Så luras småbarnsföräldrar av klädkedjorna

Många klädkedjor har skapat egna hållbarhetsmärkningar för sina produkter. Men Sveriges konsumenters expert är kritisk och tycker att småbarnsföräldrar blir lite lurade.

ANNONS
|

NOT:På grund av ett tekniskt fel länkades en pushnotis om en dom mot en nätpedofil till den här artikeln. GP ber om ursäkt för det inträffade. Artikeln om domen hittar duhär.

Alla föräldrar vet hur snabbt barn antingen växer ur storlek för storlek, eller sliter ut sina favoritplagg. När det är dags för påfyllning väljer allt fler att ta hänsyn till hur plaggen är tillverkade och vilken miljöpåverkan det har. Till sin hjälp att göra rätt val har den hållbarhetstänkande föräldern en stor mängd textilmärkningar. Men de kan vara en riktig djungel.

Läs också:De vanligaste textilmärkningarna Det finns flera vedertagna certifikat att förhålla sig till, både inhemskt, inom EU och globalt. Som om det inte vore nog har de flesta större klädkedjorna sina egna märkningar, som har olika innebörd för olika kedjor, så det gäller att vara påläst för att kunna göra bästa valet. – Som konsument blir man lite lurad av alla dessa märkningar, eftersom det oftast är ganska oklart vad de innebär, säger Anna-Lisa Persson, hållbarhetsexpert hos Sveriges Konsumenter. Flertalet kedjor anger att kläderna är "hållbara", men exakt vad det innebär varierar. Hos samtliga kedjor betyder det iallafall att kläderna är mer hållbara än de som är omärkta. Hos till exempel Åhléns innebär märkningen att kläderna har godkänts inom något av de etablerade märkningarna, som till exempel GOTS, eller liknande. Lindex märker sina kläder med Sustainable Choice, som framförallt innebär att kläderna är mer hållbara än omärkta produkter i sortimentet. Här kan det även finnas GOTS-märkta, eller andra tredjepartscertifierade plagg. – Jag tycker att det är lite tråkigt att Lindex gör så här, samtidigt som de tar in barnkläder som är GOTS-märkta. GOTS är en stark märkning, som kan stå för sig själv, nu hamnar den på samma etikett som till exempel BCI, som egentligen bara innebär att bomullen är spårbar, säger Anna-Lisa Persson. På samma gång som hon är kritisk till att kedjorna spär på märkningsdjungeln ytterligare tycker hon ändå att deras arbete med märkningar tillför något. – Det är ju trots allt bättre än inget alls, men det blir ganska godtyckligt. Jag tycker att det lägsta kravet man borde ställa på bomull är att det är BCI-märkt. Några av kedjorna märker sina plagg med hållbarhetsmärkning om det är tillverkat av minst 50 procent ekologiska material. – Det där är lite märkligt, eftersom det inte säger något om vad resten av plagget är tillverkat av. I teorin skulle det kunna betyda att hälften är ekologiskt bomull och får en "green label" och samtidigt är resten är gjort av isbjörnspäls, säger hon. Fast samtidigt är ju 50 procent ekologiskt bättre än inget. Den största märkningen just nu är, enligt Anna-Lisa Persson, GOTS, som har krav på hela kedjan, från odling till produkt i butik. Och för den som vill vara säker på att köpa så hållbara plagg som möjligt har Anna-Lisa Persson ett råd: – Gå på tredjepartscertifieringar. Då vet man vad man får.

FAKTA: Så här säger några av kedjorna

Cubus: "Vi har ingen egen märkning på barnkläder. Vi använder oss av Svanenmärkningen, märker med Organic Cotton och har BCI-märkning (better cotton initiative)."

H&M: "Plagg som är märkta med Conscious är en produkt som innehåller minst 50 procent hållbara material. Plagget kan innehålla material som till exempel ekologisk bomull och återvunnen polyester."

Kapp-Ahl: "Plaggen måste uppfylla etablerade branschstandarder, framförallt när det gäller material, för att få vår gröna etikett, Responsible Fashion. Dessutom testar vi alla våra produkter för kemikalier enligt Oeko-Tex. Vi ser det som en guide som vi tar fram till kunden så att den kan göra ett bra val ur hållbarhetsperspektiv. Etiketten anger på vilket sätt plagget är mer hållbart. Vi använder oss också av GOTS-certifiering."

"Vår märkning Sustainable choice innebär att plagget ur någon aspekt är mer hållbar. Exempelvis att det består av mer hållbara material eller är tillverkat i mer hållbara processer. I många fall gäller båda dessa. På varje Sustainable choice etikett framgår det på vilket sätt produkten är mer hållbar. Finns det externa certifikat så som GOTS eller BCI framgår även det på samma etikett."

"Bra Val är Åhléns guide för att hjälpa kunden att göra hållbara val. Eftersom vi erbjuder ett brett sortiment så har vi satt upp olika kriterier som en produkt ska uppfylla för att få märkas Bra Val. Det krävs en tredjepartscertifiering. När det gäller barnkläder så erbjuder vi ekologisk bomull i hög utsträckning."

ANNONS