Så väljer du rätt streamingtjänst

Har du svårt att välja rätt streamingtjänst för film och tv? Här är de fem största leverantörerna. Bildkvalitet, utbud och teknik är jämförda – för att du ska få det bästa sällskapet i höstmörkret.

ANNONS
|

Dagens streamingtjänster ser ganska lika ut. Men om man tittar lite närmare så skiljer de sig åt på flera sätt, både när det gäller utbud, användarvänlighet och bildkvalitet, enligt en jämförelse som Testfakta har gjort på vårt uppdrag.

Netflix som är den klart största spelaren på marknaden har ett mycket bra utbud av serier, men är sämre på nya filmer.

Samma sak gäller hos HBO och Amazon Prime Video, som har ett ännu sämre filmutbud.

Svenska Viaplay och Cmore är betydligt bättre och har fler stora biofilmer på menyn. De har inte lika många titlar som Netflix, men om du är ute efter färska filmer och svenskt material så är de svenska alternativen ett bra val.

ANNONS

Att filmutbudet är skralt hos giganterna har en naturlig förklaring.

Trenden just nu är egenproducerat material. Netflix och HBO är i framkant, med serier som House of cards och Stranger things, respektive Game of thrones och Westworld.

På hemmaplan har vi Cmores Gåsmamman och Viaplays Hassel som aktuella exempel.

Det läggs stora pengar på egna filmer och serier, och det kommer mer (se faktarutan). Att kolla upp vad respektive tjänst har i pipelinen är därför ett tips.

Cmore och Viaplay, tillsammans med Netflix, har också bäst utbud för barn. Framför allt rekommenderas Cmore, som numer erbjuder SF Kids breda utbud.

Barnfamiljer har dock inte mycket att hämta hos HBO och Amazon, som båda har ett skralt utbud för barn.

När det gäller användarvänlighet är Netflix i en egen klass. Tjänsten är redan förinstallerad på de flesta nya tv-apparater.

Till de flesta övriga plattformar (till exempel olika spelkonsoler, mobiltelefoner, surfplattor med mera) finns smidiga appar som sällan strular. Även Viaplay lyckas bra på detta område.

De övriga tre får underkänt. Cmore har en välfungerande teknik men saknar stöd för många plattformar. Att en så stor aktör saknar appar till PS4, Xbox One och alla tv-fabrikat utom Samsung är högst förvånande.

ANNONS

HBO buffrar ofta medan Amazon strular så att det blir komiskt. Bland annat visas program med dubbningar på tyska, spanska, japanska, ryska… Allt utom på engelska. Man kan ändra manuellt, men ska man verkligen behöva det?

Bildkvaliteten då? Jo, där är det jämnt skägg på mindre skärm och stora skillnader på större skärm.

Bildkvalitet beror till stor del på hur mycket och på vilket sätt videofilen har komprimerats, vilket man gör för att spara bandbredd.

Två streamingtjänster kan visa samma film i samma upplösning, men beroende på hur mycket och på vilket sätt filmen komprimerats kan bildkvaliteten skilja mycket.

Det här saknar betydelse om du tittar du på en mindre skärm.

Men har man en tv-apparat på över 60 tum är skillnaderna ganska tydliga, eftersom allt är mer detaljrikt. Här utmärker sig Cmore och HBO Nordic negativt. I jämförelse med Netflix, som har den överlägset bästa bilden, är skillnaderna tydliga.

Lång rad egna filmer och tv-serier

Egenproducerat material är framtiden för streamingtjänsterna. Och där är Netflix världsledande. De har redan lockat till sig stjärnor som Brad Pitt och Will Smith och ska satsa ytterligare 56 miljarder kronor på egna filmer och tv-serier.

HBO Nordic och Amazon Prime Video är snäppet efter med en rad egna serier i sina portföljer.

Svenska Viaplay och Cmore satsar på lokalt. Cmore har bland annat producerat Gåsmamman, Torpederna och Farang. Viaplay har hittills satsat på Swedish dicks och Hassel, och kanalen gick nyligen ut och sa att de ska bli marknadsledande inom nordiskt drama, med hela 50 nya tv-serier före 2020.

ANNONS