Så mycket kostar det att äga båt

Äger du båt och har märkt att plånboken sprungit läck? Prisskillnaderna är stora på försäkringar och båtplatser, visar en ny undersökning.

ANNONS
|

Trots kylan har båtfolket börjat bottenskrapa, måla eller lacka och gå över beslag på däck och invändigt i kajutor. Snart är det dags för sjösättning och att föda drömmar om ljumma sommardagar.

Inför det har Konsument Göteborg jämfört vad det kan kosta att äga båt, det vill säga med båtplats, försäkring och gästhamnsbesök.

Utgångspunkten för deras undersökning är en fem meter lång motorbåt, Micore 500CC Classic med en utombordsmotor Honda 60HK.

Vad ska man tänka på som ny båtägare?

– Att vara ute i god tid för att hitta båtplats, säger konsumentrådgivare Cassandra Larsson.

Det är få förunnat att bo med egen brygga och därför återstår alternativet att hyra en båtplats. Som blivande båtägare går det inte att vara spontan. Oftast ingår en lång väntan i kö för att få möjlighet att lägga till på en egen plats i en båthamn.

ANNONS

I Konsument Göteborgs undersökning ingår 26 hamnar, varav 11 i Grefabs regi. Hamnarna ligger i Göteborg, Kungälv och Kungsbacka, samt på Öckerö och Tjörn.

Vad kostar en båtplats årligen, med säsongsavgift för plats vid en brygga och eventuell medlemsavgift? Lägsta sammanlagda årskostnaden för en plats som passar exempelbåten finns i Sandö hamn i Kungsbacka. Kostnad: cirka 3000 kronor. Den högsta årliga kostnaden i Konsument Göteborgs undersökning finns på Västvarv, Killingsholmen i Billdal, 8733 kronor.

I exemplen i tabellen ingår varken vinterförvaring, sjösättning eller upptagning.

– I vinterförvaringen kan det skilja mycket vad som ingår, poängterar Cassandra Larsson.

I verkligheten är man säkert glad över den båtplats man kan få, även med en rejäl summa för insats eller deposition. För en del båtägare återstår alternativet att hyra i andra hand. Bra då är att ta reda på om uthyrningen sker med hamnägarens godkännande. Exempelvis Grefab i Göteborg har som krav att tillstånd måste ges och den som hyr ut i andra hand får inte ta ut högre avgift än den som gäller för platsen.

Stor prisskillnad

En andra del i Konsument Göteborgs undersökning var att jämföra priserna på båtförsäkringar. Sju olika försäkringsbolag, där premierna fanns på hemsidorna, fick vara med i jämförelsen. Försäkringstagaren låtsades vara en göteborgska född 1987 och båten sades ligga i en Göteborgshamn.

ANNONS

På bolagens minst omfattande försäkringar var skillnaden stor mellan den billigaste och den dyraste. 2372 kronor för Svedea hel L per år respektive 8076 kronor hos Folksam. Båda med en självrisk på 5000 kronor.

Med en fyra gånger så hög självrisk blir Trygg-Hansa halv dyrast och If har då den lägsta premien. Alla var grundpriser, det vill säga utan rabatter för exempelvis nautisk kompetens.

Konsument Göteborg har inte bedömt eller värderat innehållet i båtförsäkringarna.

– Som båtägare måste man identifiera sina behov och vilka risker man behöver försäkra sig mot. För att veta vilket skydd som är nödvändigt och hur stort försäkringspaketet behöver vara måste man vara påläst och veta vad man kan råka ut för, säger Cassandra Larsson.

Lång inköpslista

Har du köpt en begagnad båt följer oftast en hel del utrustning med i köpet. Annars är det mycket som ska kompletteras inför en säker båtfärd: sjökort, kompass och gps, säkerhetsutrustning som flytvästar, brandsläckare, livboj och räddningslina (går ofta under namnet hansalina), förtöjningslinor, ankare och fendrar. Inköpslistan kan göras lika lång som kvittot och här är det värt att göra en egen prisjämförelse.

Sedan är det dags att ge sig ut till sjöss och förverkliga drömmarna. Troligtvis med besök i gästhamnar. Även här finns stora prisskillnader och pengar att spara, visar en tredje del i undersökning. Enligt Konsument Göteborg kostar ett dygn i gästhamn 100-350 kronor, dyrast var Fjällbacka. Då har priser inhämtats från hela västkusten, från norra Bohuslän till Halland inklusive Göteborgs skärgård, Skåne samt längs Göta Kanal, i Vänern och några hamnar i Stockholmsområdet.

ANNONS

Varför var det angeläget att undersöka kostnaderna för båtägande?

– Det finns mycket pengar att spara för konsumenten, om man tänker igenom allt noggrant, från båtplats till försäkring och gästnätter, konstaterar Cassandra Larsson.

ANNONS