Nya finesser och känslig teknik har gjort mobilen till en slit- och slängprodukt.
Nya finesser och känslig teknik har gjort mobilen till en slit- och slängprodukt.

Så påverkas miljön av din mobil

Allt fler förstår hur smarta telefoner kan påverka vår miljö. Den etiska uppstickaren Fairphone säljs trots ljumma recensioner slut på nolltid. Fram till nu har mobiljättarna halkat efter i miljöarbetet, men nu verkar Apple ha vaknat.

ANNONS
|

Smarta telefoner har kort livslängd – dels för att det ständigt kommer nya spännande uppdateringar som får förra årets modeller att kännas stenåldrig – men även på grund av känsliga skal och konstruktioner som lätt går sönder. Men planeten skulle vinna på att fler använder sina telefoner längre. Enligt researchorganisationen Swedwatch, som granskar miljömässiga och sociala förhållanden i olika branscher skapas det i snitt 86 kilo avfall vid tillverkningen av en mobiltelefon.

– Till det kommer allvarliga och stora risker för negativ miljöpåverkan och kränkningar av mänskliga rättigheter i flera steg av en mobiltelefons livscykel, säger Therese Sjöström, researcher på Swedwatch.

ANNONS

Det företag som kommit längst med att producera en etisk mobil är holländska non profit-företaget Fairphone. De har tagit fram en smart telefon där delar som batteri och skärm ska kunna beställas och bytas av användaren själv för att telefonen ska kunna hålla längre. De väljer också så hållbart producerade material som möjligt och jobbar med transparenta leverantörskedjor.

– Vi vet ingen som kommit längre än Fairphone i att göra en etiskt och miljömässig hållbar smartphone. Men till och med de medger att de inte ännu lyckas kontrollera vartenda led i de komplexa leverantörskedjorna, säger Therese Sjöström.

Det här gäller särskilt när det kommer till utvinningen av mineralerna, enligt Therese Sjöström.

– Att inte ens Fairphone, som verkar göra allt vad de kan för att ha en så etisk produkt som möjligt inte helt lyckas, säger något om hur mycket problem som borde finnas utmed andra företags led.

Det svenska bok- och tidningsförlaget och solelsföretaget ETC bestämde sig för ett år sedan att börja sälja Fairphone. De fick ett gensvar de aldrig hade kunnat drömma om.

– När vi la upp den här produkten sålde vi slut på en vecka. Och då var telefonen inte ens ny, utan hade funnits i ett år. Nu har de släppt Fairphone 2 slim - och den måste man beställa för att vara säker på att få, säger Kjell Vilhelmsson, kommunikationschef på ETC.

ANNONS

Detta beror förstås till stor del på att Fairphone gör telefonen i väldigt liten upplaga – enbart 100 000 exemplar under 2016 – vilket i sin tur beror på att det är svårt att få tag på de justa materialen. Intresset för Fairphone tyder dock på att det ändå finns ett intresse för en etisk och hållbar smart telefon.

Men om fler ska få möjlighet att köpa etiska telefoner vill det till att fler mobilföretag hakar på. Och nu verkar Apple vara på väg i den här riktningen. Nyligen presenterade företaget sin hållbarhetsrapport där de uttalar ambitionen att röra sig mot en försörjningskedja med ett slutet kretslopp. ”En dag vill vi kunna bygga nya produkter med endast återvunna material, bland annat dina gamla produkter”, skriver man på sin hemsida.

Att Apple uttrycker ambitionen att endast använda sig av återanvända mineraler tycker Therese Sjöström är väldigt positivt.

– Apples beslut skickar en viktig signal till andra företag inom branschen, och vi hoppas att det även banar väg för nya och mer kraftfulla politiska beslut kring utvinning av mineraler, för att stoppa kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring. Givet Apples ledande roll på marknaden ökar förhoppningsvis även konsumenters medvetenhet om frågorna i och med beslutet.

ANNONS

Fakta: Så påverkar din mobiltelefon människor och miljö

Råmaterialet

  1. I gruvor på många håll i världen där råmaterial såsom kobolt och guld utvinns, pågår allvarliga kränkningar mot gruvarbetare, men också mot barn och kvinnor i närliggande samhällen.Dessutom har gruvor generellt stor miljöpåverkan.

Tillverkningen

  1. Tillverkningen av olika komponenter till mobiler och sammansättningen till hela mobiltelefoner sker ofta under oacceptabla arbetsförhållanden.

Avfallet

  1. Det skapas uppskattningsvis 86 kilo avfall för att producera en mobiltelefon. Uttjänta elektronikprodukter skapar stora miljöproblem då de inte alltid hanteras ansvarsfullt.

Källa: Swedwatch

Fakta: Så sparar du miljön vid mobilköpet

  1. 1) Behåll din gamla lite längre om du kan.
  2. 2) Ställ frågor om hur mobilen tillverkats, efterfråga mer hållbara alternativ, såsom återställda andrahandsmobiler.
  3. 3) Fråga efter om mobilen är TCO-certifierad. Det är en certifiering för elektronikprodukter som ställer krav på socialt och miljömässigt ansvarstagande ur ett livscykelperspektiv. Ingen mobilleverantör har ännu TCO-certifierats, men om fler frågar efter certifieringen kanske de väljer att göra det.
  4. 4) Lämna in alla uttjänta mobiler till betrodda insamlingsalternativ.

Källa: Swedwatch

ANNONS