Problem med korken på populär julmustflaska

När Kalle Berg, programledare i GP:s Nyhetsshowen, skulle öppna en flaska julmust blev det med en del av fingret som insats. Korken på den vanliga pet-flaskan skulle visa sig vara ett oövervinnligt hinder mellan honom och den läskande drycken.
– Korken satt så hårt. Jag vred och jag vred. Till slut så lossnade en tjock bit skinn, rätt in på köttet var det. Nu vill jag varna andra, säger Kalle Berg.

ANNONS
|

När lyssnarna och tittarna mötte Kalle Berg i måndagens sändning av Nyhetsshowen var han aningen medtagen och lätt skadad.

– Jag har som du ser ett plåster på fingret i en julmustrelaterad skada, sa Kalle Berg till programledarkollegan Fanny Wijk.

Olyckan inträffade under helgen i samband med en privat middag tillsammans med familj och vänner. GP-medarbetaren skulle servera en flaska julmust av märket Apotekarnes, men stötte på oväntat motstånd.

Trots ihärdiga försök från honom själv och andra i sällskapet gick inte korken att skruva av. I ett sista krafttag vred Kalle så hårt att han slet av en tjock flik hud från fingret.

ANNONS

Men korken satt kvar på flaskan.

– Till slut fick vi göra ett litet hål med en vinöppnare och hälla genom det, säger Kalle Berg.

Försöken att vrida korken av julmustflaskan slutade med att en bit av huden lossnade från fingret.
Försöken att vrida korken av julmustflaskan slutade med att en bit av huden lossnade från fingret. Bild: Kalle Berg

Lyssnare hörde av sig

Nyhetsshowen gjorde en lyssnarundersökning via GP:s instagramkonto, för att se om fler hade drabbats av samma bekymmer. Flera lyssnare hörde av sig och vittnade om liknande problem.

”Upplever att flaskorna med julmust light är ovanligt svåröppnade i år. #svag” skriver en lyssnare.

”Ja! På de minsta flaskorna och sockerfri! Två olika flaskor. AJ!” skriver en annan.

”Två i hushållet har försökt och misslyckats trots försök med tänger och knivar.”, skriver en tredje.

För Kalle Berg blev nödlösningen att göra ett hål i korken för att komma åt musten, ett tillvägagångssätt som tillverkaren Carlsberg avråder ifrån.
För Kalle Berg blev nödlösningen att göra ett hål i korken för att komma åt musten, ett tillvägagångssätt som tillverkaren Carlsberg avråder ifrån. Bild: Kalle Berg

Avråder från alternativa metoder

På Carlsberg, som tillverkar Apotekarnes julmust, känner man inte igen att folk ska ha problem med att öppna flaskorna.

– Det är inget som vi har fått inrapporterat till oss i större omfattning. Vi har heller inte ändrar något med designen. Men vi kommer kika närmare på just den här omgången som vi har producerat för att se om det finns fler flaskor med samma problem, säger Casper Danielsson, kommunikationschef på Carlsberg i Sverige.

I år beräknar Carlsberg att de kommer sälja drygt 31 miljoner liter av Apotekarnes julmust. Med de stora produktionsvolymerna kan det ibland uppstå fel, menar Casper Danielsson.

ANNONS

Att göra som GP:s Kalle Berg och borra ett hål i korken med ett tillhygge är en metod som han avråder ifrån.

– Vi uppmanar personer som inte kan öppna en flaska med händerna att kontakta vår kundservice, i stället för att alternativa metoder används och de risker som följer med dessa. Då tittar vi på flaskan, ser vad som är fel och ser till att man får ersättning för den.

Har du upplevt problem med korken på julmustflaskan? Hör av dig till GP:s reporter och berätta. Mejla till: filip.lyrheden@gp.se

LÄS MER:Nyhetsshowen 11 december • Gäst: Annelie Moran från COP28

LÄS MER:Kritik mot Katarina Tolgfors (M) efter julmust-inlägg

LÄS MER:Det här ska gravida undvika på julbordet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS