and Snow.
- Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.
- Kraven gäller personbil klass I, personbil klass II (husbil), lätt lastbil, lätt buss, släpfordon som dras av dessa fordon.
- Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober till 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.
- Källa: Transportstyrelsen
Så förvarar du däcken själv
- Mörkt, torrt och svalt.
- Hängande eller liggande.
- Ett av däckhotellen i vår prisjämförelse skriver på sin hemsida att det är förbjudet att förvara däck i källar- eller vindsförråd om man bor i lägenhet. Det stämmer inte:
- "Det finns inga sådana regleringar alls i lagen", säger Anna Wennerstrand, presschef på Hyresgäst föreningen.
- Däremot kan enskilda hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar ha regler om vad som får förvaras i förrådsutrymmen. Hör dig för.
- Källor: Motormännen, Hyresgästföreningen