Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så slipper du råttor i väggarna

Råttor och andra gnagare blir allt vanligare i bostäder. Men det finns sätt att förebygga. Och det går att bli av med dem även om de tar sig in och bosätter sig i huset.

I takt med mörkret och kylan kommer också problemen med gnagare som söker sig inomhus. I år har saneringsfirmorna noterat en rekordökning av antalet råttsaneringar, vilket bland annat kan bero på många stora bostadsbyggen i städerna som gör att råttorna flyttar på sig. På hösten dras råttor och andra gnagare mot trädgårdar och bostäder i sin jakt på värme och mat.

Försäkring täcker bekämpning

Alla som har en villaförsäkring har i regel kostnadsfri skadedjursbekämpning i avtalet. För den som bor i bostadsrätt skall bostadsrättsföreningens försäkring täcka eventuella saneringar.

Viktigt att tänka på är att i stort sett ingen försäkring täcker skadorna som gnagarna åsamkar, utan bara själva saneringen. Om en råtta eller mus till exempel skadar inredning eller möbler fås ingen ersättning för detta. Något enstaka försäkringsbolag har extraförsäkring som går att teckna för ändamålet, men det är ovanligt.

Att få in gnagare i huset är inte särskilt trevligt. Förutom den rena äckelkänslan och att de smutsar ner, kan de ställa till med skador på till exempel elledningar, vilket i sin tur kan leda till kortslutningar och i värsta fall bränder.

– Det viktigaste när man får in råttor eller möss är att hitta orsaken till att de kommer in. Finns det trasiga rör någonstans, eller kanske en otät källardörr? säger Håkan Rystrand, leveransansvarig på Anticimex.

Möss enklare än råttor

Det absolut viktigaste i råttbekämpning är att hitta var råttorna finns och då kan det krävas att man filmar avloppsrör och liknande.

– Det är vanligare att man hör råttor än att man ser dem om de tar sig in i huset. Man kan höra dem i väggar och golv, till exempel. Och efter ett tag brukar det börja lukta, säger Håkan Rystrand. 

Möss är, enligt Rystrand, betydligt enklare att bli av med än råttor.
– Har man möss hemma räcker det oftast med vanliga slagfällor betade med sötmandel eller choklad. Du kan ställa tio fällor i rad om det är så, mössen är inte särskilt smarta så de struntar i om det sitter en kusin i fällan jämte, säger han.

Undviker gift

Råttor är däremot mer misstänksamma mot nya föremål i sin omgivning och det kan ta tid att locka in en råtta i en fälla. 
– Ställer vi ut fällor eller giftboxar kan det ta upp till en vecka innan de går in. De är lite smartare än möss, men också nyfikna, säger han.

Gift är inte särskilt vanligt att man använder längre, utan det handlar i första hand om att använda fällor och att förebygga angrepp.
– Vi undviker gift så långt vi kan eftersom vi vill undvika sekundärförgiftning. Det finns alltid en risk att andra djur får i sig giftet, eller i allra värsta fall ett barn, säger Håkan Rystrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.