Så detoxar du ditt badrumsskåp

Känns det okej att tvätta händerna med allergiframkallande ämnen? Använda syntetiska kemikalier i duschen? Smörja ansiktet med oljerester? Inte? Då ska du läsa vidare.

ANNONS
|

Vi är måna om att äta giftfritt, hälsosamt och hållbart. Detox är inne när det gäller vad vi stoppar i oss. Men inte alls lika många har tänkt på att rensa badrumsskåpet från allt onyttigt.

Där finns med största sannolikhet ett helt gäng med tvålar, schampon, hudvårdsprodukter och smink som är gjorda av olja - eller åtminstone av rester från oljeindustrin. Syntetiska kemikalier som är effektiva men inte helt nyttiga i långa loppet. Varken för dig själv eller miljön i stort.

När Norska Forbrukerrådet testade handtvålar nyligen, sådana som du kan köpa i vilken affär som helst, innehöll mer än hälften skadliga ämnen. I några hittades bland annat MI, methylisothiazolinone, som anses vara extremt allergiframkallande och flera av tvålarna innehöll hormonstörande ämnen.

ANNONS

En som varit medveten om detta länge är Hannah Sjöström (bilden), journalist och bloggare som skriver om hållbar skönhet. Hon lever som hon lär och använder bara naturligt baserade skönhets- och rengöringsprodukter. På köpet tycker hon att hon har fått finare hy och hår än hon hade innan.

- Det började med att vi skrev om hållbarhet på olika sätt i tidningen Metro, där jag jobbade då, för kanske åtta år sedan. Då vaknade mitt intresse när jag intervjuade en ekologisk frisör som berättade om alla giftiga ämnen som finns i hårprodukterna. De kan till och med vara cancerframkallande, säger hon.

Fakta: Testa det gröna

  1. Prova först en naturlig duschkräm. Du blir ren, den är skön att använda och du slipper uttorkning och klåda.
  2. Nu kan du gå vidare och byta din bodylotion mot exempelvis en ekologisk kroppsolja. Den innehåller mineraler, vitaminer och fettsyror som är nyttiga för huden.
  3. Bytet till naturligt schampo kan kräva en portion tålamod. Det kan ta tid innan håret och hårbotten har vant sig vid det nya och blir starkt, glansigt och fräscht.
  4. Välj certifierat
  5. BDIH, Bra Miljöval, Cosmebio, Ecocert, Cosmos, Natrue, Soil Association, Svanen, USDAOrganic.

Här hittar du det naturliga

  1. Hos hälsokosten, de större varuhusen, på nätet men även i välsorterade matbutiker.
  2. Pris
  3. En allround ekotvål får du för under 50-lappen och sedan finns produkter i alla prisklasser. Vissa naturliga dofter är dyra att framställa jämfört med konstgjorda – det är bra att veta.

Göra själv

  1. En egen hudkräm eller deo kan du enkelt göra av kokosolja eller annan naturlig olja, bikarbonat och doft av exempelvis citron. Många recept finns på nätet. Billigt och bra.
  2. Till sommaren – undvik skadliga ämnen i ditt solskydd

Ethylhexylmethoxycinnamate

4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC)

Octylmethoxycinnamate

Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone)

Padimate O (OD-PABA)

Homosalate (Eusolex / HMS)

Benzophenone-3 (Oxybenzone)

Läs mer: ”Naturligt snygg” av Hannah Sjöström (Bonnier Fakta) 2016.

ANNONS