Gammalt smink kan härskna, oxidera och dela på sig. Om det innehåller vatten bildas det bakterier som kan irritera huden. För att slippa problem bör man nog slänga det, säger Monica Tammela, enhetschef för kosmetikakontrollen på Läkemedelsverket.
Informationen om hållbarheten hos en produkt baseras på undersökningar som tillverkaren själv har gjort för att avgöra hur länge den kan anses vara ofarlig. Efter att ha passerat sista datum börjar innehållet brytas ner och bilda nya ämnen.
Hållbarhetsmärkningen kan se ut på olika sätt. Enligt EU:s kosmetikadirektiv ska produkter som i oöppnat skick har längre livslängd än 30 månader vara försedda med en öppen burk-symbol som talar om hur länge den är brukbar efter öppning.
På kosmetika med kortare hållbarhet ska förbrukningsdagen anges med ett bäst före-datum.
Trots det hittar man idag en hel del produkter som inte är märkta.
Saknas symbolen eller om man har glömt när man öppnat burken finns det en enkel tumregel ju mer vatten i produkten desto högre bakteriebildning. Det är också anledningen till att flytande kosmetika som mascara och eyeliner har kortare brukningstid än till exempel puder.
Ögon och slemhinnor är mest känsliga för kontakt med gammalt smink. Där kan mascaran vara den stora boven och orsaka ögoninfektioner. Istället för mer intensiv blick får man istället svullna, röda och rinniga ögon.
Enligt Peter Jansson på KTF, kemisk-tekniska leverantörsförbundet, händer det dock inte särskilt ofta.
Det vanligaste är att huden blir irriterad. Då ska man inte ignorera det utan byta ut produkten. Vet man med sig att man har överkänslig hy ska man vara noga med att byta smink oftare. Men de flesta produkterna ska kunna hålla ett tag efter att den har gått ut.
Undantaget är produkter som har annan funktion än det estetiska:
Solkrämer ska man absolut inte använda efter angivet bäst före-datum.
Joanna Wennerhom, hudterapeut som har arbetat på NK-s och Åhléns kosmetikaavdelningar, tror att många kvinnor använder gammalt smink:
Det handlar främst om kvinnor i 40-årsåldern som glömmer att rensa i necessären. Ungdomar köper och provar nytt.
Men om man inte sminkar sig så ofta eller blir van vid en produkt så kanske man glömmer att titta på datummärkningen.
För att sminket ska hålla sig fräscht längre ska man vara noga med att tvätta händerna och ansiktet innan man använder det. Även förpackningen kan avgöra hur snabbt en produkt blir dålig. Varje gång man doppar ner fingret i en burk planterar man fler bakterier i produkten. Då är tuber och sprayflaskor att föredra.
Ibland är dock inte bakterieutvecklingen problemet utan konserveringsmedel som tillsätts för att hämma det. Eftersom vi kommer i kontakt med en stor mängd olika konserveringsmedel kan det också börja irritera huden och framkalla allergier.
Den som råkat ut för det ska vara extra noga med att titta på innehållsförteckningen och välja en produkt med annan typ av konserveringsmedel.
Vill man fortsätta använda utgånget smink ska man vara extra uppmärksam på produktens utseende. Byter den färg eller börjar lukta illa hör den hemma i soporna.