Så får du din surf att räcka hela månaden

"Din surfmängd är slut." Ett ovälkommet meddelande, som kan dyka upp alltför tidigt i månaden. Med några enkla knep går det att ta kontroll över dataförbrukningen.

ANNONS
|

Tiden då mobilräkningen var ett resultat av hur mycket vi ringt och smsat är förbi. Numera är det framför allt internetförbrukningen som landets konsumenter betalar för. Det menar Andreas Wigren som är marknadsanalytiker på Post och telestyrelsen, PTS.

– Operatörerna tar betalt utifrån vilken datamängd man erbjuder. Fria sms och samtal ingår ofta, säger han.

Den som vill slippa skaffa ett abonnemang med mer surfmängd, eller köpa extra gigabyte mitt i månaden gör klokt i att få koll på vad datan går åt till.

Spara på filmerna

Det som drar allra mest surf är rörlig bild, som exempelvis Netflix och Youtube. Här går det att ändra inställningarna för att spara in på surfmängden – lägre uppspelningskvalitet kräver mindre data.

ANNONS

Värt att tänka på är att även Facebook och Instagram har tunga videor i flödet. Vill du undvika att förbruka data på innehåll du inte vill ta del av kan du stänga av den automatiska uppspelningen på Facebook genom att ändra inställningarna i appen. På Instagram kan du välja att slå på funktionen "använd mindre data".

Spotify och podcasts kräver mindre än rörlig bild, men betydligt mer än att surfa runt på nätet.

Leta efter wifisymbolen

Använd gratis trådlösa nätverk så fort du har möjlighet. Kanske är din telefon redan ansluten till wifi på jobbet, men kom ihåg att trådlösa nätverk även finns på många bussar och tåg, liksom på flygplatser, kaféer och restauranger. I Göteborg finns gratis wifi på centralstationen, turistbyrån och på de flesta av biblioteken.

Hitta dina datatjuvar

Smarta telefoner har i regel mätare som visar vilka appar som förbrukar mest surfmängd. Titta under dataanvändning i inställningarna. Här kan det även finnas möjlighet att begränsa internetanvändningen, genom att exempelvis välja att vissa appar bara får använda data när du är ansluten till wifi.

Är du inte nöjd med telefonens egen funktion går det att ladda ner appar som hjälper dig att hålla koll på förbrukningen.

Skräddarsy ditt abonnemang

Många operatörer har riktlinjer som hjälper konsumenter att hitta ett abonnemang som passar just deras behov. Det kan bli dyrt att ständigt köpa extra surfmängd, men man bör inte heller betala för gigabyte man inte behöver. Enligt Andreas Wigren har många av Sveriges konsumenter i dag abonnemang med för stor datamängd.

ANNONS

– Behöver du fylla på din datamängd flera gånger i månaden ska du ha ett abonnemang med mer data. Men gör du aldrig det skulle du kanske kunna ha mindre, säger han.

Obegränsad surf ett alternativ

I Sverige har det nyligen dykt upp abonnemang som erbjuder obegränsad surfmängd. I bland annat Finland och Lettland är detta redan norm.

– Där har man inte kunnat konkurrera om kunderna om man inte erbjudit obegränsad dataanvändning, säger Andreas Wigren.

Enligt honom är det svårt att sia om hur framtidens abonnemang kommer att se ut i Sverige. Medan vissa konsumenter förbrukar stora mängder data finns det fortfarande många som surfar mycket lite.

Sett till hela befolkningen använder vi mer surfmängd varje år. Sedan den 15 juni i år går det att använda datamängden i samtliga EU-länder, samt i Norge, Lichtenstein och på Island. Andreas Wigren tror att möjligheten att surfa på resan kommer att ge avtryck på den totala förbrukningen nästa år.

– Det kan definitivt dra upp användningen att vi inte längre behöver tänka på att spara på datan utomlands, säger han.

ANNONS