Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Här är tipsen vi fick under en inköpsrunda i nio butiker. Det blev något att äta eller njuta av som musik eller skönhetsbehandling hemma, samt ett frågespel och en tygkasse. Bild: Anna von Brömssen
Här är tipsen vi fick under en inköpsrunda i nio butiker. Det blev något att äta eller njuta av som musik eller skönhetsbehandling hemma, samt ett frågespel och en tygkasse. Bild: Anna von Brömssen

Så hittar du rätt billiga lilla julklapp

Vill du begränsa utgifterna för klapparna? Här är tips om nio paket för runt en hundring som passar lite vem som helst i presentbytet med kompisar eller julklappsspelet hos släkten eller på jobbet.

Julen är en helg som tyngs av utgifter. Ett sätt att minska dem är att hålla sig till klappar för en mindre summa. Och att ordna ett julklappsspel gör det både roligt och spännande.

GP gick ut i butikerna i all hemlighet och tänkte oss att det var en grupp människor på jobbet som skulle spela. Under några timmar på Nordstan sattes fantasin på prov hos butikspersonal, som ombads att hitta en klapp för runt 100 kronor. Den skulle då passa vem som helst i vuxen ålder. Butikerna valdes utifrån att få en bredd och variation i resultatet.

Detta var vad vi fick med hem i julklappssäcken: tekopp, väggljusstakar, tygkasse, salt- och pepparkvarnar, chokladmandlar och senap, ansiktsmask, högtalare, smaksatt salt och frågespel.

Två väggljusstakar och ett paket värmeljus.

Pris/inköpsställe: 97 kronor/Granit. Förslag i butiken: Mycket hjälpsamma. Första förslaget var fyra små ljusstakar i betong, men när den första expediten fick syn på de svarta väggljusstakarna blev det ett självklart val. "De går åt fort – de är som en egen valuta", sa den andra expediten som sedan skulle fortsätta att göra i ordning olika alternativ till 100-kronorsklappar. Inslagning: Hjälp med att förpacka i silkespapper, sedan vidare till inslagningsdisken.

Stor temugg.

Pris/inköpsställe: 99 kronor/Indiska. Förslag i butiken: Hon går direkt mot temuggarna och föreslår antingen två billigare eller en dyrare kopp. Det blev en rödlila stor mugg, "lila är min favoritfärg". Inslagning: Vi fick erbjudande om bubbelplast, samt förslag att köpa en presentpåse för 20 kronor men slog därefter in koppen själv vid inslagningsdisken. Poängen med en klapp är ju att den inte ska synas, och i julklappsspelet är det extra viktigt att hemligheten bevaras ända till sluttampen!

Spel.

Pris/inköpsställe: 99 kronor/Lagerhaus. Förslag i butiken: Funderingar på doftljus (kanel) som kostar 59 kronor men sedan leds vi raskt genom butiken till en hylla med små spel. De har lite olika inriktning, ”ett är feministiskt och de andra på olika årtionden”. Till slut fastnar vår hjälp för ett som är mer allmänt och passar alla vuxna: Quiznödig. Inslagning: Finns inte, utan vi får ta lite silkespapper och blåmönstrad tejp.

Salt- och pepparkvarnar.

Pris/inköpsställe: 99,90 kronor/Kjell & Company. Förslag i butiken: Killen bakom disken visar snabbt på dataskärmen ett set kvarnar. ”De säljer jättebra och jag har dem själv hemma. De funkar så att man ställer in grovleken på malningen här”, säger han och vänder på dem. De kräver batterier, men det räknar vi med att mottagaren har hemma. Inslagning: Vi hänvisas till Femmans presentinslagning, ”som kanske inte har startat ännu”. Han lägger kartongen i en plastpåse.

Högtalare.

Pris/inköpsställe: 99 kronor/Clas Ohlson. Förslag i butiken: Direkt pekar mannen bakom disken på den lilla högtalaren som fungerar med blåtand. ”Så att man kan lyssna på musik från mobilen.” Högtalaren finns i tre färger. ”Svart tycker jag, för det håller sig fräscht länge.” Inslagning: Vi slog in den vid inslagningsdisken.

Chokladmandlar och senap.

Pris/inköpsställe: 94 kronor/Apoteket. Förslag i butiken: ”Hmm, vi har ju färdiga presentförpackningar ... men, om det ska passa vem som helst”, funderar vår hjälpande hand ur personalen. Via tvålförpackningar hamnar vi vid en julhylla med godis och senap. Det blir originalsenap och chokladmandlar. ”Alla gillar ju inte lakrits.” Inslagning: Presentpåse med etikett i form av ett julsigill.

Tygkasse.

Pris/inköpsställe: 99 kronor/Akademibokhandeln. Förslag i butiken: Först står vår hjälp alldeles stilla och ser sig om i butiken. ”Eftersom du kommit hit ner så tänkte du inte att det skulle bli en bok?” Funderar hon, medan blicken fastnar på hyllväggen med prylar med fototryck av naturfotografen Mattias Klum och valet faller på en tygkasse med en leopard på. ”Kanske inte så bra att ta den med ormen, ifall den som får presenten har ormfobi.” Inslagning: Inslagningsdisk med julpapper och snöre.

Ansiktsmask.

Pris/inköpsställe: 99 kronor/Kicks. Förslag i butiken: Lite dividerande mellan olika produkter och om de passar eller inte passar för alla. ”Kanske en unisexdoft?” Till slut hamnar vi framför en hylla med den koreanska typen av ansiktsmasker som läggs som en bit lakan över ansiktet. ”Efter festen-mask, det är ju lite kul i alla fall!” Inslagning: Neutral påse och rött sidenband.

Smaksatt salt.

Pris/inköpsställe: 109 kronor/Åhléns. Förslag i butiken: ”Alla gillar ju mat och vi har fina kryddor härborta.” Några steg längre in i avdelningen står saltblandningarna och efter en stund fastnar vår inspirationskälla för en med citron och timjan. ”Den gav jag till farmor och farfar och de blev jätteglada.” Inslagning: Rosa påse och rött snöre.

Olika spelupplägg

Julklappsspelet går att spela på flera sätt. Det viktiga är att gruppen kommer överens om vad som gäller innan tärningarna börjar rullas.

De flesta varianterna innefattar åtminstone en eller två tärningar. Grundupplägget är att alla köper en eller flera klappar för en viss summa. Klapparna läggs i en hög på bordet och alla slår tärningen i tur och ordning. Får man en sexa, eller annat som man har bestämt, till exempel en etta, eller två lika, får man ta ett paket i högen. När alla paket är tagna inleds omgång två.

I första steget spelar man med paket som inte avslöjar innehållet direkt. Det går att ”luras” genom att ändra form och storlek. I andra omgången kan man välja antingen att packa upp innehållet eller fortsätta med de inslagna paketen. Bild: Anna von Brömssen
I första steget spelar man med paket som inte avslöjar innehållet direkt. Det går att ”luras” genom att ändra form och storlek. I andra omgången kan man välja antingen att packa upp innehållet eller fortsätta med de inslagna paketen. Bild: Anna von Brömssen

Ställ en äggklocka eller liknande på mellan 5 och 15 minuter och kör en omgång till med tärningarna. Under tidsmomentets finns några varianter att spela. Till exempel kan den som blivit utan klapp ta en från den som har flest, eller så kan man bestämma att under tidsmomentet är det inte tillåtet att ta av den som bara har en. När klockan ringer är spelet slut och var och en får behålla sina klappar.

Tidsmomentet går förstås även att spela med öppnade klappar om man vill se vad man slåss om. Eller så behåller man stämningen av hemlighet tills leken är slut. Då kan det bli roliga överraskningar för dem som valt att kämpa för det största och det minsta av paketen.

Priserna är från den 2 december 2020.

LÄS MER: Test: Här är godaste löksillen till julbordet

LÄS MER: Test: Bästa köpelussekatten korad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.