Så mycket kostar en storstädning

ANNONS
|

Vårsolen är underbar – men ack så avslöjande och obarmhärtig mot hemmets vrår. Fingerfläckar på köksskåp och dörrkarmar, dammiga bokhyllor, smutsiga fogar, skitiga lister och spindelväv i takhörn. Allt syns.

Så mycket kostar en villastädning

Det är lätt att drömma om att köpa tjänsten storstädning av en städfirma. Via mejl och telefon tog vi kontakt med sex städfirmor, alla aktiebolag, och bad om prisuppgift för storstädning av en villa på 220 kvadratmeter och en trerumslägenhet på 80.

Så mycket kostar en lägenhetsstädning

Priset efter rut-avdrag varierar mellan cirka 1600 kronor och 5700 kronor för villan och mellan cirka 900 kronor och 3220 kronor för lägenheten. Se alla prisexempel i faktarutan längst upp.

ANNONS

Alla städfirmor poängterar att priserna är ungefärliga och att de i de allra flesta fall brukar åka ut till kund eller tala noga med kunden och anpassa städningen efter specifika önskemål.

Caroline Fossto är vd på Städarna i Göteborg. De tar från 200 kronor i timmen, efter rut-avdrag. Och för en storstädning är miniavgiften åtta timmar, oavsett om det handlar om en stor villa eller en mindre lägenhet. Och så kör de på timtaxa efter åtta timmar.

- Det som tar tid är kök och badrum och det finns i både små och stora bostäder. De öppna ytorna tar inte lika lång tid, säger hon.

Men vad får man egentligen för pengarna? Och hur skiljer sig en storstädning från en vanlig veckostädning?

Malin Waje, delägare och vd på Boleva, förstår att det kan vara svårt att som kund via hemsidorna se vad skillnaden mellan en vanlig veckostädning och en storstädning är. Men den stora skillnaden är att en storstädning är mer djupgående och det tar betydligt längre tid. För villan i vårt exempel uppskattar Malin Waje att den tar 12 timmar att storstäda och sex timmar att veckostäda.

Tidsåtgången beror på hemmets egenskaper. Är det väggmatta i badrummet går det fortare att rengöra än att skura kakel och fog rena. Hur många bor i hushållet? Finns husdjur?

ANNONS

- Normalt sett städar vi inte golvbrunnen på en veckostädning, om inte kunden beställt det, normalt sett tar vi inte ut alla mattor. Storstädningen är mer djupgående, vi drar ut soffan, dammsuger på svåråtkomligare ställen, tar ut saker ur bokhyllan, säger Malin Waje som exempel.

Ibland har Boleva och kunden kommit överens om ett tidstak och då tagit fram en prioriteringslista och en sådan lista har också Caroline Fossto på Städarna.

Hemfrid exempelvis, som tar mest betalt för storstädningen i vår jämförelse, hänvisar till hemsidan när vi frågar efter innehållet i tjänsten. Där står: "Samtliga rum rengörs noggrant från golv till tak, vi dammar, dammsuger och våttorkar. Vi lägger extra energi på ditt kök och badrum då vi vet att dessa ofta behöver lite extra kärlek."

De andra företagen i vår jämförelse har långa listor över vad som utförs. Trots det kan man som konsument bli osäker på hur noggrant det städas eller vad som menas. Exempelvis skriver Perfect maid att i badrum och toalett rengörs och torkas väggar medan Alberts städservice skriver att de torkar väggarna i badrum och toalett.

- Mycket handlar också om kundens förväntningar. Vi rengör, vi renoverar inte, säger Caroline Fossto på Städarna.

ANNONS

Fakta: Tänk på det här

Louise Andersson, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg delar med sig av sina bästa tips.

 1. Innan du köper städtjänst gör ett noggrant förarbete genom att kontrollera företaget och lita inte blint på vad de säger.
 2. Finns f-skatt? Finns organisationsnummer? Är det inklusive moms? Finns det något pågående ärende om skulder hos Kronofogden?
 3. Be om referenser och kolla upp dem.
 4. Som kund är du utsatt eftersom företaget kommer in i ditt hem med din nyckel.
 5. Be om en offert och ta offert från mer än ett företag. Många erbjuder gratis hembesök, det minskar risken för att du ska få en faktura på mer än du trott.
 6. Offerten ska utgå från dina förutsättningar.
 7. Billigast är inte alltid bäst.
 8. Skriv ett avtal tillsammans på vad som ska utföras, på hur stor ytan är. Gå in på detaljnivå, står det inte "tvätt av spiskåpa" utgå inte från att det ingår.
 9. Avtala om priset, timpris eller ett fast pris och se till att få det på papper.
 10. Kontrollera att du inte redan är uppe i maxgränsen för rut- och rotavdraget. Då riskerar du att stå där och få betala dubbelt så dyrt.
 11. Rutavdrag medges fortfarande med 50 procent av arbetskostnaden.
 12. Det maximala avdraget för rutarbete är 25 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år. För att ha möjlighet att utnyttja 50 000 kr ska du ha fyllt 65 år vid årets ingång. Rut- och rotavdragen räknas samman så totalt för ett år per person får du utnyttja maximalt 50 000 kronor.

Exempel på vad som kan ingåi en storstädning

Firmorna i vår undersökning marknadsför storstädning som en grundligare rengöring. Vad som exakt ingår kan till stor del styras av kunden. Allt handlar om hur många timmar man är beredd att betala för.

Parametrar som påverkar tidsåtgång är till exempel om det finns husdjur och hur många som bor i hushållet. Det säger sig självt att det tar längre tid att dammsuga en soffa full med katthår än en soffa i ett hushåll utan husdjur.

Exempel från företagens listor:

Rum

 1. Skakning av små mattor (om möjligheten finns).
 2. Dammsuger soffor och fåtöljer.
 3. Dammtorkar golvlister och socklar.
 4. Dammtorkar tavellister och lampor (som är nåbara).
 5. Dammtorkning av prydnadssaker, hyllor och tavlor i lämplig höjd.
 6. Putsa speglar.
 7. Dammtorka väggar.
 8. Dammsuger och våttorkar golv.

Kök

 1. Torkning av vitvaror och fläkt.
 2. Rengöring in- och utvändigt i skåp där sopbehållare finns.
 3. Torkning av köksluckor och köksskåp utvändigt.
 4. Disk- och köksbänk, spis och kakel rengörs.
 5. Rengöring ovanpå skåp.

Bad och toalett

 1. Rengöring av badkar, dusch och toalett.
 2. Torkar av kakel som är nåbart.
 3. Torkning av badrumsskåp.
 4. Rengöring av vitvarors utsida.
 5. Luftventiler dammas utvändigt.
 6. Rensa golvbrunn.
 7. Rengöring av kran och handfat.
 8. Under badkaret (om fronten är borttagen).

Fönsterputs beställs separat.

ANNONS