Så inspireras du på en sommarkurs

Vill du till Gotland eller Bohuslän i sommar och har svårt att hitta boende? Boka en vecka på en folkhögskola så ingår helpension och valfri kurs.

ANNONS
|

Esteter drömmer om att få inspiration av den bohuslänska graniten, de halländska sanddynerna eller slätterna på Österlen och omsätta det i en målning, skulptur eller fotografi. Eller är du kreativ med andra medel? Vill du lära dig att skriva filmmanus, gjuta i betong, spela ett instrument, eller gå en textilkurs är utbudet stort i sommar.

– I Dalarna och Gävleborg liksom Västra Götaland finns det många kurser i måleri, keramik och skrivande. Det är både stort på skolorna och populärt, säger Wilhelm Blixt, webbkommunikatör på Folkhögskolornas informationstjänst.

På Billströmska folkhögskolan på Tjörn undervisar Owe Björklund i den första delen på kursen "handpapper och fria stygn" och Lisa Wirehag i den andra. Eleverna tillverkar papper och sedan är det fritt fram för eget skapande med nål och tråd. Det kan bli både konst och bruksföremål.

ANNONS

Varför ska man gå en sommarkurs?

– Av nyfikenhet och för kreativitetens och glädjens skull. Det är socialt att möta människor som sysslar med samma sak. Och för den goda maten som serveras tre gånger per dag, betonar Owe Björklund.

Papperet tillverkas av bomulls- eller linlump, av pappersmassa från tall eller innerbark från kouzo, ett mullbärsträd som växer i Sydostasien.

– Har man en sliten blus, gamla lakan eller jeans så går det också bra. Då sönderdelas materialen maskinellt först.

Detta läggs i ett vattenbad och ur det görs arken. Lim, stärkelse eller gelatin tillsätts för att få ett hårdare papper, som inte suger så mycket fukt i färdigt tillstånd. Fibrerna filtas ihop i en form med en deckel, själva ramen, och när fibrerna smiter under den blir kanterna ojämna. Ju mer pappersmassa desto tjockare papper.

– Det här med att sy på papper kom vi på när kursen turnerade runt på olika folkhögskolor under några år. På Ljungskile folkhögskola jobbade Lisa, berättar Owe Björklund som haft sommarkursen i handgjort papper i 20 år och resten av året också är lärare i bland annat matematik på Billströmska.

Kurser i allt

Förutom de konstnärliga kurserna finns en ofantlig bredd runt om i landet: allt från guldvaskning till att lära sig bygga en stenmur eller kanske kulning för att kunna locka på korna. Bara att skanna igenom alla kurser på webbsidan folkhogskola.nu är inspirerande. Hälften av Sveriges alla folkhögskolor från Norrbotten till Skåne har tillsammans drygt 700 sommarkurser.

ANNONS

Förutom vårt behov av att vara kreativa avspeglas samhällsutvecklingen i kursutbudet. Floran av kurser med inriktning mot en mer beständig livsstil har vuxit.

– Vi ser att skolorna har börjat att fokusera allt mer på hållbarhet. Ibland kopplat till ett estetiskt uttryck, säger Wilhelm Blixt.

Exempelvis att sy en festklänning av mormors gamla gardin, eller att lära sig laga mat i en cirkulär ekonomi och att göra naturliga hudvårdsprodukter.

Lär dig att podda

Det som legat i tiden länge är kurser i media. Nu har det kommit nyheter även på det området bland kursutbudet, som att lära sig att spela in och redigera en podd. Du får vetskap om dramaturgi, intervjuteknik och att berätta med ljud.

Och som motvikt till den ständiga uppkopplingen i den digitala världen kan man gå kurser i yoga eller mindfulness för att få insikt i hur det går att koppla av.

– Det har ökat rejält de senaste åren. Nytt är kurser som kombinerar två saker, som yoga med silversmide, berättar han.

Det finns även yoga med rawfood-matlagning och qi gong med akvarellmålning.

De kurser som det är hårt tryck på, i måleri, skrivande och musik, ryker fort. På folkhögskolornas gemensamma webbplats markeras dessa med en röd prick. En grön prick betyder att det finns platser kvar, men dubbelkolla alltid med skolan, eftersom uppdateringar inte alltid görs.

ANNONS

FAKTA

Kursavgift och helpension ingår i nedanstående summor. Materialkostnader tillkommer i förekommande fall. Ibland enhetssumma, annars utifrån åtgång. Många av kurserna går också att gåutan att bo på internat. Kurserna nedan hade lediga platser 27/3.

Kreativitet

Akvarellmålning, 14/8, fem dagar, Axevalla folkhögskola, 2800/3800 kr för del dubbel- eller eget enkelrum, med toa och dusch.

Bloggkurs, 26/6, fem dagar, Birka folkhögskola, 3995 kr för eget rum och delad toa och dusch.

Poddradio, 3/7, fem dagar, Fridems folkhögskola, 4850 kr för eget rum i trerumslägenhet. Finns även enkelrum mot tillägg.

Handgjort papper och fria stygn, 18/6, fem dagar, Billströmska folkhögskolan, 4900 kr för enkelrum med toa och dusch.

Spoken word, 26/6, fem dagar, Skurups folkhögskola, 4475 kr för del i dubbelrum med dusch i korridoren, 5325 för enkelrum med egen toa och dusch.

Musik

Irländsk och svensk folkmusik, 10/7, fem dagar, Gotlands folkhögskola, 4000 kr för del i dubbelrum med egen toa och dusch, 4600 kr för enkelrum med dusch.

Orgelspelarkurs för dig mellan 15 och 25 år, 25/7, sju dagar, Oskarshamns folkhögskola, 4100/5375 kr för del dubbel- eller eget enkelrum, båda med toa och dusch.

Välmående

Frigörande dans, 26/6, fem dagar, Billströmska folkhögskolan, 4900 kr för enkelrum med toa och dusch.

Lär dig leva fullt ut (att hantera stressen i vardagen), 26/6, fem dagar, Grimslövs folkhögskola, 4235 kr för enkelrum med delad toa och dusch.

Yoga på Österlen, 3/7, fyra dagar, Österlens folkhögskola, 3175/3775 kr för del dubbel- eller eget enkelrum, en del med toa och dusch.

Natur

Botanikkurs, 26/6, fyra dagar, Österlens folkhögskola, 3175/3775 kr del dubbel- eller eget enkelrum, en del med toa och dusch.

Annat

Go viking! Träd in i vikingalivet och sy dina egna kläder, 10/7, fem dagar, Fridhems folkhögskola, 4850 kr för eget rum i trerumslägenhet.

ANNONS