Så enkelt lär du dig ett nytt språk med mobilen

ANNONS
|

Med hjälp av din smartphone kan du öva på främmande språk på spårvagnen, i tvättstugan eller på fikarasten. Ett tips är att ha en bild av hur du vill använda språket. Det är ett nytt år och mängder med möjligheter för att lära sig något nytt. Att få ny kunskap genom sin mobil har fått ett totalt genomslag sedan lanseringen av smarta telefoner.

På topplistan på App Store eller Google Play ligger ofta appar med syfte att lära sig främmade språk.

– Många har ett pedagogiskt upplägg. Det är ett väldigt bra sätt att komma igång, just att du övar en liten stund varje dag. Det är bra när många inte har så mycket tid, säger Mia Smith, språklärare på Vallhamra Skola i Partille.

ANNONS

– De kan också vara bra för att friska upp minnet.

Utgå från ett mål

Mia Smith har använt en del appar i sin undervisning, men varnar för att det finns väldigt mycket dåligt på marknaden. I regel är språkappar uppbyggda genom interaktiva flashcards, där användare får träna på hör- och läsförståelse samt ord. En del innehåller även interaktion med modersmålstalare. På så vis kan du putsa dina turistfraser och utöka ordförrådet var som helst.

Vare sig du vill förbättra tredjespråket du läste i skolan eller lära dig beställa kaffe inför sommarresan rekommenderar Frida Splendido, universitetslektor i franska och svenska som andraspråk och verksam bland annat vid Lunds Universitet, att utgå från ett mål om vad du vill använda språket till.

– Vad vill jag kunna? Vill jag förstå skyltar, kunna beställa saker från en meny eller fråga om vägen? Då behöver man utgå ifrån det och lägga det på den nivån.

Många appar är väldigt grundläggande och lär framförallt ut olika ord och fraser. Det är mindre fokus på grammatik och syntax.

"Okej att plocka russinen ur kakan"

Enligt Frida Splendido behöver man inte känna press att bli flytande direkt. När hon själv reser till ett land utgår hon från en klassisk fingervisning – att som minst lära sig hej, tack och hej då.

ANNONS

– När man ska lära sig ett nytt språk behöver man inte alltid tänka att man ska bli bäst på det. Det räcker kanske att kunna använda det i väldigt grundläggande sammanhang för väldigt enkla syften. Det är okej att plocka russinen ur kakan.

Det finns fler tips för språkinlärning. Både Mia Smith och Frida Splendido rekommenderar podcasts, radio, gärna med reklam för mycket upprepning, sociala medier och filmer på Youtube.

Jämförelse: Populäraste språkapparna

Memrise

Handlar mest om att minnas, men har hisnande 200 språk att välja mellan. Om du vill öva språk med översättning till svenska finns dock bara ett urval att välja på. Har till en början en enkel design, men efter ett tag är det svårt att få överblick på vad du har lärt dig. Blandar text, hörförståelse och videoklipp.

Plus: Finns på svenska, bra om du har lätt att minnas.

Minus: Ingen tydlig introduktion, troféer eller annat som kittlar belöningssystemet.

Pris: Gratis, 7,00 kr–521,90 kr styck i app.

Busuu

Finns inte med gränsspråk på svenska, men går att lära sig via engelska. Baseras på trappsteg via den europeiska gemensamma referensramen för språk, med andra ord från A1 (Nybörjarnivå) till B2 (Medel) samt extra resespråkfraser. Har upprepningar emellanåt. Finns även inbyggda skrivövningar för den som önskar. Appen är gratis till att börja med, men allteftersom tillkommer kostnader. Har elva språk.

ANNONS

Plus: Tydlig trappa.

Minus: Ingen grammatikkurs, tråkiga bilder som inte fastnar i minnet. Finns ej på svenska.

Pris: Gratis, 50-95 kr/månad.

Duolingo

Har nått stor spridning och legat på topp 5-listan i över 50 länder och blivit hyllad av Wall Street Journal. Gränssnittet finns bara på engelska, även om svenska går att lära sig inne i appen. Den ger olika övningar med bilder och varje lektion tar ungefär fem minuter. Du väljer själv nivå från en till fem lektioner per dag. Har även utvecklat en systerapp som heter Tinycards, som tar ett bredare perspektiv än språk, där exempelvis geografi ingår.

Plus: Intelligent system med fokus på hur ordförråd och repetition, där du ökar på din "streak", hur många dagar i rad du använder appen.

Minus: När du tröskat dig igenom alla lektioner återstår bara repetitioner. Finns ej på svenska.

Pris: Gratis.

50 språk

Fokuserar på ordlista, minneskort och test. Finns möjlighet att ladda ner olika filer med ljudfiler, frågesport och frågespel. Finns en mängd reklam som kostar dig 50 kronor att bli av med. Finns möjlighet att göra test efter olika lektioner. Många vardagsfraser finns att lära. Finns med gränsspråk svenska.

Plus: Går att spara ord som du vill repetera.

ANNONS

Minus: Mycket reklam och reklam för att köpa funktioner i appen. Funktionerna verkar dock inte så tilltalande.

Pris: Gratis eller 31,41 kr–105,00 kr styck i app.

Babbel

Säger sig vara den första språkappen och lanserades 2007. Det tyskägda företaget har 14 språk i appen både känns pedagogisk och ser påkostad ut. Gränssnittet finns på svenska och lektionerna är till och med skräddarsydda för svensktalande som ska lära sig andra språk. Endast de första lektionerna är gratis, sedan binder du upp dig på valda antal månader eller lektioner.

Plus: Bra pedagogiskt system och går att komma längre i språket än övriga appar.

Minus: Om du inte vill fortsätta med appen kommer Babbel ändå mejlspamma dig i all framtid.

Pris: Gratis enbart i början, därefter 95,00 kr–576,00 kr i app.

HiNative

Är en annorlunda app. Här är interaktion och community hela appen och har inga inslag av flashcards, det vill säga bilder som innehåller information. Du ställler istället frågor, exempelvis "Vad heter tjej på danska" och en dansk person svarar "Pige". Du svarar i din tur på frågor om svenska.

Plus: Det känns autentiskt.

Minus: Du vet aldrig när du får svar. Kan inte kommunicera på svenska.

ANNONS

Pris: Gratis eller 95 kr/månad.

Mondly

Lanserades för två år sedan och har en händelserik design med många olika bilder och animationer. Gränsnittet finns på svenska och appen har en tydlig trappa och överblick över dina prestationer. Finns 33 språk att lära sig och appen har fått goda recensioner.

Plus: I appen finns redskap för att lära sig grammatik.

Minus: Tillverkarna försöker lura dig att köpa premium redan innan du börjat din första lektion.

Pris: Gratis eller abonnemang och köp för 59,99 kr–889,00 kr styck i app.

Lingio är en svensk app som är utformad på ett sätt att du förknippar ord med bilder och repeterar dessa, det kallas för ett spel. Blev vinanre av vinnare av Sveriges bästa Social Tech Startup 2016. Ett spel går snabbt är placerade inom ämnen. Gränssnittet finns på svenska.

Plus: Innehåller en hel del kul tankenötter.

Minus: För mycket tystnad i appen, blir lätt tråkig.

Pris: Gratis.

ANNONS