Är det verkligen ett reapris? Ofta jämförs det mot ett tillfälligt pris som enligt lagens mening inte är det ordinarie. Det visar en prisundersökning som Konsument Göteborg har genomfört under elva veckor.
Är det verkligen ett reapris? Ofta jämförs det mot ett tillfälligt pris som enligt lagens mening inte är det ordinarie. Det visar en prisundersökning som Konsument Göteborg har genomfört under elva veckor. Bild: Jessica Gow/TT

Så blir du lurad av reapriser

Klockor som tickar ner och blinkande skyltar med Black Friday. Om du inte handlar genast är chansen förbi. Men är det verkligen ett riktigt reapris du är på väg att slå till på?

ANNONS
|

Kanske lockas du att slå till på grund av information om hur många varor som finns kvar på lager? Eller jämförande mellan före- och efterpriser? Tanken på att vi gör världens klipp kan rättfärdiga ett köp som vi kanske aldrig gjort om varan inte varit på rea.

– Det finns många sätt för butikerna att få oss att handla fastän vi egentligen inte vill det. Rean i sig skapar behovet snarare än att vi använder rean för våra behov, säger Louise Ek, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

För att ta reda på hur olika företag sköter sig har Konsument Göteborg följt prisutvecklingen på ett tjugotal varor under elva veckor. Sex aktörer inom näthandel har kontrollerats utifrån tre varukategorier: skor, hörlurar och tv-apparater.

ANNONS

– Vi ville reda ut om du som konsument kan lita på att du gör ett fynd när du handlar på rea. Vi har ringat in några reakampanjer som pågår under begränsad tid, som till exempel Black Friday, Cyber Monday och vi fortsätter under kommande mellandagsrea, säger Louise Ek.

Dom i Marknadsdomstolen

En rea måste följa lagens bokstav. Marknadsföringslagen sätter upp regler för vad som är en reavara och enligt en dom i Marknadsdomstolen får en rea bara pågå under en begränsad period.

– Hela denna dag är så hetsig. Var kritisk, för det är inte alltid rea på riktigt, säger Louise Ek.

Hon tipsar om att gå in på en prisjämförelsesida och se om produkten finns där i den butik som du har tänkt att handla i. Ibland förs statistik över tidigare pris och du kan se om det är en riktig reasänkning.

– Bästa tipset från oss: tänk inte rea, tänk över ditt behov och om varan är värd priset oavsett om det är rea. Stirra dig inte blind på prissänkningen.

Så blir du vilseledd

Resultatet i undersökningen varierar.

– Du kan absolut göra fynd under Black Friday, men det är också lätt att bli vilseledd, säger Louise Ek.

Det tydligaste resultatet finns i kategorin skor, där inga priser är egentliga reapriser enligt lagens definition. Däremot presenteras vissa priser som om du skulle ”spara pengar.” I många fall saknas ett ordinarie pris att förhålla sig till. Bara ett rekommenderat pris anges.

ANNONS

– Det vi kan se är att det rekommenderade priset inte har använts mer än någon enstaka dag, understryker Louise Ek.

Som konsument är det däremot lätt att få uppfattningen att priset är prissänkt när det är rött och det finns ett högre pris överkorsat.

– Men det röda är egentligen det som juridiskt är det ordinarie priset och det överstrukna egentligen något som bara använts under någon dag. Konsumenterna blir vilseledda, eftersom man tror att man sparar mellanskillnaden.

LÄS MER: Företaget bjuder på fika i stället

Fakta: Detta är rea

• Enligt marknadsföringslagen måste en realisation pågå under en begränsad period och enligt Marknadsdomstolen är det inte mer än några veckor. Konsumentverket har tolkat det som att reorna kan fördelas över året men inte överstiga två månader totalt.

• En reavara måste säljs till ett väsentligt lägre pris än det ordinarie. Ett ordinarie pris får aldrig vara fiktivt, utan måste ha använts av butiken i en sammanhängande period om fyra veckor före rean. Om rekommenderade priser används krävs att priset faktiskt är rekommenderat av tillverkaren själv eller tidigare mellanhänder.

• Reavaror ska ingå i butikens ordinarie sortiment.

Källa: Konsument Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS