1/7

Så dyr är din take away-kaffe

Det skiljer 13 kronor mellan den dyraste och billigaste koppen caffelatte. På ett år kan en daglig latte skilja drygt 3000 kronor.

Vi dricker drygt nio kilo kaffe per person om året, vilket är drygt tre koppar om dagen. För de många resenärer som varje morgon rör sig förbi centralstationen i Göteborg finns det goda möjligheter att köpa med sig en kopp kaffe. Vi har jämfört åtta koppar bryggkaffe och lika många koppar caffelatte för att se vad som erbjuds – och vad det kostar.

I jämförelsen tittar vi på den minsta koppen som går att beställa, från de kaféer som finns på centralstationen. Vi har inkluderat servicebutikerna 7-Eleven och Pressbyrån, men inte restauranger och snabbmatsställen som säljer kaffe. Jämförelsen säger ingenting om hur kaffet smakar.

Köper du en latte varje morgon på väg till jobbet är prisskillnaden mellan jämförelsens dyraste och billigaste kopp 3 120 kronor på ett år. Jämförelsens dyraste kopp bryggkaffe (33 kronor) finns på Ritazza och kostar nästan dubbelt så mycket som kaffet från Togogo, där en liten kopp brygg går på 19 kronor. Dock innehåller den dyrare koppen 100 ml mer kaffe. Sett till innehåll är kaffet från Le Croissant dyrast, 200 ml för 25 kronor.

Samtliga inköpsställen i jämförelsen säger att de erbjuder ekologiskt kaffe som har någon form av miljömärkning, som Krav, EU-lövet eller Rainforest Alliance-certifiering.

Klicka på grafiken för en större bild.

I de flesta kaffekoppar kan man få vanlig eller laktosfri mjölk samt ett växtbaserat alternativ. Flest mjölkmöjligheter finns på Starbucks, där de förutom vanlig och laktosfri komjölk erbjuder havremjölk, sojamjölk och kokosmjölk. Bara på Togogo erbjuds mandelmjölk och det enda stället i jämförelsen som inte erbjöd laktosfri mjölk är Pressbyrån.

Bara två av kaféerna i jämförelsen använder samma bönor för en kopp brygg som i en caffelatte. Resterande har olika kaffesorter i de olika dryckerna. På Espresso House får man vid köp av en vanlig kopp kaffe välja mellan fyra alternativ, antingen ett gårdsmärkt kaffe eller kaffe från en specifik region.

Priserna för en caffelatte skiljer ungefär lika mycket som för bryggkaffe och även här är det Ritazza som erbjuder den dyraste drycken (38 kronor) tillsammans med Starbucks och Espresso House. Starbucksmuggen innehåller dock mer latte än de övriga två, som är likvärdiga.

Den överlägset billigaste latten (25 kronor) erbjuder 7-Eleven och Pressbyrån. Sett till literpris är det däremot Upper Crust som erbjuder den billigaste latten, 354 ml för 33 kronor. Värt att nämna är att kaffet från Pressbyrån och 7-Eleven, både brygg och latte, kommer från en kaffeautomat ute i butiken, till skillnad från de övriga sex kaféerna där kaffet görs bakom disken. På Togogo erbjuds endast bryggkaffe.

Förutom 7-Eleven och Pressbyråns caffelatte varierar inte priserna mycket. Skillnaden är fem kronor mellan latten från Upper Crust (33 kronor) och jämförelsens dyraste för 38 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.