Hur stor ska bilbarnstolen vara? Så stor att barnen kan sitta bakåtvänt till fem års ålder, säger Helena Stigson som är forskningsansvarig på Folksam.
Hur stor ska bilbarnstolen vara? Så stor att barnen kan sitta bakåtvänt till fem års ålder, säger Helena Stigson som är forskningsansvarig på Folksam. Bild: Shutterstock

Sju av tio 4-åringar åker framåtvänt trots riskerna

Utvecklingen går åt rätt håll, konstaterar försäkringsbolaget Folksam i en kartläggning av hur barnen åker i bilen. Ändå åker bara 29 procent av fyraåringarna bakåtvänt i bilbarnstol som är mest trafiksäkert.

ANNONS
|

Sedan 2006 då Folksam gjorde sin första undersökning har antalet fyraåringar som åker bil i en bakåtvänd bilbarnstol ökat fem gånger. Ändå är andelen förhållandevis låg, och tre av tio föräldrar vänder sina barn redan när de är tre år, visar kartläggningen som Folksam gjort tillsammans med Kantar Sifo.

Den nationella rekommendationen är att vända barnen först när de är fyra-fem år.

– Risken att små barn dödas eller skadas svårt är upp till fem gånger så stor i en framåtvänd bilbarnstol jämfört med en bakåtvänd. Därför är det viktigt att inte vända barnet för tidigt, säger Helena Stigson, forskningsansvarig på Folksam.

ANNONS

Sju av tio fyraåringar åker framåtvänt trots riskerna, varför?

– När vi frågar föräldrarna varför de har vänt på barnen så är bristen på benutrymme och att barnet växt ur stolen de vanligaste svaren. Men för barn är det inte ett problem att sitta med böjda ben så länge, för de kan ju sitta på huk och leka i flera timmar.

– Det är något som är unikt för Sverige, att vi har en enad expertgrupp. Alla som pratar om barnsäkerhet är enade om att bakåtvänt är det säkraste.
– Det är något som är unikt för Sverige, att vi har en enad expertgrupp. Alla som pratar om barnsäkerhet är enade om att bakåtvänt är det säkraste. Bild: Folksam

Däremot blir det ett problem, enligt henne, att föräldrarna lyssnar på hur andra gör och att bilbarnstolen som de använder köptes till barnet när det ännu inte fyllt ett år.

– När de står i butiken med ett barn som är knappt ett år tänker föräldrarna kanske inte på att stolen ska fungera tills barnet är fem år. Och dessutom är trenden nu en vridbar stol för att det ska vara lättare att sätta barnet i den, och med den funktionen på stolen förlorar man plats för benen och då minskar komforten att ha barnet bakåtvänt så länge som möjligt.

Först då blir bilbarnstolen för liten

Sammantaget handlar det alltså om lyssna på andra föräldrar hellre än experterna, en trend med vridbara stolar och att fortfarande ha tilltro till myten att det skulle vara farligt att sitta med böjda ben.

Men det är en annan måttstock än benen som gäller.

ANNONS

– Stolen är för liten först när barnets öron närmar sig stolens överkant, förklarar Helena Stigson.

I Sverige är all expertis överens: vänd inte på barnen för tidigt i bilbarnstolen. Risken att skadas för ett barn som åker bakåtvänt är mycket mindre än i en framåtvänd bilbarnstol, och det beror på att huvudet vid en kollision bromsas upp tillsammans med resten av kroppen och att belastningen på huvud och nacke blir betydligt lägre än om barnet åker framåtvänt (arkivbild).
I Sverige är all expertis överens: vänd inte på barnen för tidigt i bilbarnstolen. Risken att skadas för ett barn som åker bakåtvänt är mycket mindre än i en framåtvänd bilbarnstol, och det beror på att huvudet vid en kollision bromsas upp tillsammans med resten av kroppen och att belastningen på huvud och nacke blir betydligt lägre än om barnet åker framåtvänt (arkivbild). Bild: Heiko Junge

I Sverige gäller en nationell rekommendation att vända barnen i bilen först när de är fyra till fem år. De flesta föräldrar har vänt barnen till framåtsittande när barnen är fyra och ett halvt. Folksam, som var initiativtagare till rekommendationen 2006, vill plussa på ett halvår.

– Risken att skadas i en bakåtvänd bilbarnstol är mycket mindre. Skyddseffekten ligger på 90-95 procent om barnen sitter bakåtvända, mot cirka 60 procent om de sitter framåtvända i olyckor där bilkupén förblir intakt.

Bakåtvänt kan barnet bättre stå emot krafterna i en bilkrock

Ju yngre barn desto större andel av kroppsvikten utgörs av huvudet. På mindre barn är nacken inte färdigutvecklad att stå emot krafterna från en sådan kollision. En bakåtvänd bilbarnstol ger stöd för huvud och nacke och krafterna fördelas jämt här och i barnets rygg.

– Det går inte att säga en magisk gräns, men vi vet att fyraåringar riskerar att skadas allvarligt i en krock och det har mycket med tyngden av huvudet att göra. Om man sätter barnet framåtvänt är det fem gånger högre risk att det skadas allvarligt, och bara den meningen gör att man förstår att barnen ska sitta bakåtvända, understryker Helena Stigson.

ANNONS

Den nationella rekommendationen uppdaterades 2017 och bakom den står förutom Folksam även intresseorganisationer som NTF, bilindustrin, bilbarnstolstillverkare, Trafiksäkerhetsverket och Transportstyrelsen.

I vår svenska lagstiftning finns också bestämmelser om barn i bil om särskilda skyddsanordningar som babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde och att barn i bakåtvända skyddssystem inte ska sitta på en plats utrustad med en passagerarkrockkudde om inte krockkudden har satts ur funktion.

Vill ni ändra rekommendationen om att barnen ska vara fyra till fem år innan de får åka bil framåtvända?

– Det är jättesvårt att säga exakt, och det är därför det är en rekommendation och inte lagkrav. Men lyckas man att behålla barnen bakåtvända längre, till fem års ålder, skulle vi ha mycket att vinna på det. Det är bättre att behålla dem bakåtvända så länge som möjligt och inte lyssna på andra, sammanfattar Helena Stigson.

Så gjordes studien

Barn upp till sju år ingick i studien. Föräldrar med tillgång till bil intervjuades, och urvalet av 2 001 personer har gjorts geografiskt.

Källa: Folksam

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

ANNONS