Städa dödsboet själv eller köpa tjänsten

Sortera, spara, slänga och sälja. Det gör vi under hela livet och efter döden, när någon närstående avlidit. Det finns två alternativ: göra själv eller leja bort arbetet.

ANNONS
|

Ingen kommer undan varken döden eller andras död. Mitt i sorgen kan det vara svårt att orka vara praktisk. För den som sörjer och inte förmår mer går nästan alla tjänster att köpas: röja, tömma, städa ur ett dödsbo inklusive att sälja ägodelarna.

Men lite måste du ändå göra, kanske också för din egen skull.

– Det är en nackdel att inte gå igenom dödsboet själv, du kanske missar något värdefullt eller av affektionsvärde för dig själv. Dessutom är processen en del av sorgearbetet och att få avsluta för sig själv, när man går igenom släktingars saker, säger medicinjournalisten och författaren Susanne Lj Westergren.

ANNONS

Blev till en bok

För henne blev flera dödsbon i följd en anledning att skriva en bok till hjälp för andra i samma situation, Konsten att ta hand om ett dödsbo.

Den som istället väljer att ta hjälp med allt och lämnar över dödsboets hemnyckel till en sterbhustjänst måste ändå ha klarat av några saker först. Bland annat ska dödsbodelägarna ha gjort en bouppteckning. Dessutom ha plockat ut de föremål som absolut ska sparas. Kanske även sådant som man själv vill sälja på auktion, som konst eller värdefulla möbler. För när processen väl är igång skingras lösöret för försäljning, slängs eller skänks bort som en del av tjänsten. Värdering av värdefulla föremål kan också ingå, förstås.

Läs också:Så fixar du en billig begravning Flera företag har kompletta dödsbotjänster. – De flesta som kommer till oss har plockat ut det de vill ha eller sälja. Folk är så medvetna om priser idag när de kan googla på allt, säger Thomas Brännström, delägare på Västsvenska sterbhustjänst AB i Mölndal. De kommer på hembesök och ger prisförslag först på plats. – Vad det blir i slutändan beror på om det är städat eller inte gjort på ett halvår och hur belamrat hemmet är. Sedan räknar vi av vad vårt jobb kostar, att röja, tömma och städa. – Ingen vill ha sin pappas gamla soffa, mammas guldpendyl eller deras bokhyllor. Samhället är som det är, säger Thomas Brännström. Enligt honom skänks sedan 95 procent av det lösöre som har lämnats kvar av dödsbodelägarna och resten säljs till antikvitetshandlare eller på auktion. Blir det något över till dödsbodelägarna efter att de har betalat er? – Inte ofta.

Fakta

Vad kostar det att röja, tömma och städa ett hus?

10000-15000 kronor slutar fakturan på hos Västsvenska sterbhustjänst AB för ett tänkt exempel: 140 kvadratmeter enplansvilla med ett garage på 40 kvadratmeter och en friggebod. Då förutsätts "gynnsamma förhållanden", lättstädat och inget piano eller andra otympliga möbler. Finns heller inget säljbart att räkna av mot kostnaden.

ANNONS