Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Saftig bulle vann semlornas mästarmöte

Mästarnas mästare har vacker bulle, krispigt lock, perfekt kardemummasmak, tydlig mandelmassa och god konsistens på grädden.

I år sattes senaste årens vinnare mot varandra i årets stora GP-test av semlor. Elva vackra bakverk stod uppradade i mitten av testbordet och runt om bänkade sig 14 förväntansfulla medlemmar ur vår Konsumentpanel.

– En perfekt semla är inte för söt, har fluffig grädde, krämig mandelmassa och saftig bulle med lagom kardemummasmak, säger Gunilla Gilley.

Mandelmassan är väldigt viktig.

– Den får inte vara för lös och inte ha för stora bitar. Det måsta vara balanserat, annars gifter sig inte smakerna med varandra, fortsätter hon.

Och visst märktes det att testet var ett mästarmöte. Alla testade semlor får minst godkänt. Men allra godast tyckte panelen att semlan från Steinbrenner & Nyberg var. Fjolårets segrare slår alltså till igen med fem fyrar. Vinnarsemlan har en lyxig, fluffig och välsmakande bulle, snyggt spritsad grädde, lagom mycket florsocker och tydlig mandelsmak.

- Är bullen torr så kan det vara, då blir det ju i princip bara lite grädde kvar, säger Claes Franzén.

LÄS MER: En muffla till fettisdagen?

På andra plats kom semlan från Cederleüfs & Svenheimers, trea blev Brogyllen, och fyra Lasse Maja bageri & café, alla med fyra fyrar var. De tre har saftiga bullar enligt panelen och de två första har mycket god grädde. Men Lasse Majas grädde var något intetsägande, tyckte panelen och hyllade däremot de balanserade smakerna.

Flera ur panelen hade redan ätit några semlor i år även om traditionen säger att man ska börja med semlor på fettisdagen, som är sista dagen före påskfastan. Så sent som på 50-talet var det förbjudet att sälja semlor tidigare. I år infaller fettisdagen 28 februari och konditorier och butiker har sedan länge börjat med att sälja semlor tidigt i januari. 

Semlans lock är en ständig källa till diskussion. Ska det vara runt eller trekantigt?

– Det ser festligt ut med ett trekantigt lock, säger Gun Karlsson.

Nöjds konditori, vars semla i årets test belönades med en femte plats och tre fyrar, har inte florsocker på sitt lock utan pärlsocker och mandelspån. Detta delade panelen. Några tycker att det är rent bedrövligt, andra att det är gott och nyskapande.

Semlan från Mehrans konditori & café som kom på plats nio med tre fyrar, skiljer ut sig mest utseendemässigt. Grädden är spritsad så att när locket ligger på plats påminner bakverket om en segelbåt.

- Men man kan inte se hur en semla smakar. Jag blev förvånad många gånger. En semla som såg fantastisk ut var inte alls god och en som såg rätt tråkig ut var perfekt smakmässigt, säger Gunilla Gilley.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.