Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Så skaffar du rätt bensinkort

Jämförelse: Med ett bensinkort kan du få rabatt på bränslet du tankar, och spara hundralappar varje år. Vi har jämfört bensinkort så att du kan välja ett som passar dina vanor.

Sedan 2012 har bensinpriserna sjunkit med runt två kronor, enligt Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet. Men det går att sänka kostnaden ytterligare om man spelar sina kort rätt. 
De flesta bensinkedjorna erbjuder vanligen två typer kort, de lite enklare privat- eller betalkorten samt kreditkorten som är kopplade till Mastercard eller Visa. Det går hos vissa också att ansluta sitt ordinarie bankkort, till exempel Preem har den möjligheten. Gemensamt för alla är att du inte betalar någon årsavgift.

Klicka på bilden nedan för att se hela jämförelsen.

Privat- eller betalkorten har överlag färre förmåner, man får sina köp på en samlad faktura och kredit till hög ränta - privatkorten hos Ingo och St1 ger varken bränslerabatt eller bonus. Bäst förmåner ger kreditkorten som är kopplade till Mastercard eller Visa. Preem Mastercard ger både 25 öres rabatt per tankad liter och en procents bonus på nästan allt annat du handlar, helt utan årsavgift.
Rabatterna på bränsle gäller framförallt på bemannade stationer, i vissa fall får du en låg rabatt på obemannade stationer, ofta ingen alls. Priserna på bränsle kan skilja sig rejält över landet, om en av koncernerna erbjuder bäst pris på en ort så kan situationen vara en annan några mil bort. Därför bör man inte enbart se till vad man får för rabatt utan vad man faktiskt betalar efter alla rabatter är inräknade.


– Titta på ordinarie bränslepriser innan du väljer kort. Vad blir priset till sist? Lönar det sig med ett kort för det här? Ta fram miniräknaren och räkna, lägger du ned en timme på det här så kan du ofta spara pengar, säger Fredrik Nordqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.
Bankkort, kort i mataffären och bensinkort - hur många kort ska man ha?
– Inget kort är bäst på allt, men ska man utnyttja alla rabatter och erbjudanden ska man kanske ha mer än ett kort. Men fler kort innebär också högre stöldrisk och fler koder, säger han.
För den som inte är insatt i kortens begränsningar så kan dock vinsten krympa ordentligt. De flesta korten har en räntefri kreditperiod på 45 dagar, men efter friperioden är krediträntorna högre än de flesta kreditkort från banken, så glöm inte betala fakturan. En annan fälla är att ta ut pengar med kortet.


– Om man skaffar kortet för en rabatt av något slag så kan man sen lockas att använda kortet även i andra sammanhang. En kompis hade kommit på att man kan ta ut pengar men inte tänkt på att det kostar med ett kreditkort. Det är viktigt att analysera sitt beteende, säger Fredrik Nordqvist.
Minimiavgiften för ett kontantuttag ligger på 35 kronor vilket innebär att det blir dyra hundralappar. Och tar man ut tusenlappar så blir kostnaden i stället 2-3 procent av uttaget. Fakturaavgifter är också vanliga men går oftast undvika genom att registrera sig för E-faktura.


Flera kort kommer med försäkringar, är de användbara?
– De kan vara, men man måste granska villkoren. Det är farligt att tro att man har ett försäkringsskydd om man inte har det, säger Fredrik Nordqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.