Så sminkar du dig som proffsen gör

ANNONS
|

Sju kvinnor ger sitt ansikte ny lyster en mörk kväll. Det blir många skratt när stylisten Lydia Sandrén på Face Stockholm i Göteborg bjuder på sin avväpnande jargong.

Därför blir det ord som "babianveck" istället för labialveck. Lydia Sandréns ordval gör att alla minns och hon kan vara mer rättfram, förklarar hon. Det kan vara att få någon att sluta att måla sig som på 80-talet eller upptäcka en klädsam läppstiftsfärg.

– Vi är ett gäng som träffas ute för att ta ett glas. Vi brukar inte vara så aktiva annars, förklarar Lizette Andrén som tagit initiativet.

Rebecca Orvestad har hängt med denna kväll:

ANNONS

– Jag hoppas få några smarta tips och att lära mig mer om teknik och färger.

– Och att få lite mer wow-känsla, sammanfattar väninnan Therese Derevall.

Men vi tar det från början.

Hos Lydia får alla lära sig med muskelminnet, hålla i grejerna när de två assistenterna visar efter hennes instruktioner.

Smink ska framhäva de bästa ansiktsdragen och hon utgår alltid från anatomin. Grunden är att jämna ut hudtonen, rama in ögonen, kanske bara med förstärkta ögonbryn, och så målade läppar.

Ögonbryn i rätt vinklar

Efter att ha rengjort sina ansikten lägger kvinnorna på en ögonkräm om man är torr. Lydia börjar sedan med brynens form.

– Inga stämplade mördarsniglar!

Ögonbryn målade efter mall är inte hennes melodi. Först ska brynen formas efter grundläggande principer om vinklar till ögat och näsan – och till och med få vara individer. Där det behövs plockas några strån.

– Brynen är syskon, inte enäggstvillingar.

Därefter kommer indiantestet. Ena kinden får foundation i tre streck i kalla toner och den andra i varma. Sedan är det dags att välja rätt nyans och typ.

Först en primer, sedan duttar kvinnorna på foundation i olika utföranden.

Det kan faktiskt vara bra för huden med makeup. I den fastnar smuts, dammpartiklar och luftföroreningar som kan tvättas bort så den inte tränger in i huden.

ANNONS

– Primern skyddar huden från sminket och tvärtom, förklarar Lydia Sandrén.

Sedan kommer första smarta tipset. Concealer, som täcker mörka ringar, fläckar och röda prickar, ska appliceras ovanpå din foundation.

– Många lägger på den före en foundation, men det är fel. Det blir fläckigt, man smetar ut den och använder för mycket concealer.

Hon ger även rådet att applicera krämen i det mörka i "babianvecken", de som ramar in munnen.

För vars och ens personliga drag

När grunden väl är lagd börjar Lydia uppifrån. Ögonbrynsskugga penslas på och kvinnorna får testa om de kan skilja mellan varma och kalla färger till ögonskugga. Lydia Sandrén lär dem teknik som passar vars och ens personliga drag.

Sedan avslutar alla med eyeliner, mascara, rouge på kinderna och färg eller glans på läpparna.

Lizette Andrén som drog ihop gänget sammanfattar slutintrycket i ett ord, "jättepositivt".

– Bra med personliga knep och att få hjälp med hudanalys och färg. Nu känner jag mig mycket fräschare.

Hon arbetar själv "i branschen" men har aldrig gått någon sminkkurs.

– Det behövs i vår tid med Youtube och Instagram där alla är experter. När det börjar hända saker i ansiktet som rynkor och annat behövs verkligen tips som passar just för dig, säger Lizette Andrén.

ANNONS

Fem tips för att se fräsch ut

1. Jämna ut skarvar och ge hyn lyster.

– Matt och pudrig hy blir tråkig och ser rynkig ut. Satsa på en bra foundation med rätt färg och rätt formula – kräm, puder eller mineral – för din hudtyp. Välj om den ska vara transparent eller täckande för önskad effekt, tipsar Lydia Sandrén.

2. Måla inte ränder i ansiktet.

– Ingen ska säga "vilket snyggt rouge du har". En del gör fel vid contouring, och skuggorna syns för tydligt.

Med sminkkonceptet contouring används skuggor för att förhöja och fördjupa olika partier i ansiktet.

3. Övermåla inte ögonen.

– Om du ser ledsen eller trött ut har du gjort fel. Mogna kvinnor har en tendens att måla ögonskugga för långt ut. Viktigt att följa rätt linjer.

4. Få större mun med dina läppars verkliga formkontur.

– Måla inte bara där färgen sitter på dina läppar. Börja med att lägga en primer på konturen så att den verkliga formkonturen kommer fram.

Markera sedan med konturpenna i den formkonturen, fyll i läpparna med läppstift eller läppglans i samma färg som pennan. Lägg eventuellt lite pärlemor på munnens mitt, för att få en rundare form på läpparna.

ANNONS

5. Köp inte färdiga pensel-kit.

– Ofta får du en massa penslar du inte behöver. Satsa på kvalitet istället för kvantitet, anser Lydia Sandrén.Anpassa penslarnas storlek till dig själv och kom ihåg att tvätta dem.

För att få en fräsch makeup måste du ha rätt verktyg. Exempelvis ett litet ögonlock kräver en liten pensel. Välj mellan syntet och äkta hår, hård och mjuk pensel, beroende på användningsområde.

Fakta

Lär dig sminka i grupp i Göteborg. Några prisexempel:

Anemonen, Drottninggatan

Tid: 3 timmar (från 4 personer)

Pris: 500 kronor/person (produkter för samma värde)

Företagets beskrivning: Visar på en av deltagarna, som sedan får känna på produkterna och öva på varandra under vägledning.

Body Shop, Nordstan

Tid: 1-2 timmar (6-10 personer)

Pris:100 kronor/person

Företagets beskrivning: Lära sig om färgval, var och en får en grundsminkning och sedan får alla testa på sig själva eller varandra, om de vill.

Excellent Beauty, Stampgatan

Tid: 1,5 timme (max tre personer)

Pris: 699 kronor/person(25 procent rabatt på produkter.)

Företagets beskrivning: En makeup avpassad för dig läggs på ena ansiktshalvan och du får göra den andra. Först en vardagsversion som byggs på till en fest-makeup. Du får en skriftlig steg för steg-instruktion.

Face Stockholm, Hvitfeldtsgatan

Tid: 1,5-3 timmar (ju fler desto längre tid)

Pris: 2-4 i gruppen 500 kronor/person, annars 400 kr (10 procent på produkter)

Företagets beskrivning: Utifrån gruppens önskemål görs en sminkning från grunden, där var och en sminkar sig själv med assistans och hjälp att förstå färgvalen.

MakeUp Store, Vallgatan

Tid: 3 timmar (6-12 personer)

Pris: 200 kronor/person (20 procent på produkter)

Företagets beskrivning: De visar dag- och kvällsmakeup på en modell och sedan får deltagarna göra dessa på sig själva med stöd. Finns både stängda och öppna grupper med olika inriktning.

Mazi, Storgatan

Tid: 3 timmar (4-8 personer)

Pris: 700 kr/tim (med full grupp: 262 kr/person och minsta antal: 525 kr/person)

Företagets beskrivning: Gruppen styr. Allt från information till att testa produkterna, lägga makeup och att öva för att få bättre handlag under guidning.

Uppgifterna är inhämtade vecka 36, 2017, via hemsidor, telefon och e-post.

ANNONS